• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

05.08.2020

13:22

PAŽNJA! MENJAČNICA NAPLAĆUJE PROVIZIJU BEZ UPOZORENJA: Za svaki evro u tržnom centru "Egal" uzme 1 odsto, MALO LI JE?!

Zaštitnik potrošača

PAŽNJA! MENJAČNICA NAPLAĆUJE PROVIZIJU BEZ UPOZORENJA: Za svaki evro u tržnom centru "Egal" uzme 1 odsto, MALO LI JE?!

Podeli vest

U menjačnici "Egal" u tržnom centru "Beo šoping centar" menjači su uveli dodatnu opciju "provizije" od jedan odsto kako bi pelješili potrošače, i to bez prethodnog upozorenja da nećete dobiti pun iznos novca

Naime, kako su bili na gubitku kada je Narodna banka Srbije (NBS) donela odredbu da kupovni i prodajni kurs u svakoj menjačnici u Srbiji može za samo 1,25 odsto da se razlikuje od zvaničnog srednjeg kursa, u skladu sa tim morala je da se promeni poslovna praksa svih menjačnica.

 

 

Ne možete da zamenite novac i da kupcu uzmete proviziju a da mu to ne kažete
Dejan Gavrilović, 'Efektiva'

 

Ali većina njih, među kojima je i "Egal", na lukav način pokušava da nadomesti svoj gubitak kroz proviziju i tako ostvari dodatnu zaradu!

Da stvar bude gora, ova novina nigde na objektu nije istaknuta, što, prema rečima stručnjaka, spada u obmanu kupaca.

Ljudi u šoku

Na ovakvo poslovanje menjačnice ukazala nam je čitateljka Bojana S. Prema njenim rečima, u tržni centar je došla da prošeta i vidi kakav je jer je nov, a onda je poželela da ipak nešto i kupi, što nije bilo u planu. Kako je imala samo evre, otišla je u menjačnicu "Egal" i doživela neprijatnost.

 

 

- Nije mi prvi put da menjam novac od kada je ova odredba stupila na snagu. Ali ovu proviziju nisam do sada videla. Bukvalno nam bez ikakve osnove uzimaju deo našeg novca i toliko bezobrazno da nam čak ni ne kažu pre menjanja novca.

Na sreću, menjala sam samo 10 evra, pa je jedan odsto bio svega 11,62 dinara. Ali šta bi bilo da sam menjala 50 ili 100 evra?! To nisu male pare, uostalom, to je moj novac. Besna sam jer to rade samo da ostvare što veći profit. I to na svoju ruku, preko džepa potrošača - požalila se Bojana.

 

 

Domaći stručnjaci upozoravaju da Narodna banka mora da reaguje, ali i inspekcija, i da se menjačnicama koje na ovakav način posluju oduzme licenca i propiše novčana kazna.

Bez najave

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović naglašava da u ovakvom poslovanju menjačnica ima prostora za sankcije od strane Narodne banke Srbije, ali i inspekcije!

- Menjačnice su poznate po svom nepoštenom poslovanju i ogromnoj zaradi, koja ide na štetu potrošača. Podsećam, od 2018. sve menjačnice su u obavezi da im se kupovni i prodajni kurs za samo 1,25 odsto razlikuje od zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke.

 

 

Ova odredba ih je dosta ograničila i sputavala da zarađuju kao do tada. Zato su morali da smisle nešto čime neće kršiti zakon, a što će biti finansijski isplativo - priča Gavrilović i dodaje:

- Uvođenjem ove provizije obmanjuju potrošače. Bez prethodnog obaveštenja uzimaju proviziju od jedan odsto i na taj način ostvaruju zaradu koju "gube" zbog zakonske obaveze Narodne banke. Ne možete vi da zamenite novac i da kupcu uzmete automatski proviziju koja mu se odbije od ukupnog iznosa a da mu to ne kažete - smatra predsednik "Efektive".

Do zaključenja ovog izdanja od firme u okviru koje posluje pomenuta menjačnica, nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZZ

pre 3 godine

cekas kraj radnog vremena i polomis im i noge i ruke ..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija