• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

26.01.2021

15:34

Čim garancija istekne, mašina crkne zauvek! Zašto se uređaji brzo kvare i koliko traju u proseku?

Zaštitnik potrošača

Čim garancija istekne, mašina crkne zauvek! Zašto se uređaji brzo kvare i koliko traju u proseku?

Podeli vest

Većina proizvođača moderne bele tehnike zarad profita ciljano pravi takve uređaje koji više ne mogu da se poprave neposredno nakon isteka garancije. EU na putu da zabrani takozvane "programirane kvarove"

Ako se pitate zašto vam se veš-mašina ili televizor pokvari čim prestane da važi garancija, odgovor na vaše pitanje je "planirani kvar"! To znači da uređaji bele tehnike imaju svoj "rok trajanja" koji je nametnuo proizvođač, a koji "ističe" veoma brzo nakon što istekne i garantni rok na njega. Upravo to je jedan od razloga zašto se moderni uređaji kvare tako brzo u poređenju sa belom tehnikom naših mama i baka koja je bez problema radila i po nekoliko decenija. Da stvar bude gora, u većini slučajeva pokvareni uređaj morate da bacite jer ne postoje rezervni delovi, pa samim tim ni mogućnost za popravku.

Jedno od najdetaljnijih istraživanja na ovu temu urađeno je u Francuskoj, gde su stručnjaci utvrdili koliko otprilike rade pojedini aparati bele tehnike (pogledajte okvire).
Kako su objasnili, ako neki uređaj prestane da radi, nije ga moguće popraviti ili zahteva neku nadogradnju, taj postupak se naziva "planirana zastarelost" ili "planirani kvar". Prema francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarelosti uređaja.

Koliko će vam trajati novi aparati koje kupite, pročitajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djura

pre 3 godine

Programirani kvarovi su jedna velika prevara potrosaca zato vlada Srbije treba da donese zakon gde garancija traje 6 godina,pa koji proizvodjac to garantuje moze da prodaje robu u Srbiji.Ps.Skoro zaboravih rezervni delovi da budu dostupni minimum 15 godina,a kakvu vladu imamo taj zakon ce biti NIKADA a MOZDA i KASNIJE

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija