• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

04.02.2021

09:00

(FOTO) Jelena je naručila skupe patike, a dobila.... Jedan mejl je bio presudan

Zaštitnik potrošača

(FOTO) Jelena je naručila skupe patike, a dobila.... Jedan mejl je bio presudan

Podeli vest

Jeleni Bajalici iz Novog Sada iz "Fashion & Friends" stigle oštećene patike. U dva navrata dobila je negativan odgovor na žalbu, da bi joj pare vratili tek nakon što su im se obratili naši novinari

Kako bi ostvarili svoja prava, potrošači moraju debelo da se pomuče - šalju mejlove, pritužbe, žalbe, što im utroši mnogo vremena i živaca, ali izgleda da im najpre trud urodi plodom kada se obrate medijima!

Najbolji dokaz za to je naša čitateljka Jelena Bajalica iz Novog Sada, koja je na sve načine pokušavala da vrati patike koje je naručila onlajn preko "Fashion & Friends" internet stranice, a koje su na njenu kućnu adresu stigle izgažene. Razočarana, prvo je oštećenu obuću slala na reklamaciju, koja je odbijena dva puta, a na njene mejlove niko iz ove kompanije nije odgovarao, sve dok se nije obratila redakciji Zaštitnika potrošača. Problem je naprasno rešen samo dan nakon što smo im uputili pitanja vezana za problem ove Novosađanke.

- Pre mesec dana, tačnije 26. decembra, poručila sam patike onlajn preko "Fashion & Friends" internet stranice. Na moju kućnu adresu su stigle tri dana kasnije. Bila sam šokirana kada sam videla da je zadnji deo patika bio izgažen i izlomljen. Mislila sam da je to možda zbog transporta ili kutije u kojoj su bile upakovane. Nosila sam ih taj dan da vidim da li će se ispraviti taj zadnji deo i to samo po kući, jer sam se u tom momentu nalazila u izolaciji zbog kovida - priča Jelena Bajalica.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Ona kaže da je sutradan kontaktirala njihov korisnički servis preko mejla poslavši im sliku patika i objasnila im da su joj takve stigle.

Prava potrošača
Potrošačima mora da bude data mogućnost da ostvare svoja prava, a ne da im rešavaju reklamacije kako o njima ne bi pisali novinari

Zoran Nikolić, NOPS

- Odgovorili su da uložim reklamaciju, što sam i učinila. Odgovor na prvu reklamaciju je bio da se odbija jer je pregledom dostavljenog reklamacionog artikla ustanovljeno da je proizvod tehnološki ispravan, nema vidljivih proizvodnih grešaka. Zatim sam uložila drugostepenu reklamaciju objasnivši im da sam takav isti model videla u njihovoj radnji, i da nije imao isti problem, tako da zaključujem da je ipak reč o nekoj vrsti greške. Njihov odgovor je glasio da je reklamacija neopravdana jer komisijskim pregledom dostavljenog reklamacionog uzorka obuće nije ustanovljena greška iz opisa reklamacije. Ovakva vrsta oštećena nije nastala u tehnološkom procesu izrade artikla već njegovim korišćenjem, tačnije obuvanjem-izuvanjem - kaže Bajalica.

Ona dodaje da je više puta naglasila da su joj patike takve stigle, da ih je nosila jednom, i to samo po kući, da tako ne mogu da izgledaju posle jednog obuvanja i izuvanja.

- Nakon toga vratili su mi patike nazad bez mogućnosti da išta učinim u okviru njihove kompanije. Zatim sam pokušala da kontaktiram laboratorije za proveru kvaliteta, ali većina sarađuje samo sa kompanijama. Ispada da ja kao potrošač zaista ne mogu ništa da učinim, da je moguće prodati oštećen proizvod i da ja to moram da prihvatim jer sam potpuno nemoćna bilo šta da uradim - kaže Bajalica.

"Fashion & Friends": Vratili smo novac

U kompaniji "Fashion & Friends" tvrde da su im kupci na prvom mestu.
- Analizu reklamacije izvršila je akreditovana, nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta. Konačnu odluku donosi naša kompanija, a kako nam je zadovoljstvo kupaca na prvom mestu, odobrili smo reklamaciju koja je u pitanju. Shodno tome, kupac je izabrao povraćaj novca za kupljeni artikal - odgovorili su nam u ovoj kompaniji.

Jedino što joj je preostalo bilo je da se obrati medijima, pa je kontaktirala našu redakciju i objasnila svoj problem. Novinari Zaštitnika potrošača poslali su pitanja "Fashion & Friends" i tražili odgovore na pitanja "Ko radi proveru obuće koju kupci reklamiraju?" i "Da li ova čitateljka ima bilo kakvu šansu da zameni obuću, s obzirom da joj je prodata roba sa oštećenjem?". Kompanija "Fashion & Friends" je, samo dan nakon što su im stigla naša pitanja, pozvala Jelenu i ipak joj dala mogućnost da vrati oštećenu robu, za koju će oni ipak vratiti novac. Ovo je pokazalo da ipak može da se ostvare potrošačka prava.

- Dan nakon što ste poslali mejl "Fashion & Friends", pozvali su me iz ove kompanije i rekli da će mi ipak vratiti novac, iako su sve moje prethodne mejlove ignorisali. Znam još slučajeva koji su imali problem sa ovom kompanijom i koji nisu uspeli da ostvare svoja prava. Ovo samo pokazuje da se potrošači nimalo ne poštuju i da nije bilo vas, nikad mi ne bi vratili novac za obuću koja je bila oštećena - kaže naša sagovornica.

Nikolić: Nedopustivo je da probleme rešavaju mediji

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da je ovo primer kako ne treba da se rešavaju problemi potrošača.
- Ovo je pokazatelj da pojedinim trgovcima reč potrošača ne znači ništa! Potrošači moraju da znaju svoja prava i da im bude data mogućnost da ih ostvare, a ne da trgovci prihvate reklamacije da ne bi o njima pisali novinari. Ukoliko je reklamacija opravdana, prava potrošača moraju biti ispoštovana, a pitanje je i ko radi te kontrole i šta je razlog odbijanja reklamacija - kaže Nikolić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cccc

pre 3 godine

Bojkot njihove trgovine pa neka prodaju sami sebi.

Vanja

pre 3 godine

Koja laz da su im kupci na prvom mestu. Najgora firma. Imala sam isto problema sa reklamacijom. Kupila sam duks i na moju gresku tek sam kuci videla da je pocepan sa svih stana gde su dzepovi i naravno iz prve su odbili.... kao fizicko ostecenje, a duks nijednom obucen...

Zora

pre 2 godine

Patike sam kupio u "Fashion & Friends" I čim sam ih izvadio iz kutije ustanovio sam da je jedna na vrhu izgrebana. Odbili su mi reklamaciju s obrazlozenjem da je oštećenje nastalo mehaničkim putem i krivicu svalili na mene kao potrošača, iako patike nisam nijednom nosio što je evidentno. Fashion & friends se predstavlja kao trgovina koja prodaje original brendove svetskih proizvođača, ali u praksi očigledno nije tako. Jako sam razočaran i definitivno plaćamo kopije I drugorazrednu robu po ceni prvoklasnih. Sramota za Fashion & Friends!

(FOTO) Dala 5.000 evra, a dobila krš nameštaj! Radana prolazi pakao sa Forma ideale! Evo šta da radite kada se nađete u ovoj situaciji
Zaštitnik potrošača

(FOTO) Dala 5.000 evra, a dobila krš nameštaj! Radana prolazi pakao sa Forma ideale! Evo šta da radite kada se nađete u ovoj situaciji

* Razbijeno staklo na ormaru, probušen tabure, oštećeni ležajevi isporučeni su Radani Jović, koja je pokušavajući da ostvari pravo na reklamaciju naišla na zatvorena vrata * Ne potpisujte papir da ste primili robu, pre nego što proverite da li je sve u redu. Ako vam odbiju reklamaciju za koju imate osnovu, podnesite tužbu, savetuju stručnjaci

02.02.2021

09:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija