• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

12.02.2021

09:00

(FOTO) OVO NIJE MED, VEĆ VELIKA PREVARA! Uvalili ga i deci u vrtiću, ne nasedajte na obmanu?!

Zaštitnik potrošača

(FOTO) OVO NIJE MED, VEĆ VELIKA PREVARA! Uvalili ga i deci u vrtiću, ne nasedajte na obmanu?!

Podeli vest

U aleksinačkom vrtiću su u kvalitet meda posumnjali na osnovu nesvojstvenog ukusa i mirisa. Inspekcija je utvrdila da je u pitanju proizvod koji deca ne treba da konzumiraju

Nije novost da se na srpskom tržištu meda mogu naći falsifikati ove namirnice, ali je problem daleko veći kada takav med završi u ustanovama u kojim borave deca. Tako je vrtiću "Lane" u Aleksincu krajem januara dostavljen med sumnjivog kvaliteta, a veterinarska inspekcija ubrzo je kontrolom utvrdila da je u pitanju proizvod koji deca ne treba da konzumiraju i povukla ga je iz ove predškolske ustanove na dalje analize.

Kako kaže Violeta Popović, direktorka vrtića "Lane", radnici u kuhinji i čitav tim ove predškolske ustanove posumnjali su u ispravnost meda na osnovu nesvojstvenog ukusa, mirisa i gustine prilikom otvaranja prve tegle i pripreme obroka deci.

- Smesa u tegli je bila retka, a ukus nesvojstven pravom medu. Med smo dobili u teglama, sa etiketom. Proizvod deci nikada nije serviran, a smesa je imala ukus bombona - napominje Popovićeva za Zaštitnik potrošača.

Foto: informer.rs

Navodni med, nalik sirupu, uprava i zaposleni u aleksinačkom vrtiću "Lane" dobili su od dobavljača koji je prošao na tenderu za namirnice široke potrošnje.

Lažni broj

Med je povučen, a kontrolni broj na teglama je lažan
Rodoljub Živadinović, SPOS

- Tražili smo domaći, vrcani med od bagrema i licencu proizvođača koju smo i dobili. Ništa nismo posumnjali. Kada neko dostavi ponudu po nižoj ceni, uvek tražimo objašnjenje koje je glasilo da im se isplati tako da prodaju - kaže naša sagovornica.

Direktorka vrtića je o sumnji da je posredi lažni med najpre obavestila predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljuba Živadinovića, koji je o ovom slučaju kontaktirao sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

- Veterinarska inspekcija je po nalogu iz Beograda momentalno izašla na teren i obavila kontrolu na licu mesta. Med je povučen iz upotrebe. Prema dokumentaciji, pakuje ga Poljoprivredno gazdinstvo "Vučenović" iz Sremske Mitrovice - navodi Živadinović.

Cena ukazuje na prevaru

Iz SPOS-a upozoravaju da građani ne kupuju med sa ovakvom etiketom, jer je u pitanju nelegalan proizvod koji ima ukus "starinskih" bombona.
- Bagremov med nikako ne može da košta 270 dinara, što mu je najčešća cena na takvim tenderima, kada znamo da je otkupna cena oko 800 dinara za kilogram. Kada se u sve uračunaju troškovi analiza, otkupa, pakovanja, poreza od 10 odsto i zarade pakera i trgovine, jasno je da u pitanju sumnjivi kvalitet - upozoravaju iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Da je u pitanju očigledna prevara, govori i činjenica da na Poljoprivrednom gazdinstvu "Vučenović", koje je proizvelo takozvani med, nema pčelara niti je registrovana pčelarska proizvodnja, odnosno nema obeleženih košnica!

- Takođe, RS broj (kontrolni broj kojim Uprava za veterinu odobrava pakovanje hrane) objekta za pakovanje meda upisan na etiketi je lažan - istakao je Živadinović.
Kako je sumnjivi med nepostojećeg pčelara čije poljoprivredno gazdinstvo nema pčele mogao da bude prodat dobavljaču, utvrdiće istražni organi, jer je ceo slučaj preuzela policija. Za sada je sigurno da se to dogodilo na nelegalan način.
Pokušali smo da stupimo u kontakt sa poljoprivrednim gazdinstvom "Vučenović", ali svi kontakti koje smo našli bili su nedostupni.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija