• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

25.02.2021

08:00

BANKARI ZGRNULI 150 MILIONA EVRA! Klijenti im platili premiju osiguranja EVO KAKO DA VRATITE SVOJ NOVAC

Zaštitnik potrošača

BANKARI ZGRNULI 150 MILIONA EVRA! Klijenti im platili premiju osiguranja EVO KAKO DA VRATITE SVOJ NOVAC

Podeli vest

VKS je potvrdio da su banke nezakonito od klijenata koji su podizali kredite za stan naplaćivali polisu osiguranja, iako ona štiti njih od rizika, a ne vlasnike nekretnina

Ukoliko ste podigli stambeni kredit i platili osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), taj novac možete da povratite tužbom jer vam je nezakonito naplaćen. To je potvrdio Vrhovni kasacioni sud (VKS), koji je doneo prvo rešenje kojim se odbija podneta žalba banke i potvrđuje nezakonitost naplate premije osiguranja stambenih kredita koji su bili osigurani kod NKOSK-a.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 120.000 klijenata koji su svoj stambeni kredit osigurali kod NKOSK-a, a za to su u proseku izdvajali oko 1.250 evra. Prostom računicom dolazi se do podatka da su banke klijentima nezakonito naplatile 150 miliona evra. 

Prosto rečeno, banke su faktički iskoristile klijente da im plate premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije kako bi zaštitile sebe. Banka se novcem klijenta osigurava kod NKOSK, pa kada klijent prestane da plaća rate, onda uskače državna korporacija da plati umesto njega, ali samo dok banka ne proda stan i ne naplati se. Jedino što klijent ima sa tim jeste da plati tu premiju.

- Banka je novcem korisnika kredita osiguravala sebe i svoj plasman, dok je klijent fiktivno dobio nižu kamatu, koja je u osnovi samo bila mamac za osiguravanje kredita - objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", i dodaje:

- Iznosi premije osiguranja koje su građani plaćali se kreću od par stotina evra do nekoliko hiljada evra, te je za očekivati da sada krene novi talas tužbi protiv banaka. Za kredite starije od 10 godina, na iznose koje će građani dobijati nazad, biće obračunata zatezna kamata u visini iznosa glavnog potraživanja, što će udvostručiti naplaćeni novac.
Gavrilović napominje da je veoma važno da oni koji se odluče da tuže banku i povrate novac od osiguranja znaju da i nakon presude i povraćaja novca kredit i dalje ostaje osiguran.
- Presuda ne ukida osiguranje, već taj trošak se obeštećenjem klijenta prebacuje na banku koja je morala da ga snosi od samog početka, a ne da ga prebacuje na teret klijentu koji tom polisom nikako nije bio obezbeđen.

To potvrđuje i advokat Vojin Biljić.
- Ovo što imamo nije osiguranje kredita, nego je NKOSK jemac za banke. Znači, ako klijent ne može da vrati kredit, NKOSK plati umesto njega dok banka ne realizuje hipoteku i naplati se. Nijedan drugi biznis u Srbiji nema tu mogućnost. Banke već imaju obezbeđenje u vidu hipoteke, stambeni krediti su osigurani od kursnog rizika jer su vezani za evro i jedini rizik koji banka ima od nenaplaćivanja im pokriva država. I onda su otišli i korak dalje i prevalili taj trošak na klijenta - ocenjuje Biljić.

S druge strane, Udruženje banaka Srbije tvrdi da je reč o kampanji koja je pokrenuta protiv banaka.
- S obzirom na to da ova kampanja može da izazove ozbiljne posledice, Udruženje banaka Srbije želi da javnost upozna sa nekoliko činjenica: osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita predstavlja zakonit postupak, uveden Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđen je odlukama Narodne banke Srbije - kažu iz UBS i, između ostalog, dodaju:

- Uprkos jasnoj činjenici da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist samim klijentima, interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka javno poziva na masovno podizanje tužbi. Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji.

PRIMER TRI PRAVOSNAŽNE PRESUDE:

1. KLIJENT JE DOBIO 294.012 DINARA

- trošak obrade kredita u iznosu od 31.117 dinara
- premija osiguranja kod NKOSK u iznosu od 259.821 dinar
- obrada zahteva kod NKOSK (30 evra) u iznosu od 3.074 dinara
- praćenje kredita (iznos će biti utvrđen naknadno)

2. KLIJENT JE DOBIO 240.783 DINARA
- trošak obrade kredita 31.328 dinara
- zatezna kamata 63.000 dinara
- premija osiguranja kod NKOSK u iznosu od 48.615 dinara
- dodatna zatezna kamata 97.840 dinara

3. KLIJENT JE DOBIO 217.882 DINARA
- trošak obrade kredita 11.892 dinara
- zatezna kamata 14.500 dinara
- premija osiguranja kod NKOSK u iznosu od 86.240 dinara
- dodatna zatezna kamata 105.250 dinara
(ukupno oko 218.000 din)

Ko može da tuži?

* Svi korisnici stambenih kredita, bez obzira na to da li je kredit u evrima, francima ili dinarima

* Bez obzira na to da li je kredit zatvoren ili je aktivan, može se tužiti
* Osim ove, može se tužiti i za druge provizije: praćenje kredita, prevremena otplata, aneksiranje
* Nema zastare za tužbu! Mogu da tuže i oni koji su kredit otplatili i pre više od 10 godina
* Istom tužbom mogu da se objedine troškovi obrade kredita i osiguranje kod NKOSK-a

Troškovi sudskog procesa

* Sudska taksa (taksa na tužbu), zavisi od visine tužbenog zahteva

* Za iznose do 100.000 dinara, taksa je od 2.000 do 6.000 dinara

* Za iznose preko 100.000 dinara, taksa je od 12.000 do 18.000 dinara

* U istoj visini se na kraju postupka plaća taksa na presudu

* Ako se spor uspešno okonča, obe takse se refundiraju korisniku kredita

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija