• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - M. M. D.

09.05.2021

15:37

PLJAČKA NA MONTAŽNIM KUĆAMA! Platiš 100, a dobiješ samo 83 kvadrata

Zaštitnik potrošača

PLJAČKA NA MONTAŽNIM KUĆAMA! Platiš 100, a dobiješ samo 83 kvadrata

Podeli vest

Ako na sajtu nekog od prodavaca montažnih objekata vidite da piše "kuća od 100 kvadrata", vi ćete zapravo dobiti 87 kvadratnih metara korisnog prostora, ali ćete zato svih 100 platiti po punoj ceni

Kupci montažnih kuća smatraju da su prevareni jer plaćaju veću kvadraturu od one koju realno dobiju! Ono što većina potrošača u Srbiji ne zna jeste da prodavci ovih nekretnina umesto korisne površine naplaćuju zapravo bruto kvadraturu, odnosno površinu koja se obračunava po spoljnim ivicama.

Tako na primer, ako na sajtu nekog od prodavaca montažnih objekata vidite da piše "kuća od 100 kvadrata", vi ćete zapravo dobiti 87 kvadratnih metara korisnog prostora, ali ćete zato svih 100 platiti po punoj ceni.

Prosečna cena kvadrata montažnih kuća je oko 400 evra, pa to znači da će kupac koji pazari gorepomenutu kuću morati da izdvoji čak 5.200 evra više! Da stvar bude gora, prodavci čak ne žele da kupcima objasne zbog čega se cena formira na ovaj način.

Drugo je stan

Pitao sam ih zašto to rade kada svi znamo da, kada se kupuje stan, plaća se samo korisna površina, a oni mi kažu - drugo je stan. Meni nije
Radan Polić

Jedan od njih je i Radan Polić, koji je želeo da kupi montažnu kuću, ali onda je otkrio nešto čemu se nije nadao.

- Gotovo svi koji se bave prodajom ovih nekretnina zaračunavaju cene koje za kupce uopšte nisu logične. Prema mom mišljenju, kupac treba da plati samo onu kvadraturu koju može da iskoristi, što ovde nije slučaj. Pored svakog modela kuće stoji neto površina, odnosno kvadratura koju kupac dobija, ali i bruto površina, odnosno kvadratura spoljnih dimenzija kuće. Tu je obračunata debljina zidova, pregradnih i spoljašnjih. Recimo, ja sam gledao kuću od 68 kvadrata, ali ako želim da je kupim, moram da platim čak 80 kvadrata. Znači da ću ja platiti dodatnih 12 kvadrata, koje neću dobiti. Kada to pomnožim sa 400 evra, koliko košta jedan kvadrat, dobije se cifra od dodatnih 5.000 evra. To, priznaćete, nikako nije zanemarljiva novčana razlika. Dati nekoliko hiljada evra više ili manje nije svejedno - ističe naš sagovornik.

Foto: pixabay.com

Kako kaže, od prodavaca nije uspeo da dobije objašnjenje zbog čega bi plaćao nešto što nije dobio.
- Ovakav način prodaje i obračunavanja cene nepovoljni su po kupca. Štaviše, kada sam pokušao da ih pitam zašto tako naplaćuju, bili su jako neljubazni i nisu želeli da mi objasne šta ulazi u tu cenu. Čak mi je jedan prodavac, nakon što sam više puta pokušao da dobijem objašnjenje, rekao: "Ne možemo se mi dogovoriti, imate druge prodavce, pa tražite ponudu!" - kaže on i dodaje:
- Pitao sam ih zašto to rade kada svi znamo da kada se kupuje stan, plaća se samo korisna površina, a oni mi kažu - drugo je stan. Meni nije! Meni kao kupcu to je potpuno isto. Takođe, za razliku od ostalih koji kvadrat terase prodaju po duplo nižoj ceni od kvadrata stambene površine, kod kupovine montažne kuće kvadrat terase košta isto kao i kvadrat, recimo, spavaće sobe, što takođe nije logično - smatra naš sagovornik.

Bumbić: Ako ste prevareni, tužite

Nenad Bumbić objašnjava da u Americi nakon izgradnje montažne kuće inspekcija proverava da li je sve u redu i ako nije, kupci ne mogu da se usele.
- To ovde nije slučaj! Zbog toga se nama javlja veliki broj potrošača koji se žale na jako loš kvalitet ovih kuća. Takođe, puno pritužbi stiže i zbog toga što izvođači probijaju rokove izgradnje, pa čak i za to da cena koja je dogovorena na kraju bude veća - kaže on i dodaje:
- Svaki kupac koji je potpisao ugovor a da pre toga nije obavešten da mora da plati bruto, a ne neto kvadraturu može da tuži prodavca po osnovu predugovornog informisanja, koje je obavezno! Teret dokazivanja je na strani prodavca, pa kupci ovakve slučajeve uglavnom dobijaju na sudu - savetuje Bumbić.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Nenad Bumbić ističe da u propisima nije definisano da li se prilikom kupovine kuća plaća bruto ili neto kvadratura, već samo da mora jasno da se navede šta i koliko se plaća.
- Sa druge strane, prodavac mora da obavesti kupca koliko košta objekat koji kupuje. Fer poslovna praksa bi bila da objasne kupcu zbog čega se plaća veća kvadratura od one koju dobijaju, a ne da izbegavaju odgovor na ovo pitanje. Kada kupujemo stan ili kuću, uvek gledamo onu površinu koju dobijamo, pa ne čudi što su se potrošači iznenadili kada su im rekli da je cena veća nego što su oni mislili. Gledao sam njihove sajtove, i na jednom sam odmah primetio da se skica kuće uopšte ne poklapa sa tabelom površine. Ako toliko grešaka prave na skici i tabeli na svom sajtu, mogu samo da zamislim koliko "grešaka" prave kada informišu potrošače! Zapanjen sam brojem netačnih podataka koje imaju u opisu kuće. Zbog toga, lično, ne bih se usudio da kupim kuću od njih! A da ne pričam o tome da ni nakon dužeg analiziranja sajta i ponuda nisam uspeo da izračunam koliko bi me željena kuća zaista koštala - kaže Bumbić.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa nekim od firmi koje se bave gradnjom montažnih kuća. Uputili smo mejlove kompanijama "Negal", "DomTera", "Luks M", "Eko kuća" i "Bošković JSM" kako bismo dobili objašnjenje zbog čega kupci plaćaju bruto, a ne neto kvadraturu i šta ulazi u razliku u ceni. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovor na naša pitanja nismo dobili.

Koliko novca vam uzimaju

PROIZVOĐAČ NETO BRUTO CENA BESKORISNE POVRŠINE
"Negal", Klasik tip 36 36,06 m2 41,40 m2 2.136 evra
"DomTera", Tip 35 32,59 m2 39,74 m2 2.860 evra
"Luks M", Anastasija 40 32,59 m2 44,24 m2 4.660 evra
"Eko kuća", Tip 100N 87,67 m2 100,17 m2 5.000 evra
* računica za prosečnu cenu od 400 evra po metru kvadratnom







Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peconi

pre 2 godine

Kupovinom stana postajete vlasnik neto povrsine (vazduha).Kupovinom kuce postajete vlasnik i bruto i neto povrsine,shodno tome ne mozete placati po neto kvadraturi.Logika.

Raso

pre 2 godine

Све куће се продају по квадратири, тј. спољним димензијама. Ни о каквој превари овде није реч! Тако вам је кућа уписана и у катастру, све службене евиденције за куће се воде по тој методологији. И ево да вас питам, како би ви обрачунали квадратуру куће?

Lens

pre 2 godine

Proizvodjač mora da napiše bruto površina i korisna površina objekta koja se negde razlukuje i 20%. Površina za koju kažete da je "beskorisna" su zidovi. Kako formirati objekat bez njih??? Kuçe se i knjiže sa bruto površinom ,a stanovi korisnom. U stanu kupujete korisnu površinu jel zidovi izmedju stanova nisu deljivi a imate i zajednički prostor, stepenište itd.

Milan

pre 2 godine

Glupost. Kuce se uvek racunaju bruto i cena kvadrata je taman toliko jeftinija nego cena stana koji se racuna neto. Terase kod stanova koje su natkrivene se vec odavno prodaju po ceni stambenog kredita. Nisam nesto informisan al pretpostabljam da je i navedena cena informativna i da krajnja cena uvek zavisi od izvodjenja radova. Samo daj da nekog tuzim da mu uzmem pare, ako moze da me kuca nista nekosta

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija