• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

09.06.2021

16:45

SKANDAL! SNIMAJU VAS DOK STE GOLI! Kamere iznad kabine za presvlačenje! KO IMA PRISTUP SNIMCIMA?

informer.rs

Zaštitnik potrošača

SKANDAL! SNIMAJU VAS DOK STE GOLI! Kamere iznad kabine za presvlačenje! KO IMA PRISTUP SNIMCIMA?

Podeli vest

* Voditeljka Katarina Kolozeus Perućica upozorila je javnost na neprijatno iskustvo koje je doživela u poznatom butiku * Pokušali da je ubede da to nije kamera, a zatim da ne radi, što se ispostavilo kao laž! Stručnjaci traže da nadležni reaguju

Kada probate garderobu u buticima, obavezno pogledajte oko sebe, jer postoji mogućnost da vas snimaju kamere! 
Ovo neprijatno iskustvo koje je potreslo mnoge žene imala je voditeljka Katarina Kolozeus Perućica (31), koja je dok se presvlačila u kabini u butiku "Berška" videla uređaj za snimanje, i to tik iznad svoje glave. 

- Bila sam u butiku "Berška", gde sam probala garderobu. Nekoliko komada odeće sam unela u kabinu i, naravno, potpuno naga, presvlačila sam se spokojno ne sluteći ništa neobično. Međutim, kada sam slučajno podigla pogled, videla sam kameru. Uređaj jeste bio okrenut tako da snima kasu, ali pošto sam prepoznala da je to kamera koja se rotira, shvatila sam da lako može da snimi i situaciju u kabini gde sam ja stajala bez gornjeg dela garderobe, a bile su mi skroz otkrivene grudi - priča Katarina.

Foto: informer.rs

Ona dodaje da je, šokirana i uplašena, odmah pitala zaposlene o čemu se radi, ali da su je oni prvo ubeđivali da kamere nema, a zatim, nakon njene upornosti, da to jeste kamera, ali da ne snima.
- Još više me je iznerviralo to što su me ubeđivali da to nije kamera, a nakon mog insistiranja da pogledam snimke rekli su mi da kamera služi da snima kasu, a ne kabinu. Bila sam ogorčena i iznervirana što me prave ludom. Pa valjda svako u 21. veku može da prepozna kameru. Zamislite samo da vaš snimak završi u rukama nekog manijaka, jer ko zna ko sve ima pristup tim video-zapisima. Takođe, zaposleni su mi objasnili da se snimci redovno brišu i da ne postoji mogućnost da ih neko zloupotrebi. Ono što me je najviše iznenadilo jeste činjenica da su sve vreme odbijali da mi puste snimak koji je zabeležen u trenutku dok sam se ja presvlačila! Od bivših zaposlenih kasnije sam saznala da ova kamera stvarno snima i da se ti snimci navodno ne gledaju, osim ako dođe do krađe. To znači da je na hiljade žena snimljeno dok su se presvlačile u njihovim kabinama. Ova kamera je bila podešena tako da je mogla da snimi čak dve kabine u isto vreme. Mi smo prijavili slučaj policiji i razmišljamo o tužbi. U celoj priči sam srećna što su me podržali novinari i javnost i zahvalna sam zbog toga - objašnjava naša sagovornica i dodaje da je objavom na društvenim mrežama namerno podigla prašinu i zbog sebe, ali i svih žena koje mogu da dođu u neprijatnu situaciju. 

Foto: informer.rs

Katarina Kolozeus

Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom ovih navoda koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja poručuju da će se sprovesti postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o utvrđenim činjenicama blagovremeno će obavestiti javnost.

Za godinu dana u 95
slučajeva povređeno pravo na privatnost

Povodom objava na društvenim mrežama u kojima se ukazuje na upotrebu kamera za video-snimanje u kabinama za presvlačenje, organizacija "Partneri Srbija" (organizacija civilnog društva posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva) pozdravlja odluku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da li je došlo do nezakonite upotrebe opreme za video-nadzor.
- Nažalost, ovo je samo poslednji u nizu slučajeva povrede privatnosti građana Srbije. U bazi povreda privatnosti, koju je uspostavila grupa organizacija, u prethodnih godinu i po dana zabeleženo je čak 95 slučajeva u kojima je povređeno pravo na privatnost. Podsećamo da su za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene novčane kazne u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara ili kazna zatvora do jedne godine - kažu u ovoj organizaciji.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u članu 5 propisuje da se podaci o ličnosti moraju obrađivati zakonito, pošteno i transparentno u odnosu na lice na koje se podaci odnose, a da je zakonita obrada koja se radi u skladu sa ovim zakonom.
- U članu 32 propisuje se da kada se poslovi zaštite objekta ili prostora koji se koriste za javnu upotrebu vrše uz upotrebu uređaja za snimanje slike, pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje dužni su da na vidljivom mestu istaknu obaveštenje da je objekat ili prostor zaštićen video-obezbeđenjem, a korisnik usluga je obavezan da to prihvati i arhivirane snimke čuva najmanje 30 dana, i da ih, na zahtev, stavi na uvid ovlašćenom policijskom službeniku, da se isti podaci mogu koristiti samo u svrhu za koju su prikupljeni, te da je zabranjeno ustupanje trećim licima i javno objavljivanje ovih podataka, osim u slučajevima predviđenim zakonom - kažu u saopštenju iz ove kancelarije. 

Dajana Paunović, osnivač Fondacije za rodnu ravnopravnost i članica saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, kaže da je nedopustivo da kamere postoje iznad ženskih kabina, jer se lako mogu zloupotrebiti. 

- Gde počinje interes da se zaštiti imovina firme, a gde počinje narušavanje privatnosti, pogotovo u kabini butika?! Ako je snimanje legitimno i u skladu sa zakonom i smatra se da je u pitanju zaštita imovine, proizvodnje, zaposlenih lica, onda to kupcima treba i naglasiti uz navođenje "Objekat je pod video-nadzorom", pa i kabina koja služi za presvlačenje u butiku. Potencijalni kupac se mora uputiti da se i ona snima. Na taj način će sva lica koja borave ili posećuju objekte poslodavaca biti obaveštena o vršenju video-nadzora. Ovde je ugrožena privatnost klijenata, narušen je balans svrsishodnosti i privatnosti. Neovlašćeno fotografisanje i snimanje sigurno je dovoljno za pokretanje prekršajnog postupka - kaže Paunovićeva. 
Snimanje žena u kabinama butika osuđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača. On kaže da bi nadležni morali da ispitaju slučaj kamera u kabinama, jer je protivno zakonu da se žene snimaju gole.

Foto: informer.rs

- Svakako da je ovo posao za inspekciju. Ne postoji nijedan razuman razlog da kamere snimaju kabine za presvlačenje. Uprkos tome što na objektu piše da je objekat pod video-nadzorom, to ne bi trebalo da se odnosi i na kabine, jer je po logici stvari to kao da vas snimaju u toaletu. Postoje načini da zaposleni u butiku spreče krađu, a to svakako nije snimanje dok se kupci presvlače - kaže Papović. 

Isti slučaj i u Švajcarskoj, reagovala inspekcija

Ovo nije prvi put da se "Berška" susreće sa ovakvim problemom i optužbama da ugrožava privatnost svojih kupaca. Isti slučaj odjeknuo je ove godine i u Švajcarskoj, a "Berška" je bila prinuđena da reaguje.   
Kako je u aprilu ove godine pisao švajcarski medij "Blik", u tržnom centru "Vankdorf" u Bernu, tačno iznad kabine za presvlačenje, nalazila se kamera. I tamo je slučaj izazvao brojne reakcije. 
Jedna građanka je ispričala da je želela da proba crnu haljinu, te je uvidela da je tu kamera, što, kako je rekla, nije normalno.
Opasnost da budu snimljeni dok se presvlače u "Berški" naišla je na burne reakcije Švajcaraca, a kompanija je bila prinuđena da reaguje. 

Foto: informer.rs

Problem je rešen tako što je pravac kojim kamera može da snimi unutrašnjost kabine blokiran oglasnom tablom. Kako je precizirano, time kamere praktično više ne mogu da snime samu kabinu, niti ljude koji se u njoj presvlače. 
Kompanija koja je vlasnik brenda "Berška", prema pisanju švajcarskog "Blika", branila se i u Švajcarskoj na isti način kao i u Srbiji - tvrdnjom da kamera koja ima mogućnost da snima 360 stepeni zapravo snima samo kasu.
Na ovaj slučaj reagovale su i nadležne institucije u Švajcarskoj, koje se bave zaštitom podataka o ličnosti i zaštitom potrošača.
- Kamera kakva je postavljena u "Berški", koja ima mogućnost da snima 360 stepeni, nije dozvoljena. Snimanje u kabini krši privatnost kupaca - zaključak je istrage u Švajcarskoj.
U ceo slučaj uključila se i inspekcija i rešenje je pronađeno tako što je postavljena oglasna tabla.  

"Berška": Kamera ne snima kabinu

U kompaniji "Berška" za Zaštitnik potrošača kažu da njihove kamere ne snimaju područje kabina.
- Radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenih. U tom smislu želimo da naglasimo da kompanija "Berška" uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera za koju pitate snima isključivo područje blagajne, i to je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena. Takođe, imajte na umu da su, po najstrožim procedurama i zakonima, snimci naših video-sistema dostupni nadležnim organima - kažu u ovoj kompaniji. 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija