• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

09.06.2021

17:04

(FOTO) UMALO DA SE ZADAVI! OPASAN MATERIJAL U SLATKIŠU! Komadić plastike u "Pionirovoj" pločici od žitarica

informer.rs

Zaštitnik potrošača

(FOTO) UMALO DA SE ZADAVI! OPASAN MATERIJAL U SLATKIŠU! Komadić plastike u "Pionirovoj" pločici od žitarica

Podeli vest

* U žitnom baru A. M. pronašao je plastičnu pločicu koju je samo pukom srećom izbegao da proguta * Ukoliko vam se ovako nešto desi, sačuvajte proizvod, ali i račun i pravo u inspekciju, savetuju stručnjaci

Ako ste ljubitelj "Pionirove" poslastice "vitanova", jedite je pažljivo, jer se može desiti da vaša omiljena poslastica, osim žitarica i voća, sadrži i komadiće plastike! A. M. (ime poznato redakciji), koji nam se obratio, bio je šokiran i neprijatno iznenađen kada mu se dogodila upravo ta situacija. On pre konzumiranja ove poslastice sa ukusom jagode uopšte nije primetio da se u čokoladici nalazi i opasan deo kome tu nikako nije mesto.

- Kupio sam čokoladicu "vitanova" sa ukusom jagode i počeo da je jedem. U jednom trenutku primetio sam čudan deo crne boje, ali s obzirom na to da je u pitanju pločica napravljena od žitarica, mislio sam je to sigurno neko zrno žitarice, pa sam zagrizao i nastavio da žvaćem. Međutim, nikako nisam mogao da sažvaćem taj zalogaj, bilo je tvrdo i imao sam osećaj kao da pokušavam da sažvaćem plastiku. Zato sam ispljunuo to i imao sam šta i da vidim! Crno parčence plastike, ili bar nečega što liči na plastiku, nalazilo se u čokoladici. Odmah sam shvatio koliko sam sreće imao. Mogao sam to da progutam, ili još gore, moglo je neko dete da proguta, a svi znamo koliko su deca osetljiva - priča naš sagovornik i dodaje:

Odbio poklon

Nisam želeo da pristanem ni na paket izvinjenja ni da im pošaljem uzorak, jer mi nikako nije iz glave izbijalo da se komadić plastike nalazio u poslastici koju jedu i deca
A. M.
Oštećeni potrošač

- Odmah sam kontaktirao kompaniju "Pionir" i poslao im fotografije, a oni su mi tražili da im čokoladicu pošaljem kako bi analizirali i videli o čemu se tu radi. Takođe, predložili su mi da mi u znak izvinjenja pošalju slatki paket svojih proizvoda. Ali nisam želeo da pristanem ni na jedno ni na drugo, jer mi nikako nije iz glave izbijalo da se komadić plastike nalazio u poslastici koju jedu i deca. Mislim da je to strašno!

Domaći stručnjaci upozoravaju da je najgore od svega što ovakve situacije nisu retkost, a žalbe potrošača da u namirnicama pronalaze sastojke i predmete kojima tu nikako nije mesto su sve češće.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da su ovim propustom direktno ugroženi zdravlje i bezbednost potrošača.

Foto: informer.rs

- Propuste koji se dešavaju na proizvodnoj traci izaziva uvek ljudski faktor. Može biti da proizvođač nije preduzeo sve potrebne mere, ali može biti i da je neko od radnika to namerno uradio kako bi narušio ugled kompanije. Mi to ne znamo i zato nadležni organi treba da se pod hitno pozabave ovim pitanjem i istraže kako je došlo do propusta. To je jako važno jer su u pitanju zdravlje i bezbednost potrošača. Da kupac nije primetio plastiku, mogao ju je progutati, ili je još gore, moglo je da je zagrize dete i slomi zub. Posebno zabrinjava to što se kod nas često dešavaju slične situacije, pa nam se kupci žale da su u namirnicama pronašli bube, miševe, izmet i slične stvari kojima nikako nije mesto u hrani - napominje on.

Zub u čokoladi

U Pokretu potrošača kažu da je jedan od primera koji se ne zaboravlja slučaj kada je u mlečnoj čokoladi pronađen zub iz veštačke vilice. Kako kažu, u takvim slučajevima neophodno je da se kupci obrate inspekciji.
- Pre nekoliko godina obratio nam se čovek koji je u mlečnoj čokoladi, verovali ili ne, pronašao zub iz veštačke vilice! To su vrlo ozbiljne stvari i potrošači moraju biti pametni. Nikako ne bi smeli da proizvod vrate trgovcu ili proizvođaču, jer ako to urade nemaju nikakav dokaz da se ta situacija dogodila, pa proizvođač može da kaže da je kupac celu stvar izmislio - rekli su oni.

Zato, savetuje Bumbić, ukoliko vam se ovako nešto desi sačuvajte proizvod, ali i račun, i pravo u inspekciju.

- Ovo su vrlo ozbiljne stvari i treba da se prijave nadležnim organima kako bi oni ispitali šta se tu zapravo desilo i čija je krivica. Kada se krivac kazni, smanjuju se šanse da se ista stvar desi i nekom drugom kupcu. Svi odgovorni moraju snositi posledice - kaže naš sagovornik i dodaje:
- Nažalost, najveći broj potrošača neće da se bakće sa kompanijama i istera pravdu, nego se vodi onim "ma, to je 40 dinara, neće mi pasti kruna sa glave", i zaborave na ceo slučaj. Ali savet svim kupcima je da bar obaveste inspekciju kako se to ne bi desilo nekom drugom. Ukoliko inspekcija utvrdi da je greška proizvođača, kazna bi bila od 300.000 do dva miliona dinara, ali i povlačenje proizvoda sa rafova. Nažalost, kupac u ovakvim slučajevima svoja prava ostvari samo na sudu ili ukoliko kompanija sama ponudi da mu plati pretrpljenu štetu. Retko ko se odluči da tuži kompaniju jer je to dug proces, a zakon mu garantuje samo odštetu u visini štete koju može da dokaže, što je u ovom slučaju samo cena čokoladice.

"Pionir": Sumnjamo da je podmetnuto

U kompaniji "Pionir" kažu da je "vitanova" žitni bar jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda i apsolutni lider na tržištu u svojoj kategoriji već duže vreme.
- Osim na domaćem tržištu, "vitanova" barovi imaju liderske pozicije i na pojedinim izvoznim tržištima. Linija na kojoj se ovi barovi proizvode u našoj fabrici u Subotici u potpunosti je automatizovana, zatvorena, ne postoji pristup liniji koji bi mogao izazvati ovakvu vrstu kontaminacije. Linija je pokrivena HACCP standardom. Na osnovu fotografije ne možemo da utvrdimo o čemu je reč. U postupku reklamacije bitno je da imate uzorak stranog tela i proizvoda. Naša sumnja je da je strano telo namerno podmetnuto u nameri da budemo diskreditovani, ali smo otvoreni da primimo reklamaciju i gospodina koji je reklamaciju uputio lično u našu fabriku i zajedno s njim ako treba pogledamo tačno šta je u pitanju - kažu oni.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nn

pre 2 godine

njihovo ne kupujem dok naziv proizoda i deklaracija ne budu napisani cirilicnim pismom...do tada kupovacu necije druge proizvode

Miško

pre 2 godine

Vitanova je i mene mogli da košta zdravlja. U drugom zagrižaju zamalo da poklonim protezu..Naime zagrizao sam dečiji zub i još jedan komadić od većeg zuba. Ima tome 3 nedelje. Od tada kada mi padne šećer (imam diabetes). jedem čokoladu ili čokoladni bananici.

Miško

pre 2 godine

Vitanova je i mene mogli da košta zdravlja. U drugom zagrižaju zamalo da poklonim protezu..Naime zagrizao sam dečiji zub i još jedan komadić od većeg zuba. Ima tome 3 nedelje. Od tada kada mi padne šećer (imam diabetes). jedem čokoladu ili čokoladni bananici.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija