• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

24.06.2021

17:30

UGROŽENO 400 RADNIH MESTA ZBOG PROBLEMA SA "SAVA OSIGURANJEM"! "Trendtex" čeka na odštetu već tri godine

informer.rs

Zaštitnik potrošača

UGROŽENO 400 RADNIH MESTA ZBOG PROBLEMA SA "SAVA OSIGURANJEM"! "Trendtex" čeka na odštetu već tri godine

Podeli vest

* Firma iz Prijepolja, koja upošljava 413 radnika, izgubila je sve u požaru 2018. godine. Iako su bili osigurani na 80 miliona dinara, isplaćeno im je samo 10, a šteta je minimum 700 hiljada evra

Tekstilna kompanija "Trendtex" iz Prijepolja, koja zapošljava 413 radnika, ne može već tri godine da naplati štetu kroz polisu kod "Sava osiguranja" koja je nastala velikim požarom 2018. godine. Iako su bili uredno osigurani kroz dve polise od po 40 miliona dinara, pomenuta osiguravajuća kuća im je isplatila samo 10 miliona, zbog čega je pokrenut sudski proces.

Naime kompanija "Trendtex", koja je deo velike nemačke grupacije HMT i koja se bavi proizvodnjom odela za medicinske i ugostiteljske radnike, kao i tkaninom, osigurala je 2017. godine kod "Sava osiguranja" u potpunosti i svoje objekte i materijal koji je u njima i mašine, sa dve polise ukupne vrednosti od 80 miliona.

Nažalost, 23. juna 2018. izbio je veliki požara u kome su stradali postrojenje, sve mašine i roba, a ukupna šteta iznosi između 700 i 800 hiljada evra. S obzirom na to da su redovno plaćali polisu osiguranja, kontaktirali su sa osiguravajućom kućom. Međutim, "Sava osiguranje" im priznaje štetu, ali im isplaćuje samo 10 miliona dinara, koliko, primera radi, košta samo jedna "kater" mašina za sečenje tkanine.

Foto: informer.rs

Prava vrednost

Nisu hteli da priznaju pravu vrednost postrojenja i uz to nisu želeli da priznaju da je u njemu bila ikakva roba ili mašina iako imamo sva carinska dokumenta koja to dokazuju
Suanita Čelebić, direktorka "Trendtexa"

Na pitanje zbog čega su dobili ovako minoran iznos, firma "Trendtex" je dobila odgovor od "Sava osiguranja" da toliko priznaju vrednost zgrade koja je stradala u požaru iako su je samo nekoliko meseci ranije njeni veštaci procenili na 40.000.000 dinara i tako i osigurali, a uz to ne priznaju da su u zgradi bile nikakve mašine niti roba.
Kako bi nastavili poslovanje, od koga zavisi, prema rečima vlasnika 1.000 ljudi i njihovih porodica, sve su morali da obnove iz sopstvenih sredstava i kredita koje i danas vraćaju.

Direktorka "Trendtexa" Suanita Čelebić kaže za Zaštitnik potrošača da je kao svaki odgovoran rukovodilac želela da pokrije sve rizike, a na kraju se ispostavilo da im neko protivzakonito blokira sredstva, što im značajno ugrožava poslovanje i očuvanje radnih mesta.

Maratonski proces

Suđenje u ovom postupku traje već tri godine i još uvek nije urađeno pripremno ročište
Božidar Leković, advokat

- Mi smo tekstilna industrija "Trendtex", koja je deo velike nemačke grupacije HMT. Oni imaju pogone svuda na Balkanu, a ja sam direktorka ovih u Srbiji. Poslujemo izuzetno ozbiljno - sve od robe što uvozimo do najsitnijeg dela prolazi carinu i za to imamo relevantne papire. Pravimo medicinska odela i odela za ugostitelje, kao i tekstil najvećeg kvaliteta. Sva naša roba se izvozi, i to prvenstveno u Nemačku, Švedsku, Dansku, Francusku, Italiju, Poljsku i brojne druge zemlje zapadne Evrope. Zapošljavamo 413 radnika, a sa kooperantima taj broj je veći od 1.000. To u prevodu znači da od našeg poslovanja zavisi egzistencija 4.000 porodica - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- S obzirom na to da odgovaramo za veliku korporaciju i nemali broj radnika odlučili smo da se osiguramo kako ništa ne bismo prepuštali riziku. Tako smo i postupili 2017. godine i kod "Sava osiguranja" smo uzeli dve polise na po 40 miliona dinara. Nažalost, 23. juna 2018. dogodio se veliki požar koji je u potpunosti uništio postrojenje, svu robu i sve mašine u njemu, čime je napravljena šteta između 700 i 800 hiljada evra. Pošto znamo da smo osigurani, pokušali smo normalnim putem da naplatimo štetu, ali nam je ovo osiguranje isplatilo samo 10 miliona dinara, koliko, na primer, košta jedna mašina za sečenje tkanine. Nisu hteli da priznaju pravu vrednost postrojenja i uz to nisu želeli da priznaju da je u njemu bila ikakva roba ili mašina iako imamo sva carinska dokumenta koja to dokazuju.

Foto: informer.rs

Zbog čitave situacije kompanija je bila prinuđena da podnese tužbu protiv osiguravajuće kuće.
- Pokrenuli smo sudski proces i on traje već tri godine. To je izuzetno dug period jer smo iz sopstvenih sredstava i kredita, koje i danas vraćamo, sanirali štetu. Uz to smo, kao i svi, ispaštali zbog pandemije koronavirusa. Ovakvim postupanjem oni nas dovode na rub egzistencije i bukvalno nas teraju na otpuštanja iako mi ne želimo da se odreknemo nijednog radnika. Molimo se samo da se ovo što pre završi - iskrena je Čelebićeva.

Klanicu oštetili za
gotovo 400.000 evra

Da podsetimo, Zaštitnik je već pisao o slučaju u kome "Sava osiguranje" već duže od tri godine odbija da isplati odštetu jednoj od najvećih domaćih klanica "Marso agrar" iz Arilja i tako ozbiljno ugrožava poslovanje ove firme! Naime, zbog vremenskih neprilika, grmljavine i čestih nestanaka struje čuvenoj klanici pokvarila se sonda na hladnjači i danima je pokazivala pogrešnu temperaturu, što je dovelo do kvarenja 80 tona mesa i ostalih proizvoda vrednih 36 miliona dinara. Uprkos tome što su uredno osigurani, i to na iznos do 48.246.921 dinar, kao i što su slučaj istog dana prijavili osiguranju i što su im dostavili svaki dokument koji su im tražili, "Sava osiguranje" je odbilo da isplati odštetu.

Pravni zastupnik ove firme Božidar Leković kaže da se u ovom sporu događaju neke stvari koje nije video u svojoj višedecenijskoj advokatskoj karijeri. Jedna od njih je i činjenica da pripremno ročište, koje se obično održi za oko 30 dana od podnošenje tužbe, nije održano gotovo tri godine.

- Nakon nastale štete uputili smo zahtev "Sava osiguranju" jer smo polisu redovno plaćali i imamo validan ugovor. Međutim, oni su pristali da isplate samo 10 miliona dinara, i to za objekat koji je izgoreo i ništa više od toga. Doneli su takvu odluku bez obzira na to što su oni sami 2017. osigurali isti taj objekat na 40 miliona dinara i time priznali njegovu vrednost, a i veštaci tvrde da on i danas ima tu vrednost. Uz to, u objektu su bili i mašine i roba koju oni ne priznaju, iako je sve prošlo carinu, za šta postoje dokumenta - kaže Leković i objašnjava:

- Što je najgore, ovo suđenje u ovom postupku traje već tri godine i još uvek nije urađeno pripremno ročište, za koje je potrebno samo 30 dana od izjašnjenja tuženog. Za to vreme iznošeni su krajnje čudni razlozi za odlaganje - od toga da je advokat osiguranja imao koronu i da je epidemija u punom jeku, što prihvatamo, do objašnjenja da sudija zbog radova na zgradi suda nije mogao da otvori prozor. Za poslednje odlaganje nismo dobili nikakav razlog, već su nas samo poštom obavestili da će nam poslati novi termin. Pošto ovoliki broj odlaganja sa ovako čudnim razlozima nikada nisam video, pisao sam i predsednici suda i nadam se da će se sve ovo ubrzati, jer firma ispašta - jasan je Leković.

"Sava osiguranje": Poslujemo po zakonu

Iz "Sava osiguranja" kažu da su svesni svoje odgovornosti prema javnosti, kao i klijentima, i da su obavezni po Zakonu da štite podatke o svojim klijentima, pa tako i u ovom slučaju ne mogu da otkrivaju detalje o osiguraniku.

- Pozivamo vas da detaljno proučite uslove pod kojima "Sava osiguranje" zaključuje sa svojim klijentima polise osiguranja u kojima je jasno i transparentno objašnjen način utvrđivanja naknade iz osiguranja. Po štetnom događaju od 23. 6. 2018. godine kod osiguranika "Trendtex", Društvo je izvršilo obračun i isplatu štete u iznosu od 56,7 miliona dinara, a sve shodno širini i obimu ugovorenog pokrića osiguranja. Preciznije, navodimo da je predmetna šteta na opremi i mašinama osiguranika isplaćena u celosti. Dalje, u cilju adekvatnog informisanja navodimo da su potraživanja osiguranika na ime štete na zalihama vlasništvo poslovnih partnera i da iste nisu evidentirane u poslovnim knjigama osiguranika, nisu u njegovom vlasništvu i nisu predmet osiguranja po zaključenom ugovoru. Sporna potraživanja su predmet aktivnog sudskog procesa i dalji tok ovog postupka je u nadležnosti postupajućeg suda. Napominjemo da tok sudskog procesa i dinamiku ročišta određuje sud, a ne parnične stranke. "Sava osiguranje" je blagovremeno dostavilo svoje predloge i podneske i redovno pristupa ročištima.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija Magdalena

pre 2 godine

Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija