• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

04.07.2021

16:41

OVO MORATE DA PROČITATE AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO! Račun skuplji od letovanja! Detaljan cenovnik telefoniranja

zaštitnik potrosaca

Zaštitnik potrošača

OVO MORATE DA PROČITATE AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO! Račun skuplji od letovanja! Detaljan cenovnik telefoniranja

Podeli vest

* Samo minut razgovora iz Egipta koštaće vas i do 400 dinara, a ako iz Grčke okačite samo jednu fotografiju na društvene mreže, bićete u minusu 600 dinara * Najgore ćete proći ako pre odlaska na put ne isključite automatska ažuriranja aplikacija i telefona, jer će vam račun otići pod oblake, a vi nećete imati pojma zašto

Srpski turisti koji ovog leta krenu put nekog poznatog letovališta neka dobro paze kada koriste mobilni telefon da im račun zbog rominga ne bi ispao skuplji nego celo letovanje!
Telefoniranje sa plaža Grčke, Egipta, Turske, Španije i ovog leta biće papreno, a najskuplji će biti minut razgovora sa obale Crvenog mora jer to zadovoljstvo košta od 200 do skoro 400 dinara, u zavisnosti od mobilnog operatera!

Tako da, ukoliko se korisnici bilo da su deo "Telenora", A1 ili MTS-a zanesu i raspričaju, dnevni račun mogao bi da bude i nekoliko hiljada dinara. Ono što je važno znati jeste da na letovanju treba voditi računa ne samo kada naši građani pozivaju nekoga nego i kada se javljaju na telefon. Tako da minut razgovora, u zavisnosti od zemlje, "skida" sa računa pozamašnu sumu novca. Prema cenovnicima, najjeftinije će proći ukoliko šalju samo SMS poruke. Slanje poruke iz Grčke košta između 24 i 29 dinara, dok ju je najskuplje poslati iz Egipta, jer može izaći i skoro 50 dinara.

Međutim, najgore će proći oni korisnici koji pomisle da na minut uključe svoj internet umesto vaj-faja jer je brži, pa požele da pošalju sliku ili, još gore, video-zapis. Prema rečima mobilnih operatera, za postavljenu sliku na društvenoj mreži ode ceo jedan megabajt, dok video-zapis "pojede" čak tri! Sudeći prema cenama, jasno je da bi vas objavljivanje foto-albuma na nekoj društvenoj mreži koštalo celo bogatstvo. Međutim, naši turisti se ne vode ovom logikom, pa misle da jedna slika preko sopstvenog interneta neće puno koštati. Međutim, oni nisu ni svesni u kakvu zamku mogu upasti samo ako reše da umesto vaj-faja koriste internet iz svog paketa, pa makar poslali i jednu sliku od jednog megabajta. Da plate danak rominga mogu i oni koji ne isključe ažuriranje softvera i aplikacija.

Zbog velikih penala za korišćenje rominga u zemljama koje nemaju popust direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ("Juta") Aleksandar Seničić savetuje putnike da nikako ne upotrebljavaju internet na moru jer će tako napraviti ogromne račune.

Foto: informer.rs

- Turisti se često žale na slab protok vaj-faja u apartmanima, međutim, nijedna turistička agencija na to ne može da utiče. U želji da pošalju što više slika prijateljima sa letovanja ili da neometano četuju, kako su to navikli u Srbiji, oni naprave ogromne telefonske račune misleći da je to sitnica ili da će, ako brzo pošalju poruku, biti jeftinije. Kao što je poznato, besplatan vaj-faj internet zavisi od opterećenosti mreže i kapaciteta i u nekim mestima je bolji, a negde gori - kaže Seničić i apeluje na srpske putnike da se dobro informišu i da pogledaju na sajtu svog provajdera da li imaju u ponudi neke pakete, dnevne ili sedmodnevne i da na taj način uštede.

Još jedna opcija, ukoliko ne želite da razmišljate da li će vam se mobilni podaci slučajno uključiti, jeste da za dane odmora pazarite karticu u zemlji u kojoj putujete. Njihovi operatori nude brojne pakete koji za malu svotu obuhvataju značajnu količinu interneta, kao i minute i SMS poruke.
Zaštitnik potrošača vam donosi detaljan vodič za telefoniranje u zemljama u kojima građani Srbije najčešće provode godišnji odmor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija