• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.P.

16.07.2021

18:40

PREVARA SA POPUSTIMA! SNIŽENA CENA ISTA KAO I STARA! Lažno sniženje u radnjama "Krop"

Zaštitnik potrošača

PREVARA SA POPUSTIMA! SNIŽENA CENA ISTA KAO I STARA! Lažno sniženje u radnjama "Krop"

Podeli vest

Ispod nalepnice sa sniženom cenom tunike nalaze se još dve sa identičnom cenom, što jasno ukazuje da nema ni govora o popustu

Modni brend "Krop", koji već tri godine posluje u mnogim tržnim centrima širom Srbije, bez pardona vara svoje kupce nudeći im nepostojeće popuste! Kada kupujete u prodavnicama ovog brenda širom otvorite oči, jer se lako može desiti da vam "podvale" artikal na kome stoji narandžasta etiketa sa popustom. Ali kada malo bolje pogledate, shvatićete da to nije sniženje već stara, regularna cena.

Ova modna marka veoma je popularna među devojkama i ženama u Srbiji, a trenutno su u njihovim prodavnicama aktuelni popusti na letnju kolekciju. Zbog toga su radnje pune kupaca, a devojke se otimaju o komade na kojima su istaknute snižene cene.

Foto: informer.rs

Beograđanka Valentina Stanković posetila je jednu od prodavnica "Krop" u tržnom centru u Beogradu i tamo pazarila tuniku po ceni od 1.599 dinara koja je označena kao snižena.

Tek kada je došla kući i zagledala bolje etiketu, videla je da ispod istaknute cene ima više slojeva nalepnica. Pažljivo je odlepljivala jednu po jednu (ukupno tri) i shvatila da je prevarena.

Foto: informer.rs

- Na svakoj od nalepnica bila je ista cena koju sam ja platila - 1.599 dinara, tako da nema govora ni o kakvom sniženju. Nije to neki novac, ali sam se zaista osetila obmanutom. Prave budale od nas kupaca. Na etiketama su istaknute regularne cene bez sniženja i u drugim valutama. Na primer, piše da baš ova majica košta 13 evra, što se i poklapa sa cenom koju sam platila. To potvrđuje dodatno da je sniženje lažno - ispričala nam je ova devojka.

Foto: informer.rs

U udruženju "Zaštita potrošača" ističu da je "Krop" ovim potezom prekršio nekoliko zakona naše države.

- Prvo, prekršili su Zakon o trgovini zbog lažnog isticanja cena, a onda i Zakon o zaštiti potrošača za obmanjujuću poslovnu praksu. Ovo je čist primer lažnog oglašavanja, ali i navođenja potrošača na lošu ekonomsku odluku jer će mnogi pomisliti da će na ovaj način uštedeti novac i kupiće proizvod. Zato uvek savetujemo kupcima da dobro pogledaju etiketu sa cenom, da im se ne bi desile ovakve situacije. Svakako, kazna za ove prekršaje iznosi od 300.000 do dva miliona dinara - kažu u ovom udruženju.

Prijavite inspekciji

U "Zaštiti potrošača" apeluju na građane da ovakve slučajeve prijave Tržišnoj inspekciji kako trgovci ne bi prošli nekažnjeno.

- Ipak, kako građani nemaju koristi od toga, u veoma malom broju slučajeva i prijavljuju ovakve prevare. Zato smatramo da bi i kod nas trebalo da se uvede praksa koja već postoji u nekim zemljama, a to je da potrošač dobije nagradu od države kada prijavi ovakve nepravilnosti. Ta nagrada isplaćuje se od novca koji državi uplaćuje trgovac na ime kazne. Na taj način dosta bi se povećao broj prijava jer bi svi kupci postali tržišni inspektori, a sve nepravilnosti u poslovanju odmah bi bile prijavljene nadležnim inspekcijama - smatraju u "Zaštiti potrošača".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija