• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

27.07.2021

14:26

SRAMNO OBJAŠNJENJE PROIZVOĐAČA "PARODONTAKSA"! Evo zašto Srbi dobijaju pastu lošijeg kvaliteta

Shuterstock/Twitter

Zaštitnik potrošača

SRAMNO OBJAŠNJENJE PROIZVOĐAČA "PARODONTAKSA"! Evo zašto Srbi dobijaju pastu lošijeg kvaliteta

Podeli vest

Kompanija GSK razliku u kvalitetu paste pravda istraživanjem o ukusima. Stručnjaci kažu da to ne pije vodu

Vest da je pasta za zube "parodontaks" u Srbiji znatno siromašnijeg sastava nego ona namenjena za francusko tržište izazvala je veliki revolt potrošača. Oni su svoje nezadovoljstvo izrazili negativnim komentarima na društvenim mrežama, a naknadno objašnjenje proizvođača nesumnjivo je izazvalo dodatni bes.

Foto: Shuterstock/Twitter

Da podsetimo, Zaštitnik potrošača je u prošlom broju objavio da se paste za srpsko i francusko tržište znatno razlikuju. Naime, srpski "parodontaks" za razliku od francuskog ne sadrži nijednu biljku u svom sastavu. Za razliku od nas, Francuzi kupuju "parodontaks" obogaćen čitavom paletom lekovitog bilja. Tek nakon što je tekst objavljen, stigao nam je odgovor od vlasnika brenda "Parodontaks", britanskog farmaceutskog giganta "Glakso Smit Klajn" (GSK), u kome se prosto rečeno kaže da smo uskraćeni za lekovito bilje jer ne volimo biljne ukuse.

Ne pije vodu

Navodna istraživanja koja pokazuju da mi u Srbiji volimo proizvode lošijeg kvaliteta i manje zdrave svojevrsna je manipulacija
Nikica Jovanović, NOPS

Kako ističu, njihova istraživanja potrošača pokazala su da veliki broj ljudi više voli ukus ovog proizvoda kada se iz njega uklone biljne komponente, odnosno kada je on slabiji u odnosu na originalnu formulu:
- Zato smo mi 2020. godine blago izmenili formulaciju "parodontaksa" u skladu sa ovim sklonostima potrošača. Uklonili smo biljne komponente koje su ranije bile uključene radi ukusa. To nema uticaj na kvalitet i efikasnost paste za zube u rešavanju problema s desnima, jer sadrže potpuno isti nivo natrijum bikarbonata. Utiče samo na ukus.

Foto: Shuterstock/Twitter

Nacionalna organizacija potrošača Srbije deli mišljenje sa građanima, a to je da priče o navodnim istraživanjima ne piju vodu. Kako kažu u toj organizaciji, ovakva objašnjenja su standardna i zloupotrebljavaju se, odnosno takva istraživanja nisu ni sprovedena.
- Ta navodna istraživanja koja pokazuju da mi u Srbiji volimo proizvode lošijeg kvaliteta i manje zdrave, manje lekovitog bilja u pasti, kremove sa nižim procentom lešnika, deterdžente koji lošije peru, to je svojevrsna manipulacija - rekla je Nikica Jovanović iz NOPS-a i dodala:
- Proizvođači nemaju nameru da nas tretiraju jednako. EU kaže da je to diskriminacija potrošača, a nisu u pitanju različite navike i ukusi. Ta priča više ne pije vodu kod njih.

Čega sve nema u pasti "parodontaks" u Srbiji:

* hidratisani silicijum - mineralni abraziv koji se koristi u preparatima za negu zuba i pruža nežno, ali temeljno čišćenje
* ulje poljske nane - deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, pa se između ostalog koristi i za bolesti zuba i usne duplje
* ulje pitome nane - najvažnija od svih vrsta nane jer sadrži najveću količinu aktivnih lekovitih materija
* ulje žalfije - deluje antibakterijski i antigljivično, a sastojak je mnogih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala, zbog sastojka tanina, koji jača sluzokožu, i etarskog ulja, koje deluje antiseptično
* sok biljke Echinacea purpurea - ubrzava zarastanje rana i ima antiseptično dejstvo
* ekstrakt biljke Krameria triandra - sadrži tanine i ima snažno zatežuće dejstvo na oralne sluznice, zato je posebno pogodan za negu usta i zuba
* ekstrakt smole - deluje kao antiseptik, uništava gljivice, dezinfikuje, sprečava upale i podstiče zaceljivanje rana
* ekstrakt cveta kamilice - ima umirujuće dejstvo i pomaže regeneraciji kože



 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ateista

pre 2 godine

Ma nisu krivi ni britanci i Francuzi ni Nemci kriva je naša država što je dala zeleno svetlo za uvoz to znači da nama može da uvale šta god im padne napamet jer uz evro podmazivanje mi se trujemo osim mita tu je nerad neznanje i javašluk u javnim ustanovama jer plata ide bez obzira na rad tu rade tatini i mamini sinovi i. kćeri nije samo pasta u pitanju ja sam radimo u Nemačkoj i kupovao proizvode koji su i kod nas na tržištu od hemije hrane kozmetike razlika je ogromna kao i cena npr Niveina krema ona plava košta 2,45 e ista takva kod nas 5 e Nutela je 3,79e kod nas 6,10e sladoledi u kornetu 6 kom su 1,29 e ovde je jedan kom 1 e koje su tamo plate a koje su ovde i onda koje ovde lud ko se s kim tali treba da se pozabave institucije ali to kod nas nema jer smo banana država

Tomić Bane

pre 2 godine

Prijatelju, nije država uvezla ovu pastu. Pitaj uvoznika čime se rukovodio kad je uvozio? Odudara li sastav paste od deklarisanog sastava? Pa ne. Zašto savet potrošaća nije "udario" na uvoznika? Pa nema osnova. Da uprostim, u trci za profitom, interes nema sećanje. Hteli smo liberalni kapitalizam a sad bi hteli da odlučujemo po principima samoupravnog socijalizma. To se ne jaše...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija