• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

20.08.2021

18:24

AKO STE KLIJENT RAJFAJZEN BANKE, ZABORAVITE NA KEŠ NA ŠALTERU! Do gotovine samo na bankomatu

Zaštitnik potrošača

AKO STE KLIJENT RAJFAJZEN BANKE, ZABORAVITE NA KEŠ NA ŠALTERU! Do gotovine samo na bankomatu

Podeli vest

Iako su usluge banaka sve skuplje, one maksimalno smanjuju obim posla i broj ekspozitura. Na taj način debelo umanjuju troškove, a sve više zarađuju

Banke u Srbiji našle su nov način da profitiraju tako što će bankomati u potpunosti zameniti bankarske službenike, dok su s druge strane usluge enormno poskupele, saznaje Zaštitnik potrošača!

Potpuno nov koncept transakcije novca među prvima uvodi Rajfajzen banka, a očajni korisnici javili su se Zaštitniku potrošača kako bi se požalili da više ne mogu da podignu novac na šalteru, već ih radnici iz ekspozitura šalju na bankomat.

- Pre nekoliko dana svratio sam u Rajfajzen banku na Novom Beogradu da podignem novac, ali su mi na šalteru rekli da odem do bankomata. Kada sam im se suprotstavio i rekao da nemam karticu i da ne želim da uzimam novac na ulici, službenica mi je najavila da ću uskoro morati sredstva da podižem isključivo iz mašine. Iznenađen, pitao sam šta ću da radim sa svojim deviznim računom i da li ću takođe na nekom uličnom bankomatu da uzimam pare, što je veoma rizično, bankarska službenica je samo slegla ramenima - priča N. R. iz Beograda.

Ono što je zanimljivo jeste da se ovaj novi koncept poslovanja upravo dešava paralelno sa poskupljenjem bankarskih usluga, pa se lako dolazi do zaključka da banke smanjuju svoje troškove, otpuštajući službenike i zatvarajući ekspoziture, a da će njihovim korisnicima biti naplaćivane sve usluge kao i do sada, i to po značajno višim tarifama.

Sve sami

Uskoro će klijenti sami raditi sve preko računara, telefona ili na bankomatima, ali će banka zarađivati mnogo veći novac
"Efektiva"

 

U udruženju "Efektiva" kažu da banke evidentno "guraju" svoje klijente u e-bankarstvo kako bi smanjili troškove radne snage, ali da istovremeno povećavaju provizije, cene održavanja računa i sve usluge koje će u veoma bliskoj budućnosti u stvari obavljati sami građani.

- Sve one usluge koje su bile besplatne banke sad naplaćuju. Kreće se sa malim iznosima od 10 dinara, da bi se periodično uvećavale. Kao što vidimo, uskoro će klijenti sami raditi sve preko računara, telefona ili na bankomatima, ali će banka zarađivati mnogo veći novac. Ovo najveći problem može da predstavlja starijim sugrađanima koji nisu vešti sa tehnikom, a neretko se dešava i da zagube karticu ili zaborave svoj pin kod. Takođe, primetno je i da su provizije sve veće i da sada plaćamo sve ono što je bilo besplatno, dok nije razrađen sistem - kažu u "Efektivi".

Foto: Informer DN

U Rajfajzen banci potvrđuju da se uvodi novi koncept bankarstva, a kao razlog navode da će njihovi zaposleni moći da se posvete potrebama klijenata koje zahtevaju više vremena, odnosno da budu raspoloživi klijentima za sva pitanja i stručne savete u vezi sa finansijama.

- Bilo da im je potreban keš kredit, stambeni kredit ili da razmišljaju o ulaganju u privatnu penziju ili o investiranju u fondove, naši službenici će moći duže da im se posvete. Na našim modernim bankomatima moguće je izvršiti većinu gotovinskih transakcija, isplata i uplata u dve valute, u dinarima i evrima, tako i bezgotovinska plaćanja računa, uplate na račune u drugoj banci, menjačke poslove, prenose između dva računa, kao i izmirenje kredita i kreditnih kartica kako u gotovini, tako i prenosom sredstava sa tekućeg računa. Za transakcije koje nisu gotovinske, klijentima su na raspolaganju i mobilno i elektronsko bankarstvo, na kojima mogu da obavljaju sve bezgotovinske transakcije iz udobnosti svoga doma i bez potrebe odlaska u banku - kažu u Rajfajzenu.

U ovoj banci objašnjavaju da njihovo dosadašnje iskustvo potvrđuje da se klijenti jako brzo uvere da sve transakcije mogu i sami da obave veoma jednostavno, bezbedno, komforno, i to za samo nekoliko minuta.
- Za korisnike koji pripadaju starijim generacijama, kao i za sve ostale, omogućena je opcija promene pina na bankomatima u ovoj banci i višenamenskim uređajima. Tako na veoma prost način, kao i uz pomoć bankara ukoliko je potrebno, mogu da se opredele za pin koji će lako pamtiti - kažu u Rajfajzenu.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dr Pera

pre 2 godine

Vreme je da drzava ponovo osnuje SDK ... pa da vidis kako ce banke da cvile ...

Marcco

pre 2 godine

Koliko znam, nema provizije ni za pidizanje nivca na bankomatu, niti za plaćanje računa on-line, makar nema u Rajfajzenu. A odrzavanje zavisi od stepena sujete Ako hoćeš metalnu karticu... platic10 000 odrzavanje, a moze ivza 350 za običnu karticu

dera

pre 2 godine

Ajde sada svi lepo da prebacimo svoje racune u postu Srbije koja ima banku, a te strane banke neka zevaju sta ih je snaslo .Idemo svi u postansku banku .

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Jedna od stvari koja ce se desiti tokom Kovida 19 je i ta da ce se novac kao platno sredstvo sVe manje upotrebljavti . Do potpunog nestanka novca u sadasnjem obliku. E sada mozeMO zamisliti koliko ce bogastvo ostati u rukama banaka, od samog stampanja novca pa do zaposlenih i svega onoga sto je vezano za postojanje novca . Korona se ne sastoji samo u nosenju maski i cjepljenju. Korona je mnogo mnogo vise, to je rat protiv covjeka. AMIN. KRAJ.

Kocta

pre 2 godine

Ништа, то је њихова политика банке а моја је да мењам банку. Немам компјутер и у том смислу сам неписмен. Радићу на стари начин готовином са банкама које то дозвољавају.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija