• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

21.10.2021

19:50

RAČUNAJTE NA TO DA ĆETE I OBROK PLAĆATI VIŠE NEGO U RESTORANU  Ko koristi "Wolt" hranu, plaća skuplje

Informer/Zaštitnik potrošača

Zaštitnik potrošača

RAČUNAJTE NA TO DA ĆETE I OBROK PLAĆATI VIŠE NEGO U RESTORANU Ko koristi "Wolt" hranu, plaća skuplje

Podeli vest

Ćevapi su skuplji 80, filet lososa 160, a leskovački uštipci 210 dinara. Ovakva poslovna praksa nema nikakve logike i ne postoji razlog da hrana bude skuplja ako se već plaća dostava

Kada naručujete hranu preko aplikacije za dostavu "Wolt", nemojte se iznenaditi kad vam ispostave račun i vidite da su specijaliteti drastično skuplji nego u meniju restorana iz kojeg ste ih poručili! To možda ne bi ni bilo toliko čudno i strašno, da "Wolt" dodatno ne naplaćuje i dostavu hrane.
Na ovu priču potrošače je upozorilo potrošačko udruženje "Efektiva", koje je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo dve fotografije na kojima se vidi da giros u brzoj hrani košta 190 dinara, dok ista porcija, ako se poručuje preko "Wolta", potrošače staje čak 70 dinara više, odnosno 260 dinara, plus cena dostave.

Tragom ove priče, ekipa Zaštitnika potrošača rešila je da pokuša da pronađe još restorana na aplikaciji "Wolt" gde je hrana u samom restoranu jeftinija nego ukoliko se poručuje. Najgore od svega je to što ovaj zadatak za našu ekipu nije bio uopšte težak, pošto smo za jako kratko vreme pronašli čak pet restorana sa kojima ova poznata aplikacija sarađuje, a gde vam se uopšte ne isplati da vam porudžbinu donesu "Wolt" dostavljači. Ne samo da "wolt" naplati dostavu već je i sama hrana dosta skuplja.
Zarada 

"Wolt" želi da zaradi što više novca, naravno, na štetu svojih mušterija
Dejan gavrilović, Efektiva

Tako na primer, ako sedite u restoranu "Nota" i poručite ćevape, konobar će vam ispostaviti račun od 790 dinara. Ako pak ćevape poručite preko "Wolta", ne samo da ćete ih platiti 870 dinara, dakle 80 dinara skuplje, već će vam biti naplaćena i dostava, koja iznosi 219 dinara.
Isto tako, ceh u etno-restoranu "Zlatar" platićete 780 dinara ako poručite porciju leskovačkih uštipaka. Ukoliko odlučite da se počastite u udobnosti svog doma, taj užitak koštaće vas 990 dinara, što je za čak 210 dinara više, a na sve to moraćete da platite i dostavu 139 dinara. Dakle, iskeširaćete 349 dinara više, što je gotovo polovina cene uštipaka.
Ništa bolje nećete proći ni ako preko "Wolt-a" poručujete iz restorana "Košnica". Dostava će vas koštati 99 dinara, a ako poručite košnica platu za dve osobe, platićete je čak 310 dinara više nego u restoranu. Ukoliko vam ovaj obrok donese konobar u restoranu, stajaće vas 1.990 dinara, ali ako vam ga isporuči "Wolt" dostavljač, naplatiće vam ga 2.300 dinara.

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da ovakva poslovna praksa nema nikakve logike. Kako kaže, ne postoji razlog da hrana bude skuplja nego u restoranu ako se već plaća njena dostava, izuzev što "Wolt" želi da zaradi što više novca, naravno, na štetu svojih mušterija.

Foto: facebook.com

- Kada smo priču objavili na Fejsbuku, u komentarima je čak nekoliko ljudi napisalo da je hrana skuplja jer vlasnici restorana za svaku porudžbinu plaćaju "Wolt-u" procenat od prodate hrane. Takođe su pisali i da sami restorani određuju cenu hrane na "Wolt-u" i sami podižu cene svojih specijaliteta u odnosu na restoranske upravo zbog tih troškova koje imaju prema "Wolt-u". Ipak, čak i da je to tačno, ne razumem zašto onda "Wolt", ako već dobija novac od restorana i ugrađuje se u cenu hrane, naplaćuje dostavu?! Dakle, "Wolt" za svaku porudžbinu novac dobija i od restorana i od potrošača. Nema logike, sem da žele da zarade što više novca - rekao je on i dodao:

Foto: facebook.com

- Razlike u cenama restoranskih menija i cena na "Wolt-u" su velike. U jednom restoranu u Novom Sadu pica košta 300 dinara, a kada se poruči preko ove aplikacije za dostavu, cena joj je skoro 600 dinara. Dakle, duplo više! Ovakva poslovna praksa nema nikakve logike ukoliko gledamo samo hranu bez troškova dostave. Zar nije logičnije da porudžbina koja se konzumira u restoranu košta više, jer su operativni troškovi veći. Recimo, treba platiti konobara koji uslužuje te goste. Sa druge strane, kod dostave ti troškovi skoro da i ne postoje. Jedini trošak u tom slučaju je sama dostava, koja se svakako plaća dodatno. Baš sam se iznenadio kada sam video ovaj slučaj, nisam do sada čuo za da ovako funkcioniše dostava.

Foto: facebook.com

Na pitanje zbog čega je hrana koja se naručuje preko "Wolta" skuplja nego u samim restoranima iz kojih se poručuje, iako se dostava iste dodatno naplaćuje, u "Woltu" odgovaraju: 
- Kompanija "Wolt" ni na koji način ne utiče na kreiranje cena na aplikaciji, već restorani sami određuju svoje cene. Pored toga, cena dostave prilikom naručivanja hrane putem "Wolta" ni na koji način nije povezana sa cenama restorana, niti je podložna promenama usled loših vremenskih uslova, i služi isključivo za pokrivanje usluge dostave i partnera dostavljača. Važno je napomenuti da "Wolt" u svakom trenutku u ponudi ima veliki broj restorana u kojima je dostava besplatna, kao i 50 odsto popusta na mnogobrojne artikle, a sve s ciljem da korisnicima budemo što pristupačniji i da im na različite načine izlazimo u susret - kažu oni.

Primeri razlike u cenama

Restoran 1
cena dostave: 99
porudžbina cena u restoranu cena preko Wolt-a razlika
brusketi 275 315 40
pasta "karbonare" 775 835 60
biftek na rukoli 2.180 2.380 200

Restoran 2
cena dostave: 219
porudžbina cena u restoranu cena preko Wolt-a razlika
grilovani sir 690 760 70
ćevapi na note 790 870 80
filet lososa 1.590 1.750 160

Restoran 3
cena dostave: 139
porudžbina cena u restoranu cena preko Wolt-a razlika
lovac salata 790 870 80
leskovačka pljeskavica 840 924 84
pileći paketići 900 990 90

Restoran 4
cena dostave: 139
porudžbina cena u restoranu cena preko Wolt-a razlika
zlatarska ovčja pršuta 700 900 200
teleća ragu čorba 280 360 80
leskovački uštipci 780 990 210

Restoran 5
cena dostave: 99
porudžbina cena u restoranu cena na Wolt-u razlika
košnica plata za dvoje 1.990 2.300 310
grčka salata 540 630 90
košnica burger 890 1.030 140
* sve cene su izražene u dinarima


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dostavljač

pre 2 godine

Wolt i radnicima smanjuju konstantno plaćanje po dostavi prvo je bilo 250,pa 220 a sad 180dinara. Sa radnicima i korisnicima su jako na cile mile to jest na finjaka a umeju dobro dase ugrade i zarade. Prosto treba iskoristiti akcije koje daju u početku i ugasiti aplikaciju.donesi je bio zakon.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija