• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.11.2021

15:56 >> 16:53

MINISTARSTVO POTVRDILO DA "DON DON" NE POŠTUJE PRAVILNIK! Heljdin hleb mora da ima bar 30% heljdinog brašna

Zaštitnik potrošača

MINISTARSTVO POTVRDILO DA "DON DON" NE POŠTUJE PRAVILNIK! Heljdin hleb mora da ima bar 30% heljdinog brašna

Podeli vest

Osim u slučaju heljdinog, "Don don" ne poštuje pravilnik ni kada je reč o integralnom hlebu, koji da bi se tako nazvao mora da sadrži 80 odsto integralnog brašna

Kompanija "Don don" obmanjuje svoje kupce, jer njihovi "heljda plus" i "integrale" hleb nikako ne bi smeli tako da se nazivaju pošto u sebi ne sadrže dovoljno heljdinog i integralnog brašna! To je za Zaštitnik potrošača potvrđeno i iz Ministarstva poljoprivrede.

Kao što je naš list već pisao, na deklaraciji "heljda plus" hleba, robne marke "naše zrno", piše da heljdinog brašna ima svega 26 odsto, dok njihov "integrale hleb" u sebi sadrži samo 26 odsto integralnog brašna, a dvopek 21 odsto! S druge strane, prema zakonu, da bi se neki hleb nazivao "heljdin" u sebi mora da sadrži najmanje 30 odsto ove vrste brašna, dok je za integralni hleb taj procenat još veći. U njegovoj proizvodnji mora da se koristi minimalno 80 odsto integralnog od ukupne količine brašna.

U Ministarstvu poljoprivrede za Zaštitnik potrošača objašnjavaju na koji način se deklarišu hlebovi. Na naše pitanje da li su proizvođači u obavezi da navedu tačnu količinu svih vrsta brašna koje koriste u proizvodnji, oni odgovaraju:

Foto: informer.rs

Sadržaj heljde

Hleb sa učešćem heljdinog brašna od 26 odsto u odnosu na ukupnu količinu upotrebljenog brašna ne može se nazvati heljdinim hlebom
Ministarstvo poljoprivrede

- Količine upotrebljenog brašna navode se u spisku sastojaka u slučaju da su vrste brašna navedene u nazivu hleba. Ako se vrste brašna ne navode u nazivu hleba, upotrebljene vrste brašna navode se u spisku sastojaka po opadajućem redosledu, bez obaveznog navođenja količine. U slučaju da je hleb proizveden od četiri i više vrsta brašna, u nazivu hleba se može navesti broj upotrebljenih vrsta brašna, a u spisku sastojaka navode se vrste upotrebljenog brašna, po opadajućem redosledu u odnosu na udeo u proizvodu, bez obaveze navođenja količina - kažu oni.

Tačne informacije

Informacije o hrani treba da budu tačne, jasne i lako razumljive potrošaču
Ministarstvo trgovine

Prema njihovim rečima, da bi neki hleb bio heljdin, on mora u sebi da sadrži minimum 30 odsto heljdinog brašna. Iz ovoga se može zaključiti da je kompanija "Don don" prekršila zakon i pravilnik, s obzirom da se u proizvodnji hleba "heljda plus", robne marke "naše zrno", koristi svega 26 odsto heljdinog brašna.

- Hleb od heljde se pravi od najmanje 30 odsto heljdinog brašna, računato na ukupnu količinu utrošenog brašna. Tako da se hleb sa učešćem heljdinog brašna od 26 odsto u odnosu na ukupnu količinu upotrebljenog brašna ne može nazvati heljdinim hlebom - napominju oni i dodaju da i za druge vrste hlebova postoje limiti koje proizvođači moraju poštovati.

Foto: Shutterstock

Sadržaj hlebova

"Heljda plus" - Naše zrno
* pšenično brašno T500
* heljdino brašno 26%
* pšenično sladno brašno

"Integrale hleb" - Naše zrno
* pšenično integralno brašno 26%
* pšenično brašno T500
* pšenično kiselo testo
* fermentisano pšenično brašno

"Integrale" dvopek - Tvojih pet minuta
* integralno brašno 21%
* pšenično brašno T500

- Integralno brašno je brašno koje se dobija mlevenjem celog zrna žitarice, a u zavisnosti od vrste integralnog brašna razlikuju se i obavezni minimalni udeli u proizvodnji. Recimo, ako je u pitanju pšenični integralni hleb, on treba da sadrži najmanje 80 odsto pšeničnog integralnog brašna ili integralne pšenične prekrupe od ukupno upotrebljene količine brašna. Dakle, hleb koji sadrži 21 odsto integralnog pšeničnog brašna ne može nositi naziv pšenični integralni hleb. Integralni speltin hleb mora da sadrži minimum 70 odsto integralnog speltinog brašna. Takođe, ražani hleb mora da sadrži minimum 70 odsto ražanog brašna, a integralni ražani hleb može da sadrži navedenu količinu integralnog ražanog brašna ili integralne ražane prekrupe - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

U Ministarstvu trgovine kažu da su prema Zakonu o bezbednosti hrane proizvođači dužni da potrošaču obezbede informacije koje daju mogućnost izbora proizvoda na način koji neće dovesti potrošača u zabludu u pogledu sastava, svojstava i namene proizvoda.

- Takođe, Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane propisana je praksa poštenog informisanja koja podrazumeva pružanje informacija o hrani i vrši se na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač. Informacije o hrani treba da budu tačne, jasne i lako razumljive potrošaču. Inspekcijski nadzor Ministarstvo vrši preko veterinarskih inspektora, fitosanitarnih inspektora i poljoprivrednih inspektora, a ministarstvo nadležno za poslove zdravlja preko sanitarnih inspektora - rekli su oni.

Bumbić: Po leđima potrošača

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić kaže da u celoj ovoj situaciji najviše ispaštaju potrošači.

- Smatram da se na ovaj način potrošači dovode u zabludu, to je nepoštena poslovna praksa jer se nazivom proizvoda kupac navodi da pomisli da je nešto što nije. Uvek savetujemo potrošače da čitaju deklaracije, jer će samo tako bar otprilike znati šta kupuju. Svi mi kada vidimo naziv "heljdin hleb" verujemo da je on napravljen isključivo od heljde ili bar da tog brašna ima najviše u proizvodu. A to uglavnom nije slučaj. Potrošači ne čitaju deklaracije, veruju proizvođačima i to je velika greška. Oni veruju da su kupili nešto što je zdravo, a zapravo nisu!

U "Don donu" i dalje bez odgovora

Ekipa Zaštitnika potrošača i ovaj put pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Don don" i od njih dobije odgovor na pitanje da li će u budućnosti ispraviti deklaracije na hlebovima koje prodaju. Međutim, baš kao i prethodna dva puta, ni sada nismo dobili odgovor. A evo šta smo ih sve do sada pitali:

* Šta sadrži vaš integralni dvopek i zašto ga tako nazivate?

* Kako je moguće da u vašem integralnom dvopeku ima samo 21 odsto integralnog brašna?

* Šta čini ostali procenat u proizvodu?

* Zašto u sastavu na pakovanju nije navedeno koliki je procenat belog brašna?

* Zbog čega hlebovi koji su u najvećem procentu napravljeni od običnog belog brašna nose nazive "integralni", "tamni" i "heljdin"?

* Da li ćete nakon odgovora Ministarstva poljoprivrede promeniti deklaracije na spornim hlebovima?

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija