• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

22.11.2021

16:21 >> 16:23

KAKO DA RASKINETE UGOVOR ZBOG POSKUPLJENJA USLUGA? Ovo su vaša prava, EVO ŠTA TREBA DA URADITE

Zaštitnik potrošača

KAKO DA RASKINETE UGOVOR ZBOG POSKUPLJENJA USLUGA? Ovo su vaša prava, EVO ŠTA TREBA DA URADITE

Podeli vest

Nakon što se u javnosti podigla velika bura oko zabrane "Telenorovim" korisnicima da prilikom raskida ugovora zbog poskupljenja prenesu broj u drugu mrežu, ovaj mobilni operater je po svoj prilici doneo odluku da poštuje zakon.

Podsetimo, čim je objavljeno da će usluge poskupeti za oko sedam odsto, korisnicima koji su želeli da ostvare svoje pravo na raskid ugovora "Telenorovi" operateri su rekli da u tom slučaju nemaju pravo da zadrže broj telefona, što je protivno zakonu.

Tada su se oglasila potrošačka udruženja i mediji, koji su apelovali na nadležne organe da stanu na put "Telenorovom" nezakonitom poslovanju, a koje se odnosilo i na otkup uređaja uzetih na rate.
Nakon toga "Telenor" je popustio i dozvolio prenos broja, a potrošačko udruženje "Efektiva" jasno je ukazalo na to koja su prava potrošača i koji zakon ih štiti ukoliko odluče da raskinu ugovor zbog poskupljenja usluga.

* Potrošač je dužan da uplati iznos za usluge koje su mu pružene do raskida ugovora.

* Potrošači koji su potpisali ugovor sa minimalnim periodom trajanja (na 12 ili 24 meseca) mogu ga raskinuti bez plaćanja ikakvih penala, bez obzira na to da li su do trenutka raskida koristili bilo kakav popust na pruženu uslugu.

Foto: Zastitinik potrosaca

* Potrošači koji su uz ugovor preuzeli i neki od uređaja na otplatu na rate (mobilni telefon, tablet, oprema) prema Zakonu o obligacionim odnosima imaju dve opcije:
1) Svaka ugovorna strana treba da vrati onoj drugoj ono što je od nje primila. To znači da potrošač vraća uređaj, a "Telenor" njemu vraća sve dotadašnje uplate po osnovu otplate uređaja.
2) Druga opcija je da potrošač u celosti otplati uređaj po ceni koja je predviđena ugovorom, umanjeno za ono što je plaćeno do trenutka raskida. Potrošači koji su uređaje uzeli na otplatu putem kredita Mobi banke, ili neke druge, nastavljaju sa otplatom uređaja po ugovoru koji imaju sa bankom, a uređaj zadržavaju.

* Operatori su dužni da svim korisnicima prilikom promene operatora omoguće zadržavanje njihovog postojećeg broja. Postoje izuzeci od toga, a oni se odnose na slučajeve kada je zahtev za prenos broja netačan ili nepotpun, kada je zahtev podneo neregistrovani korisnik, ili ako postoje neizmirena dugovanja od strane korisnika. Dakle, ne postoji način da "Telenor" zadrži nečiji broj. Ako bi došlo do pokušaja toga, korisnik odmah treba da se obrati Ratelu.

* Raskid ugovora podnesite pisanim putem, fizičkom predajom zahteva u poslovnici, uz dva primerka, od kojih jedan overeni ostaje kod potrošača kao dokaz. Druga opcija je mejlom, a treća poštom na adresu.

* Rok za predaju Izjave o raskidu ugovora je 8. 12. 2021. (30 dana od dana obaveštenja o povećanju cena). Ko to ne uradi do tada, gubi pravo na raskid ugovora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija