• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

21.12.2021

13:22

ŠTA TO JEDEMO U FAST FUDOVIMA? Ovaj snimak sve govori, NE ZNA SE DA LI JE GORA HIGIJENA ILI CENE! (VIDEO)

Informer/Instagram

Zaštitnik potrošača

ŠTA TO JEDEMO U FAST FUDOVIMA? Ovaj snimak sve govori, NE ZNA SE DA LI JE GORA HIGIJENA ILI CENE! (VIDEO)

Podeli vest

Posle snimka koji je osvanuo na društvenim mrežama, s pravom možemo da se zapitamo šta to jedemo kada kupujemo hranu u fast fudovima.

Golub koji šeta po picama u čuvenoj beogradskoj piceriji "Pica kod Mašinca", samo je nastavak priče o užasnoj higijeni u ovom restoranu u kome  je takođe usnimljen miš u vitrini.

Naime, kako se može videti, po pici koja se nalazi izložena, šeta golub, koji ju je izgazio u potpunosti i pored toga je odlučio da se i sam malo posluži i degustira je. On je nakon nekog vremena odleteo, a dodantna stvar koja je zgrozila je to što niko od zaposlenih nije reagovalo, te se postavlja pitanje da li je pica na kraju završila kao nečija hrana.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)


 

Ovo nije jedina stvar koja je pogodila mušterije "Pice kod Mašinca" koja se nalazi u centru prestonice.  

Guvernerka Jorgovanka Tabaković bila je šokirana kada je shvatila da je kafa poskupela za skoro 50 odsto. Šta bi tek bilo da je ispratila rast cena u beogradskoj čuvenoj piceriji "Pica kod Mašinca", gde je u veoma kratkom roku sve poskupelo za više od, verovali ili ne, 100 odsto. Osim enormnog rasta cena, mušterije koje su nekada u redovima čekale kako bi kupile parče ove pice tvrde da je i kvalitet drastično lošiji.

Foto: Informer/Instagram

Iako smo prihvatili da je pandemija donela i poskupljenja, ovoliki rast cena niko nije očekivao, odnosno da će umesto donedavnih 90 za parče pice morati da izdvoje 180 dinara, a za celu 400 umesto 200. Poskupeli su i prilozi, takođe duplo, pa za dodatni kačkavalj umesto 50, sada treba izdvojiti 100 dinara.

Katarina M., koja je sa svojim kolegama ovu picu jela više puta nedeljno, kaže da se niko iz njenog okruženja više ne hrani u ovom lokalu jer su preterali sa cenama, a uz to su im i same pice sve manje i neukusnije.

Poskupljenja "Pice kod Mašinca"


Proizvod Stara cena Nova cena
Parče pice 90 180
Pica 33 cm 200 400
Dodatni prilozi 50 100
*cene su izražene u dinarima 

- Radim u firmi u blizini Trga republike i zaista, otkad smo prvi put probali picu, jeli smo je i kolege i ja gotovo svakodnevno. Od jedne pice na koju dodamo i još malo kačkavalja, nas dve devojke stvarno se zasitimo, za ukupno 250 dinara i taj odnos cene i kvaliteta nismo imali u okolini. Potom je pica počela da bude sve lošija i više puta mi se događalo da je dobijem izgorelu. A onda je usledio i znatan skok cena. Prvo je sa 200 dinara cena automatski podignuta na 300 dinara, potom na 350 dinara, pa na 400 dinara. Čak su i prilozi poskupeli sa 50 na 100 dinara. Sve cene su duplirali, a koliko god da su cene namirnica skočile, teško da je išta što se koristi u proizvodnji poskupelo duplo. Zbog toga više ne jedemo tamo i ne planiramo jer je od proizvoda koji je imao visok kvalitet i povoljnu cenu ostalo bukvalno ništa - priča nam ova razočarana čitateljka.

Foto: Informer/Instagram

U "Pokretu za zaštitu potrošača Srbije" tvrde da epidemiju koronavirusa mnogi koriste ne da bi opstali na tržištu, nego da bi se dodatno obogatili.

- Ovde zakon i nadležni organi ne mogu ništa jer je formiranje cena slobodno, a pice su ispravne. Onaj ko treba i mora ovo da kazni jesu potrošači i to je najveća kazna koja postoji. Nema te sankcije koju bi neka inspekcija mogla da napiše a da vlasnika zaboli kao gubitak mušterija i profita. Jedino tako on može da se nauči pameti, da ne može na ovakav način da bukvalno "pljačka" potrošače. Jeste dosta toga poskupelo, ali ni približno ovom procentu. Da je on umesto 200 dinara podigao cenu na 250 dinara, to bi bilo razumljivo, ali ne možete podići cenu duplo za godinu dana jer vam ništa od tih sastojaka ne košta dva puta više. Evidentno je da je u pitanju očigledan pokušaj da se iskoristi situacija sa koronavirusom i maksimizuje profit. I šta je dobio? Ništa! Samo je izgubio mušterije i onaj profit koji je imao. Što bi rekao naš narod, "kako je sejao, tako je i žnjeo" - jasni su u ovom pokretu.

Vlasnik: Cena je odgovarajuća

Jedini koji misli drugačije je vlasnik picerije Miodrag Kuljević, koji je "prepun" opravdanja za svoj potpuno nerezonski poslovni potez.
- Gotovo dve godine, koliko traje epidemija koronavirusa, jedva preživljavamo, radnici su mi non-stop na bolovanju i nikada ne znam ko će i da li će neko od njih sutra raditi ili ću ponovo morati sam da radim. Moji radnici imaju mnogo dece, koju ne mogu da prehrane, a pošto su u ovo vreme korone u stalnom kontaktu sa ljudima, očekuju i veće plate. Uz to, ukoliko uzmem u obzir materijal i trud, mislim da je cena sasvim odgovarajuća jer tvrdim da je moja pica najbolja i zato i košta koliko košta. Tačno je da smo poskupeli, ali svuda je inflacija, sve je poskupelo, prvu godinu korone nismo ni radili i moramo da preživimo - tvrdi Kuljević.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dojčilo

pre 2 godine

Počeo se od goluba a došlo do cene. Vlasnik ima pravo da formira cenu kakvu želi i to treba uvažavati a tržište neka reaguje . Mene interesuje golub i zašto nema reakcije sanitarne inspekcije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija