• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.01.2022

15:27 >> 15:29

ANALIZE POKAZALE DA SU NAJGORI NA TRŽIŠTU! Dizel sa "Knez petrola" najveći zagađivač i neprijatelj motora!

Zastitnik potrosaca

Zaštitnik potrošača

ANALIZE POKAZALE DA SU NAJGORI NA TRŽIŠTU! Dizel sa "Knez petrola" najveći zagađivač i neprijatelj motora!

Podeli vest

Ekstremno visok sadržaj sumpora u uzorcima običnog i premijum evrodizela ukazuje da "Knezovo" gorivo najviše ugrožava životnu sredinu, ali i da utiče na povećanje istrošenosti motora, stvaranje taloga, kao i nemogućnosti rada filtera čestica i katalizatora

Od svih dizel goriva na tržištu, životnoj sredini ubedljivo najviše štete ona koja se prodaju na "Knez petrol" pumpama, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača na osnovu analiza koje su urađene u akreditovanoj laboratoriji "Jugoinspekt Beograd"!

Ono što potrošači moraju da znaju jeste da ne samo da dizel goriva sa "Knez petrol" pumpi zagađuju životnu sredinu, već jako loše utiču i na vaš automobil. Naime, sadržaj sumpora, koji je i glavni pokazatelj gorepomenutog, utiče na povećanje istrošenosti motora, stvaranje taloga, kao i nemogućnosti rada filtera čestica i katalizatora. Takođe, sumpor izaziva i koroziju metalnih delova automobila.

Pored brojnih parametara koje smo objavili u prošlom izdanju Zaštitnika potrošača, kontrolisan je i sadržaj sumpora u dizelu koji se prodaje na našem tržištu, a rezultati su poražavajući.

Foto: Public

Prema propisima, maksimalna dozvoljena granica sumpora je 10 miligrama po kilogramu, a u premijum dizelu "Knez petrola" ima čak 8,9! Nešto malo bolja situacija primećena je kod običnog evrodizela ovog domaćeg lanca - 8,6 miligrama po kilogramu, ali domaći stručnjaci ocenjuju da je i ovaj rezultat katastrofalan. To je "Knez petrol" svrstalo na listu najvećih zagađivača među najvećim lancima benzinskih pumpi u Srbiji.

Šest puta više

8,9 mg/kg
je sadržaj sumpora u "X-ENERGY" dizelu sa "Knez petrol" pumpi
8,6 mg/kg
je sadržaj sumpora u običnom evrodizelu sa "Knez petrol" pumpi
2,5 mg/kg
bio je pre četiri godine sadržaj sumpora u premijum evrodizelu sa "Knez petrola"
1,5 mg/kg
bio je pre četiri godine sadržaj sumpora u običnom evrodizelu sa "Knez petrola"

Da zlo bude veće, u poređenju sa ovim istim analizama koje smo radili pre četiri godine, gorivo na svim benzinskim stanicama sadrži drastično više sumpora! A u tom pogoršanju najviše prednjači upravo "Knez petrol". Iako je tada gorivo sa ove pumpe imalo čak najbolje rezultate po ovom parametru, sada su dospeli u vrh neslavne liste.

Tako, na primer, običan dizel sa "Knez petrola" nekada je imao svega 1,5, a sada čak 8,6 miligrama sumpora po kilogramu goriva! Slična situacija je i kod premijum varijante "X-ENERGY", koja je sa nekadašnjih 2,5 skočila na užasno visokih 8,9 miligrama po kilogramu, što je ubedljivo najgori rezultat na tržištu.

Vlasnik kompanije "Nafta" a. d. i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković objašnjava da su benzinske stanice te koje su odgovorne u očima potrošača, iako oni ne proizvode goriva, ali ih aditiviraju i postavljaju svoje standarde.

- Pa i cipele kad kupimo ako se raspadnu nosimo trgovcu da reklamiramo, a ne proizvođaču. Isto je i sa pumpama. Potrošači uglavnom i ne gledaju ovaj parametar, iako zaista jeste jako važan jer svi znamo da sumpor zagađuje životnu sredinu, ali i da loše utiče i na sam automobil. Ipak, to ljudi prosto ne mogu da primete dok voze, dok neke druge stvari mogu. Očigledno je da na našem tržištu nema dovoljno konkurencije, pa su pojedini aspekti manje važni od drugih - istakao je Atanacković.
Na naše pitanje da li je proizvođačima skupo da eliminišu sumpor iz goriva, ako se uzme da su vrednosti zaista visoke, naš sagovornik odgovara:

- Pa očigledno jeste. Očigledno im se ne isplati. Iako se poslednjih godina zaista dosta govori o ekologiji, ove brojke su i dalje jako visoke.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa "Knez petrolom" i od njih dobije odgovor na pitanje da li su svesni da njihova dizel goriva najviše zagađuje životnu sredinu od svih na tržištu, kao i da li planiraju to da poprave. Ipak, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Sadržaj sumpora

Sumpor iz goriva se izgara u SO2, koji u vazduhu stvara kiselinu. U izduvnim gasovima motora sumpor povećava emisiju čestica, emisiju HC, NOx i CO i dovodi do bržeg zapušenja katalizatora. Za uređaje za pročišćavanje izduvnih gasova (Euro 5) sadržaj sumpora u gorivu mora biti manji od 10 ppm (mg/kg).

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
djuro

pre 2 godine

gde je najbolje gorivo na osnovu vaše analize?

MileKontraš

pre 2 godine

Inace svi znamo da je gorivo na Knezu uvezeno iz Kazastana...

Bane

pre 2 godine

inace bi trebao da znas i sledece, gorivo ide iz rafinerije pancevo i na svim pumpama kao sto su mol, eko, knez itd ide gorivo iz panceva

Laza

pre 2 godine

Pa vlasnik Knez petrola je pre neku godinu osuđen da je kupovao špiritus uvezen iz Grčke mešao ga sa gorivom na svojim pumpama i prodavao kao dizel. Zbog toga je trebao da izgubi licencu pa je Knez petrol ponovo preregistrovao na oca koji je i počeo posao sa pumpama da to izbegne

Drugboki

pre 2 godine

Super za ovu objavu, ali isto tako objavite gde je najbolje gorivo

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija