• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

03.03.2022

17:55

PREVARE NA TEHNIČKOM PREGLEDU! Ovo su maksimalne cene, ALI SE POJAVILA FANTOMSKA USLUGA!

Zaštitnik potrošača

PREVARE NA TEHNIČKOM PREGLEDU! Ovo su maksimalne cene, ALI SE POJAVILA FANTOMSKA USLUGA!

Podeli vest

Mušterija je, umesto maksimalno propisanih 6.000 dinara, platila je dodatne 3.000, koje su na računu podvedene pod naknadu za 'FIZ', bez objašnjenja o čemu je reč

Vlada Srbije ograničila je cene tehničkog pregleda i tačno propisala cenovnike po kategorijama vozila. Međutim, neke od firmi koje obavljaju ovu uslugu našle su zaobilazne načine kako bi izbegle cenovno ograničenje! Tako je jedan vlasnik vozila umesto maksimalno propisanih 6.000 dinara, platio još dodatne 3.000 dinara, koje su na računu podvedene pod fantomsku naknadu za "FIZ".
Tako je mušterija morala da iskešira ukupno 9.000 dinara, bez objašnjenja šta predstavlja gorepomenuta stavka. Naime, na računu ove auto-kuće, koji je na društvenim mrežama objavilo udruženje potrošača "Efektiva", stoji da je cena tehničkog pregleda 6.000 dinara, ali navedene su još tri stavke, koje koštaju još 3.000 dinara. Tako obrasci za tehnički pregled i za registraciju koštaju ukupno još 500 dinara, dok izvesna "usluga FIZ" staje ni manje ni više nego čak 2.400 dinara!

- Sve ukupno ovog vozača je tehnički pregled izašao 9.000 dinara! Osim toga, dobili smo informaciju da su se svi tehnički pregledi u Boru dogovorili da cena bude 7.000, ne obazirući se na odluku Vlade Srbije - kaže Dejan Gavrilović, predsednik ovog potrošačkog udruženja.  

Foto: Facebook/Efektiva

Prijavite inspekciji

Ovakve slučajeve odmah prijavite Tržišnoj inspekciji u svom gradu, a mi smo već obavestili Ministarstvo trgovine
Dejan Gavrilović, 'Efektiva'

Na pitanje šta ako nam se desi nešto poput gore opisanog slučaja, Gavrilović savetuje:
- Ovakve slučajeve odmah prijavite Tržišnoj inspekciji u svom gradu, a mi smo već obavestili Ministarstvo trgovine. Pozivamo građane da bojkotuju tehničke preglede koji krše ograničenje cene.
Na pozive novinara niko iz sporne auto-kuće nije objasnio razlog zbog čega je prekršeno ograničenje maksimalne cene usluge, kao ni šta znači famozna "usluga FIZ". Čak ni u Asocijaciji tehničkih pregleda ne znaju šta bi mogla da znači "usluga FIZ".

CENE TEHNIČKOG PREGLEDA PO KATEGORIJAMA


VRSTA VOZILA CENA PREGLEDA
putnička vozila od 3.070 do 6.020  
motocikli i traktori od 2.120 do 4.120
teška teretna i priključna vozila od 6.020 do 11.920

* kad se tehnički pregled za teretna i priključna vozila vrši na poligonu, cena može biti uvećana za 2.000 dinara

- Stvarno prvi put čujemo za tu uslugu. Deluje nam kao usluga, što bi naš narod rekao, "ako prođe-prođe". S druge strane, auto-kuće naplaćuju obrasce za tehnički pregled i registraciju kada preko E-uprave kreiraju uplate i popunjavaju sve podatke u vezi sa tim uslugama - naglašavaju u ovom udruženju.

Podsetimo, Vlada je 12. februara donela odluku o ograničavanju cene tehničkog pregleda za putnička vozila (pogledaj tabelu).
- Vlada je na sednici donela Odluku o određivanju cene tehničkog pregleda vozila kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda - saopštio je MUP i dodao:

- Osnovni razlog za donošenje ove odluke je stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Odluka o određivanju cene tehničkih pregleda je važan deo seta propisa kojim će se sprečiti zloupotrebe u oblasti od izuzetnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima.

Proverite vozilo pred tehnički pregled

Od 5. jula 2021. stupio je na snagu novi Pravilnik o tehničkom pregledu, po kom se proces tehničkog pregleda snima i kontrolori rade pregled vozila po tačno utvrđenom redosledu. Evo šta treba proveriti pre odlaska na tehnički pregled kako ne biste bili vraćeni:

* prednja svetla, žmigavce, svetla ili žmigavce na retrovizoru, stop svetla, zadnju poziciju, zadnje maglenke, rikverc svetlo, sijalicu osvetljenja registarske tablice. Ako imate perače farova, moraju biti ispravni
* sve pojaseve u vozilu, prednje brisače, prednje prskalice, dopuniti tečnost za stakla
* da li je moguće otvoriti haubu i gepek, otvaranje vrata i centralno zaključavanje (ukoliko postoji), kao i podizače prozora
* sva stakla na vozilu (tolerišu se manja oštećenja), kao i retrovizore
* pneumatici na prednjoj osovini moraju biti istih dimenzija, istog proizvođača i modela. Isto važi i za zadnje
* ukoliko postoji kuka za spajanje priključnog vozila, mora posedovati odgovarajući atest (ako je moguće, demontirajte je i stavite u gepek)
* od opreme u vozilu obavezni su rezervni točak ili set za reparaciju, trougao, uže za vuču, komplet prve pomoći





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Setac

pre 2 godine

Objasniti mi ulogu uzeta za vucu kao obavezne opreme...? Kad ne radi motor ( auto u kvaru) ne radi ni servo,kocnuce rade znatno slabije u sasvim drugom rezimu. Tako da je vuca uzetom vrlo opasna...!!! Cak I za vrlo iskusne vozace.

Miško

pre 2 godine

Odgovor na tvoje pitanje je vrlo jednostavan - to je zakonski "relikt" iz vremena Z101, Yugo ali i zapadnih vozila kada sva ta hidraulika, elektronika i kompjuteri u kolima nisu postojali. Naravno da nikome normalnom neće da padne na pamet da na sajli vuče ove savremene automobile i da napravi još veću štetu ili ih uništi. Prežali par stotina dinara, kupi sajlu, stavi je u gepek i ne lupaj glavu glupostima. Ja sam sajlu kupio pre 22 godine i ni jednom je nisam upotrebio tako da je još uvek u originalnom pakovanju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija