• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

16.03.2022

18:00

TRUJU MALOLETNIKE! Roditelji, da li znate šta vam rade deca?

Zaštitnik potrošača

TRUJU MALOLETNIKE! Roditelji, da li znate šta vam rade deca?

Podeli vest

* Bez ikakve provere maloletnici kupuju elektronske cigare primamljivog dizajna "Umbrella" sa uljanim punjenjima voćnih ukusa * Osim što su uvod u pušačku zavisnost, ovi proizvodi su čak i bez nikotina veoma opasni po zdravlje, naročito najmlađih

Elektronske cigarete "Umbrella" sa aromatičnim uljem pod nazivom "vejp" postale su prava pošast među tinejdžerima. Iako na pakovanju uredno piše da su namenjene isključivo punoletnim osobama (alternativa za odrasle 18+) u "Umbrella" predstavništvima ih uredno prodaju deci od 13, 14, 15 godina, bez obzira na to da li se radi o verziji sa nikotinom ili bez njega. Čak i kada posetite sajt ovog proizvođača, morate da potvrdite da imate više od 18 godina, što se ispostavilo kao licemerje i šarena laža jer može da ih bez ikakve provere kupi ama baš svako.

Osim što su ove uljane alternative sa ukusima voća, mentola, žvaka, siguran uvod u zavisnost od cigareta, istraživanja su pokazala da ta eterična ulja nanose ozbiljne zdravstvene probleme.
U prilog tome govori odluka američkih vlasti, koje su zabranile njihovu prodaju. Njujork je prva država koja je donela odluku o zabrani nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabeležene u SAD. Ova zabrana stupila je na snagu 2019. godine, kada je služba za javno zdravlje u Njujorku reagovala nakon preporuke guvernera Endrua Kuoma.

Foto: Shutterstock

- Neporecivo je da kompanije namerno koriste ukuse poput žvakaće gume i šećerne vune kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektronske cigarete. Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Biće dozvoljena prodaja elektronskih cigareta samo sa ukusom duvana i mentola - rekao je tada on.

Naša koleginica Marija L. ukazala nam je na ovaj problem, sa kojim se susrela kada je u čitavu problematiku ušla zahvaljujući svojoj 16-godišnjoj ćerki.

Foto: Shutterstock

- Imamo veoma otvoren odnos i nedavno me je pitala da li može da kupi "vejp". Ubeđivala me je da je to bezopasno i da želi beznikotinski. Nisam imala pojma šta je to, pa sam proverila na internetu i shvatila da je reč o klasičnom otrovu na koji se deca mame primamljivim aromama. Bila sam izričita da ne dolazi u obzir, verujući da bez mene ili neke druge punoletne osobe to ne može da kupi - priča nam Marija, koja je ubrzo shvatila da je situacija drugačija, a problem ozbiljan i masovan.

Posledice od

aromatičnih cigareta

* Promene na ćelijama mozga
* Zavisnost zbog nikotina
* Glavobolje
* Pospanost
* Premor
* Zavisnost
* Oštećenja plućnog tkiva (rizik za nastanak raka pluća)

 

- Nekoliko dana posle našeg razgovora iz džepa joj je ispala mala žuta pljosnata bočica. Ubrzo sam shvatila o čemu je reč i  da je pogazila naš dogovor. Prvo sam je pitala ko joj je kupio. Ispostavilo se da su drugarica i ona to kupile bez problema na pultu u tržnom centru, ona bez nikotina, drugarica sa nikotinom. Niko ih ništa nije pitao, pa ni za godine. Tada mi je rekla da u njenom razredu od 30 učenika, najmanje njih dvadesetak to redovno koristi i da su obavezan deo tinejdžerskih okupljanja.
Da su namenski pravljene kako bi se animirali klinci, govore primamljiv dizajn, boje i pristupačna cena, kao i već pomenuti brojni aromatični ukusi. Nažalost, da i u njima ima štetnih materija, ništa manje nego u klasičnim cigarama, pokazala su brojna  istraživanja.

Prema poslednjim podacima, utvrđeno je i da aerosol, odnosno tečnost u okviru e-cigareta, obično uključuje različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima.

Srmena Krstev, direktorka Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, kaže da, nažalost, naš važeći Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, koji je donet 2010. godine, ne prepoznaje elektronske cigarete i da se one mogu koristiti bilo gde, kao i da nema smetnji ni da ih kupuju maloletnici! Ipak, ona dodaje da su svakako štetne i da se moraju tretirati kao duvanski proizvod.
- Nikotin je supstanca zbog koje ljudi puše i koja izaziva zavisnost. Na našem tržištu mogu se kupiti i one elektronske cigarete, koje ne sadrže ovu supstancu, ali je činjenica da mnoge mlade osobe počinju upravo sa elektronskom cigaretom, naviknu se na nikotin i prelaze na pušenje klasičnih cigareta. Veoma je važno da se ovaj zakon promeni, jer ako se neki aparat drži kao cigareta, ako se žari i ako vam iz usta izlazi nešto nalik dimu, onda neka važe ista pravila kao za pravu cigaretu - ocenjuje Krsteva.

Foto: Shutterstock

Ona dodaje da je izmena zakona još na "dugačkom štapu", ali da bi prema nekim dostupnim informacijama, to moglo da se dogodi 2023. godine.
- Neophodno je i da se električne cigarete tretiraju kao "obične", i to najviše da bi se zaštitila deca. Među njima je veoma popularno konzumiranje ovih proizvoda, koja su, ako sudimo po njihovom izgledu i ukusima, namenjena upravo tinejdžerima. Veoma je važno naglasiti da su ulja elektronskih cigara takođe štetna, jer oštećuju vazduh i sadrže različite hemijske supstance koje mogu da oštete pluća i krvne sudove - naglašava ona.

U  kompaniji "Umbrella", koja nam nije odgovorila na blago0vremeno postavljena pitanja, nakon objave teksta u štampanom izdanju kažu da distribuiraju elektronske cigarete - proizvode koji su alternativa duvanskim proizvodima, a u svetu su poznati kao jedan od najuspešnijih proizvoda za odvikavanje od pušenja duvanskih štetnih cigareta. 

Foto: Shutterstock

- Umbrella spašava pušače nudeći im 95% manje štetnu alternativu, čak i elektronske cigarete bez nikotina kako bi pobedili nikotinsku zavisnost!" Kompanija Umbrella je domaća kompanija, koja zapošljava veliki broj radnika i uspešno posluje punih 11 godina na tržištu Srbije, poštujući sve Zakone i propise, plaćajući uredno akcize i ostale zakonske dažbine, a nosilac je i brojnih sertifikata i priznanja za korektno poslovanje. 

Kako kažu, poštuju sve zakonske regulative.

- Iako ne postoji propis koji eksplicitno ograničava starosno doba u prodaji elektronskih cigareta, Umbrella je svojom ličnom inicijativom i politikom prodaje, kao savesna kompanija, odlučila da uvede pravilo prodaje punoletnim licima. Ovo je jasno izloženo na prodajnim mestima, web sajtu - online prodavnici, 

 

Dr Petar Borović: Samo za odrasle!

Lekar specijalista, prim. dr Petar Borović kaže da ulja koja se koriste za elektronske cigarete sadrže eterična ulja, razne mirisne dodatke, ali i u većini slučajeva nikotin - koji je otrov.
- Ove cigarete mogu da budu uvod u pušenje i zbog toga bi trebalo da se zabrani maloletnicima da ih kupuju. Takođe, bilo bi korisno da se zabrane voćne komponente koje se koriste, kao što su to učinili u Evropskoj uniji i Americi. Ovo se odnosi, pre svega, na arome mentola. Naime, kad dim uđe u pluća, on ih snažno iritira, pa se bronhiole skupljaju ne bi li zaustavile prodor dima. Mentol cigareta, međutim, deluje na mišićni sloj bronhiola da se opusti, što dozvoljava supstanci da prodre dublje i tu pravi pakao - objašnjava Borović i dodaje:
- Tinejdžerima ova sprava može biti uvod u zavisnost od pušenja pravih cigareta, koje imaju ogromnu štetnost po zdravlje.

Papović: Palimo crveni alarm

Predsednik "Nacionalne organizacije potrošača Srbije" (NOPS) Goran Papović kaže da je najveći problem kod elektronskih cigareta taj što niko ne kontroliše ulje i njegovu sadržinu i da to znači da bi u njemu mogle da se nalaze svakakve supstance koje su veoma štetne po zdravlje.
- To što masovno kupuju elektronske cigarete ozbiljan je problem i tome bi moralo da se stane na put izmenom zakona. Ovaj proizvod je veoma primamljiv mlađoj deci koja žele da budu in i da puše, a teše se time da to nisu cigarete! Iako je mnogi koriste za odvikavanje od pušenja, elektronska cigareta je zapravo samo alternativa onoj pravoj. Uskoro ćemo početi akciju koja će zahtevati da se istraži od čega se prave ulja, jer je očigledno da mora da se upali crveni alarm i reši ovaj veliki problem, pre svega, radi naše dece - ocenjuje Papović.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija