• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

13.04.2022

20:27

ISPLATILA BANCI SVE DO DINARA, A ONDA JE NASTAO PROBLEM! Nije jedina, zato morate dobro da se zaštitite!

Zaštitnik potrošača

ISPLATILA BANCI SVE DO DINARA, A ONDA JE NASTAO PROBLEM! Nije jedina, zato morate dobro da se zaštitite!

Podeli vest

Klijentkinja isplatila kredit i zatvorila račun, a duže je za oko 3.000, zbog čega ne može da dobije nikakvu bankarsku pozajmicu. U banci dobija oprečne informacije - na šalteru joj rekli da ništa ne duguje, a pravnica banke da ipak ima zaduženje

Ako ste nekada imali kredit u Rajfajzen banci, nemojte se iznenaditi kada nekoliko godina kasnije slučajno saznate da svoj dug niste isplatili u celosti, iako su vas službenici banke uveravali drugačije!

Stručnjaci kažu da ovakve situacije nisu retke. Da stvar bude gora, sitan dug tokom godina zbog kamate može narasti u ozbiljnu sumu, ali vam može stvoriti i druge probleme, pa savetuju da nakon isplate kredita uzmete dokaz da ste banci isplatili sve do poslednjeg dinara.
Upravo to se dogodilo bivšoj klijentkinji ove banke, a da ima dugovanje saznala je kada je u drugoj banci tražila čekove.

- Nisu mi odobrili čekove jer mi u izveštaju kreditnog biroa postoji stavka da imam dugovanje od 2.932,16 dinara. Pozvala sam Rajfajzen banku, s obzirom na to da sam pre nekoliko godina imala kredit kod njih, koji sam isplatila. Rečeno mi je da nemam više nikakve obaveze prema njima, a operaterka iz kol-centra mi je saopštila da nemam nikakva dugovanja. To su mi potvrdili i u banci na šalteru pre neki dan. Na moje pitanje kako u kreditnom birou postoji dug radnica me je uputila na drugu službu. Gospođa koja se javila rekla mi je da ništa ne zna i da ne može da mi pomogne i uputila me na pravnu službu - ispričala je nesrećna žena i dodala:

Foto: InformerDN

Ako prođe, prođe

Banka novac potražuje tek godinama kasnije, kada se kamata "nakarika"?! Zašto ne pozovu odmah? Meni to deluje kao "ako prođe - prođe"
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

- Pravnica koja mi se javila saopštila mi je da ipak imam dug od tri i nešto hiljade dinara sa sve kamatama i da mi je račun i dalje aktivan. Pitala sam je da li može da mi kaže ime osobe koja je zatvarala moj kredit i račun, pošto navedena filijala više ne postoji. Ona mi je na to odgovorila da nema tu informaciju i da su mi oni uredno slali obaveštenja. Ja sam promenila adresu prebivališta i zaista nisam znala da sam u obavezi da prijavljujem svoju novu adresu banci u kojoj mi je više puta saopšteno da nemam nikakve obaveze prema njima! Na ovu priču upozorilo je potrošačko udruženje "Efektiva".

Foto: Informer DN

- Ima duga - nema duga? Često se dešava ovakva situacija, da banka dužnika tek posle nekoliko godina obaveštava o postojanju nekakvog duga. Veoma je bitno da se od banke uzme potvrda o izmirenju svih dugovanja, nakon što se završi saradnja po bilo kom osnovu. Ako do ovoga ipak dođe, obavezno pisanim putem zatražite objašnjenje o tome kada je dug nastao i zašto banka ranije nije obavestila dužnika. Pisani odgovor banke se zatim može koristiti u eventualnom daljem postupku po pritužbi NBS ili sudskom postupku - kažu u ovom udruženju.

Prvi čovek "Efektive" Dejan Gavrilović kaže da ovakve situacije nisu retke.

- Često se dešava da nam se potrošači žale da ih banka duži za neki iznos od pre nekoliko godina. U većini slučajeva je u pitanju sitan dug, ali dešava se da tokom godina zbog kamate dosta naraste. Recimo, ukoliko se račun ne zatvori prilikom prelaska u drugu banku, iznosi za mesečno održavanje računa plus kamata nakon nekoliko godina neplaćanja mogu narasti i do 50.000 dinara - kaže on i dodaje:
- Svakako, savet potrošačima je da prilikom odlaska iz banke traže potvrdu da su isplatili sva dugovanja prema toj banci. Samo tako biće sigurni da im neće potraživati još novca u budućnosti.
Ipak, kako priznaje, ni to nije potpuna garancija.

Foto: Informer DN


- Nažalost, imali smo i nekoliko slučajeva gde su klijenti tražili i dobili tu potvrdu, ali to nije sprečilo banku da ih nakon nekoliko godina pozove i traži da isplate dugovanja. U tim slučajevima govorili su potrošačima da su greškom izdali potvrdu! Moje pitanje zašto uvek u ovakvim slučajevima banka novac potražuje tek godinama kasnije kada se kamata "nakarika"?! Zašto ne pozovu odmah? Meni to deluje kao "ako prođe - prođe" - napominje Gavrilović.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa Rajfajzen bankom i od njih dobije njihov komentar i odgovor na pitanje zbog čega klijent nije obavešten o dugu odmah po isplati kredita, kao i zbog čega mu je i sada, ali i neposredno nakon isplate kredita, rečeno da nema dugovanja prema banci. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Potvrda košta od 100 do 750 dinara

Kao što smo već napomenuli, kada izmirite obaveze prema banci ili zatvorite račun, obavezno tražite potvrdu da im ništa ne dugujete. Međutim, morate znati da taj papir na memorandumu sa jednom rečenicom, pečatom i potpisom nije besplatan. Skoro sve banke koje posluju u Srbiji naplaćuju izradu potvrde!

Unikredit banka je sa cifrom od 400 dinara među najskupljima, jer banke uglavnom ovo parče papira naplaćuju od 100 do 300 dinara. Pored Unikredit bake, 400 dinara ovu uslugu naplaćuju i u Rajfajzen banci, dok je Mobi banka apsolutni rekorder sa 750 dinara.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 2 godine

Meni je AIK Banka poslala dugovanje od 445,00 dinara, a kreditnu karticu sam isplatio pre 15 godina. Nije to neka zabrinjavajuca suma da se isplati ali nije u redu da na takav nacin kradu narod ili kako ih oni zovu "klijente". Sramota za sve te Banke koje koriste ovakav vid povracaja novca.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija