• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.05.2022

18:12 >> 18:25

OTVORILI SU NAPOLITANKE I ČOKOLADU! Preseo im život zbog slatkiša koje svi jedemo! (FOTO/VIDEO)

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

OTVORILI SU NAPOLITANKE I ČOKOLADU! Preseo im život zbog slatkiša koje svi jedemo! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U popularnom slatkišu proizvedenom u fabrici u Crvenki kupac pronašao dlaku, a ništa nije bolje prošao ni mladić sa čokoladom "milka" s lešnicima Ovakve slučajeve treba prijaviti inspekciji kako bi se pogoni kontrolisali i sprečile ovakve stvari, savetuju stručnjaci

Ako ste ljubitelj "jafa napolitanki", dobro obratite pažnju kada jedete ovaj slatkiš jer se, verovali ili ne, može desiti da unutar kremova pronađete dugu žensku dlaku!

Evidentno je da je proces proizvodnje u "Jafinoj" fabrici zakazao i da je napravljen niz higijenskih propusta koji su doveli do toga da je jedan potrošač koji je kupio "napolitanke", umesto uživanja u kremastim vaflima, završio sa gađenjem i osećajem mučnine u želucu.

Iako zvuči neverovatno da se ovakav higijenski propust u proizvodnji dogodi jednoj od najvećih fabrika konditorskih proizvoda u našoj zemlji, ne treba da vas čudi. Razlog je jednostavan - već su im se dešavale slične, pa i gore stvari. Naime, potrošači su u "Jafinom" najpoznatijem proizvodu pronašli ni manje ni više nego larve crva, a da se crvi nisu omakli u samo jednom pakovanju, potvrdio je i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji je analizirao drugo pakovanje i u njemu, takođe, pronašao neželjene "goste".

Foto: Informer

Zbog toga domaći stručnjaci savetuju potrošače da ovakve slučajeve prijavljuju nadležnoj inspekciji kako bi izašla na teren, utvrdila propust i kaznila odgovorne da se ovakve stvari više ne bi događale.

Na ovaj propust kompanije "Jafa" ukazao nam je nezadovoljni potrošač, koji nam je kao dokaz za svoje tvrdnje, poslao je fotografije na kojima se jasno vidi da je u "napolitanki" sa punjenjem od mlečne čokolade i kokosa pronašao dugu žensku dlaku (pogledajte fotografije).

Foto: Informer

- "Napolitanke" sam kupio 17. aprila u jednom marketu u Gornjem Milanovcu. Rok trajanja je bio 13. 11. 2022. godine. Čim sam otvorio pakovanje, pronašao sam dlaku - napisao nam je nezadovoljni potrošač.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić savetuje potrošače da ovakve slučajeve prijavljuju inspekciji.

Foto: Informer

- Verujem da se u ovom slučaju desio higijenski propust, nekome je otpala dlaka sa glave tokom procesa proizvodnje, što je nedopustivo. Namirnice koje kupujemo treba da se proizvode u strogo kontrolisanim uslovima kako se ovakve gadosti ne bi događale potrošačima. Verujem da ni najmanje gadljivim osobama nije prijatno kada u hrani pronađu tuđu dlaku - kaže on i dodaje:

Kazna

Kazna za proizvođača u ovom slučaju bila bi od 300.000 do dva miliona dinara, pa čak i povlačenje proizvoda sa rafova ako postoji razlog za to
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

- Savet svim kupcima jeste da, kada im se dogodi nešto ovako ili slično, obavezno obaveste inspekciju kako se ista stvar ne bi dogodila i nekom drugom potrošaču. Inspekcija će izaći na teren, utvrditi da li se desio propust i kazniće odgovorne ako jeste. Kazna za proizvođača u ovom slučaju bila bi od 300.000 do dva miliona dinara, pa čak i povlačenje proizvoda sa rafova ako postoji razlog za to.

Naš sagovornik objašnjava da potrošači uglavnom odustaju i nisu radi da tuže kompaniju i da se zbog nekoliko stotina dinara "bakću" sa proizvođačima.
- Nažalost, kupac u ovakvim slučajevima svoja prava može da ostvari samo na sudu ili ukoliko kompanija sama ponudi da mu plati pretrpelu štetu. Retko ko se odluči da tuži kompaniju, jer je to dug proces, a zakon mu garantuje samo odštetu u visini štete koju može da dokaže, što je u ovom slučaju samo cena pakovanja "napolitanki" - napominje Bumbić.

Foto: Informer

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Jafa" i od njih dobije odgovor na pitanje kako je moguće da se dogodi takav higijenski propust u procesu proizvodnje.

Umesto odgovora na naše konkretno pitanje, dobili smo mejl sledeće sadržine:

- Molim vas da kontaktirate sa potrošačem i uputite ga na naš kol-centar, jer za obradu reklamacije potrebno nam je više podataka o reklamiranom proizvodu. Podaci koji su nam neophodni jesu rok trajanja, vreme pakovanja, prodajni objekat u kome je proizvod kupljen, račun, fotografija proizvoda i/ili reklamirani proizvod - napisali su oni i dodali:

- Napomenuli bismo da je tehnološki proces proizvodnje "napolitanki" zatvorenog tipa, te sa sigurnošću tvrdimo da do ovakvog propusta ne može doći u bilo kojoj fazi proizvodnje. "Jafa" primenjuje visoke higijenske standarde u smislu zaštitne opreme (kape, rukavice, obuća i odeća).

Mladić zagrizao "dlakavu milku"

Da proizvođači slatkiša imaju problem sa higijenskim uslovima u proizvodnim pogonima, svedoči slučaj mladića B. M. iz Beograda (ime poznato redakciji), koji je prošao isto kao i kupac "jafa napolitanki". Naime, on je u "milka" čokoladi sa lešnicima takođe pronašao dugu crnu žensku dlaku.

Foto: Informer


- Dobio sam čokoladu na poklon od drage osobe koja zna da "milku" s lešnicima obožavam. Otkinuo sam dva reda, zagrizao i u ustima osetio dlaku. Smučili su mi se i život i čokolada, preselo mi je sve zbog dugačke crne, verovatno ženske dlake - priča naš sagovornik koji nije hteo da prećuti ovo što mu se dogodilo.

Osim medijima, on se obratio i predstavništvu proizvođača "milke" u Srbiji kako bi ih obavestio o neprijatnosti koju je doživeo zbog njihovog proizvoda.
Pre nego što je bacio čokoladu s dlakom, on je sve snimio i fotografisao i poslao kompaniji "Mondelez".

Foto: Informer

Od njih mu je stigao odgovor sa izvinjenjem, ali sa čuđenjem kako je tako nešto moglo da se dogodi jer "su im sigurnost i kvalitet proizvoda uvek na prvom mestu". Takođe, pravdali su se kako poštuju sve higijenske i bezbednosne standarde, te da njegovu situaciju smatraju "veoma retkom i neuobičajenom".
U znak izvinjenja poslali su mu pismo kao odgovor na žalbu i paket proizvoda iz njihovog asortimana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljutko

pre 1 godinu

Ništa to nije ja sam u jednoj konzervi sardine bele boje (fabrika iz Hrvatske) našao parče ribarske mreže. Da ne bi to objavio dadoše mi njihove konzerve a obećavali svašta, da će me ugostiti kod njih pošto imaju svoj hotel i ništa. A za konzervu došli ekspresno i rekli da bi ta greška u proizvodnji naštetila prodaji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija