• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

17.05.2022

17:53

(FOTO UŽAS) SKINUO JE NAJLON S KIFLI.... Zar ovo treba da jedemo? POSLE ŽICE, BUĐI, MIŠA, IZ POZNATE PEKARE STIGAO JOŠ JEDAN "POKLON" KUPCIMA!

informer.rs

Zaštitnik potrošača

(FOTO UŽAS) SKINUO JE NAJLON S KIFLI.... Zar ovo treba da jedemo? POSLE ŽICE, BUĐI, MIŠA, IZ POZNATE PEKARE STIGAO JOŠ JEDAN "POKLON" KUPCIMA!

Podeli vest

Beograđaninu Z. H. preseo ručak jer je u pecivu pekare "Klas", koja posluje u okviru kompanije "AS Braća Stanković", pronašao gadost

Pekara "Klas", jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača hleba i peciva u Srbiji, prodaje kifle sa - izmetom!

Ova industrija posluje u okviru kompanije "AS Braća Stanković", koja je već godinama poznata po tome da prodaje proizvode sa stranim telima koja mogu biti opasna po život.

Najdramatičniji slučaj dogodio se još 2014. godine, kada je Stakica Dimitrijević iz Beograda jedva spasla svoju dvanaestogodišnju ćerku dok se ova davila žicom koja je bila u hlebu proizvedenom baš u pekari "AS Braća Stanković". Pukom srećom dete je preživelo i ostalo nepovređeno nakon što joj je majka jedva iz usta izvadila parče hleba, u kome je kasnije pronašla parče žice.

Foto: informer.rs

Još jedan skandal koji je potresao javnost dogodio se prošle godine, kada je trudnica sa visokorizičnom trudnoćom u Kliničkom centru "Kragujevac" za doručak dobila njihovo pecivo koje je bilo buđavo, dok je godinu dana ranije Mladenovčanin kupio izgoreo i nejestiv hleb (pogledajte okvir).

Da ova kompanija ne prestaje da nas šokira, govori i gadno iskustvo Beograđanina Z. H. (ime poznato redakciji), kome je nedavno preseo ručak jer je u kifli pekare "Klas", kompanije "AS Braća Stanković", pronašao izmet.

- Kifle sa susamom proizvođača "Klas", fabrički upakovane, kupio sam u obližnjem dragstoru na Novom Beogradu. Seo sam sa suprugom da ručam, a kada smo otvorili pakovanje, na prvoj kifli spazili smo izmet životinjskog porekla, da li od ptice, miša ili pacova, nismo uspeli "naoko" da utvrdimo, ali nam je preseo ručak. Sreća da smo odmah to uočili i da nismo pojeli ovu gadost - priča Z. H.

Foto: informer.rs

 

Tužba, pa mediji

On dodaje da je bio toliko ljut da se odmah konsultovao sa advokatom koga dobro poznaje i da je hteo da tuži pekaru koja mu je prodala pecivo sa ni manje ni više nego izmetom!

- Advokat mi je objasnio da neću imati puno vajde od tužbe jer se nisam otrovao, a nisam ni pojeo sastojak koji ni pod tačkom razno nije smeo da se nađe u hrani. On mi je objasnio da, čak i da dobijem na sudu, odšteta bi bila takva da bi mi samo vratili iznos koliko vrede kifle. To me je dodatno isprovociralo, pa sam odlučio da pozovem novinare kako bi građani bili upućeni šta sve može da im se dogodi i šta nam sve prodaju - priča ovaj Beograđanin.
Z. H. nije bio lenj, već je pozvao i pekaru "Klas" kako bi zaposlenima rekao da je pronašao izmet u njihovom proizvodu.

Foto: informer.rs

- Da stvar bude smešnija, ponudili su mi poklon-paket njihovih proizvoda uz izvinjenje i objašnjenje da im se nikad ništa slično nije desilo. Međutim, istražujući po sajtovima, našao sam mnogo primera i kikseva koje je kompanija "AS Braća Stanković" imala prethodnih godina - dodaje ovaj Beograđanin.

Kontrola pogona

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), potvrdio je za Zaštitnik potrošača da građani svašta pronalaze u namirnicama i da bi, ukoliko se kod jednog proizvođača ponavljaju ovakvi slučajevi, inspekcija morala da reaguje.

- Nažalost, potrošačima je veoma teško da pravno dokažu da su neko strano telo pronašli u namirnici i da li je u ovom slučaju izmet u kifli izašao iz proizvodnje. Međutim, ukoliko se ovo ponavlja, to je alarm i morala bi da se sprovede stroga kontrola, kao i analiza po HASAP sistemu, koji osigurava bezbednost hrane u svakom koraku procesa proizvodnje - objašnjava Nikolić.
On pretpostavlja da je izmet bio u brašnu i da je moguće da je zakazalo, na primer, sito u fabrici ili neka druga mašina u pogonu.

Foto: informer.rs

- Gde ima hrane, ima i miševa. Ovo svakako nije nikakvo opravdanje, ali moram priznati da se ovakvi slučajevi dešavaju i da smo imali dosta slučajeva u praksi da ljudi u namirnicama pronalaze i kamenčiće, tvrde predmete, žice, turpije i ostale predmete koji nikako ne bi smeli da se nađu u hrani i predstavljaju veliku opasnost - kaže Nikolić.

I Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da jedan zabeležen slučaj nije reper, ali da bi u proizvodnim jedinicama ovog proizvođača trebalo da se sprovode monitoring za deratizaciju i dezinfekciju i prisustvo glodara.

- Alarmantno bi bilo da se na više uzoraka pojavio izmet, ali svakako treba sve proveriti i utvrditi gde je nastao propust. Potrošač kome se ovo dogodilo svakako bi trebalo da se obrati proizvođaču i da ga upozna sa svojim slučajem, ali i da reklamira i zameni neispravan proizvod - dodaje on.

U "Klasu" ćute, a pitali smo ih...

Redakcija Zaštitnika poslala je pitanja pomenutoj pekari, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili. Pitali smo ih:
* Da li ćete zbog ovog slučaja uraditi dodatne higijenske kontrole vaših pogona?
* Kako je moguće da se izmet našao u vašem proizvodu?
* Da li ćete možda vanredno uraditi deratizaciju i dezinsekciju u vašim proizvodnim prostorijama?

Svi skandali "AS Braća Stanković"

1. Željko Mutavdžić iz Mladenovca kupio je u pekari beli upakovani hleb i dobio je proizvod koji niti je bio lep "naoko", niti je bio jestiv, a sredina je bila sunđerasta i žuta.

- Bio sam šokiran, jer ono je delovalo kao da je greškom zapakovano i pušteno u prodaju. Beli hleb sa tamnobraon korom?! To još nisam video. Kora je bila potpuno izgorela, tamna, hrskava. Unutra je bio sunđerast i žut. Ni nalik običnom pekarskom proizvodu. Ali to nije kraj. Pomislio sam da su ga samo malo prepekli i da to nema veze sa ukusom. Ipak, kada sam ga probao, nije mogao da se jede. Bio je gorak i bezukusan. Zaista sam bio zgrožen šta sve prodaju, ali i revoltiran da pekara "AS Braća Stanković" tako nešto uvaljuje svojim potrošačima. Zaista ružno, jer mi nismo stoka - rekao je Mutavdžić.

Foto: Centar za mame

2. Obrad Dangubić, koji je u hlebu ovog proizvođača pronašao mišji izmet.

- Plašim se da ne dobijem mišju groznicu! Mišji izmet pronašao sam u hlebu pekare "AS Braća Stanković". Kad sam video ostatke i kad sam shvatio da sam verovatno deo izmeta pojeo, otišao sam da povratim. Zgadilo mi se! - ispričao je tada momak iz Lovćenca.

3. Klinički centar "Kragujevac", posle skandala kada je žena koja je ležala na odeljenju za visokorizičnu trudnoću za doručak dobila pokvareno pecivo, momentalno je raskinuo ugovor i završio saradnju sa pekarskom industrijom "AS Braća Stanković".

Foto: Centar za mame

- Jedna buduća mama poslala nam je poražavajuće fotografije doručka iz bolnice u Kragujevcu, na kojima se vidi obrok koji može samo da se baci u smeće jer je u pitanju pecivo, odnosno lisnato testo, i u njemu suvomesnati proizvod na kome se jasno vidi buđ. Nadamo se da je ovo izuzetak, a ne pravilo, i da će se nadležni potruditi da uspostave standarde dostojne čoveka i da ih održavaju. Čiji god propust bio, nemoguće je poverovati da je neko hranu u ovakvom stanju dostavio čoveku, a kamoli pacijentu, još gore: trudnici sa visokorizičnom trudnoćom - rekli su tada u Centru za mame.

Foto: Centar za mame

4. Stakica Dimitrijević iz Beograda doživela je pre nekoliko godina ogroman stres kad je njena ćerkica od 12 godina počela da se davi žicom koja je bila u hlebu proizvedenom u pekari "AS Braća Stanković". Kako je ispričala za medije, komad hleba sa žicom detetu je u poslednji čas izvadila iz samog grla.

Foto: Centar za mame

- Ono što nam se desilo je strašno. Moja ćerka je jela sendvič i gledala televiziju. Dete kao dete, zagledalo se, jer ko bi pretpostavio da u hlebu može biti nečega opasnog. Odjednom je jauknula, iskolačila oči i naglo podigla ruku - ispričala je ova potresena majka i dodala:
- Pokušala je da me dozove, ali nije mogla jer joj se ta prokleta žica zaglavila u grlu. Počela je da se davi. Pritrčala sam i rukama sam joj iz usta izvadila komad hleba u kojem je bila oštra žica. Samo pukom srećom ostala je nepovređena. Kada sam otišla da se žalim, probali su da me podmite da ne bih sve ispričala medijima i tužila ih. Njihov komercijalista mi je u koverti doneo 3.000 dinara i naravno da sam odbila. Na sve što je dete preživelo još su nas i uvredili i ponizili.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Inace "Braca Stankovic" u Kikindi rezani hleb koji se ne proda vrate u pekaru samo prekucaju datum i nazad na trziste.Imate osecaj kao da jedete iz kontejnera

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija