• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

14.08.2022

15:35

OPREZ! NE NASEDAJTE NA OVU PREVARU! Lаžni DR Nestorović uvaljuje sumnjiv preparat?!

Zaštitnik potrošača

OPREZ! NE NASEDAJTE NA OVU PREVARU! Lаžni DR Nestorović uvaljuje sumnjiv preparat?!

Podeli vest

Koristeći dr Branimira Nestorovića, prilično popularnog u narodu, izvesna kompanija 'Moćna priroda' promoviše suplement koji navodno leči od parazita

Još jedna zloupotreba poznatog lekarskog imena radi promovisanja preparata! Ovog puta reč je o prodavcima sumnjivog preparata protiv parazita, koji svoj proizvod reklamiraju zloupotrebljavajući poznatog pulmologa i bivšeg člana Kriznog štaba za borbu protiv virusa kovid-19 prof. dr Branimira Nestorovića.

Koristeći Nestorovića, prilično popularnog u narodu, a poznatog i po neformalnim stavovima, koji se često razlikuju od mišljenja njegovih kolega, oni promovišu pomenuto sredstvo, čija je upotreba samim tim dovedena u sumnju.

Na sajtu "Vijesti onlajn", koji nema nikakve veze s portalom poznatih crnogorskih novina i kreiran je, po svemu sudeći, samo radi ove prevare, plasirana je potpuno izmišljena priča o navodnom skandalu u vezi s gostovanjem dr Nestorovića na nekoj neimenovanoj televiziji.

Sve, naravno, nema veze s istinom i priča je sama po sebi nebulozna, ali izgleda da i takva može da privuče nekog naivnog i neupućenog.

Foto: Informer

Lažne tvrdnje

Naime, tekst ide u smeru da je Nestorović izneo u emisiji šokantnu "istinu" da maltene sve bolesti uzrokuju paraziti i da postoje preparati koji mogu doneti isceljenje. Tačnije jedan preparat, koji se u stvari ovako i reklamira čistom obmanom. Zbog ovakvog Nestorovićevog stava emisija je navodno prekinuta, što je izmišljeno.
Sve to začinjeno je slikom doktora Nestorovića, a u cilju da bi se prodao preparat za čišćenje organizma od parazita, registrovan kao suplement pod imenom "parazol", proizvođača "Moćna priroda".

Da nešto nije u redu, vidi se i po samom tekstu, u kome je dr Nestorović lažno predstavljen kao "viši specijalista odeljenja za parazitologiju Instituta za javno zdravlje", što uopšte ne postoji, niti ima veze s njegovom strukom. Takođe, u tekstu su korišćene fotografije gostovanja dr Nestorovića po različitim emisijama i televizijama koje nemaju veze s onim što je u tekstu navedeno.

Foto: Informer

Privatna tužba

Kako su objasnili advokati, na ovo bi, pre svega, trebalo da reaguje sam dr Nestorović.

- Ukoliko je priča izmišljena, s njegovim izmišljenim izjavama, on ima pravo da po privatnoj tužbi goni počinioce. Ovakva vrsta kršenja zakona ne podleže službenom gonjenju, već se svodi isključivo na privatnu tužbu i procenu samog lica koje se pominje koliko takav tekst može da nanese štete njegovom ugledu - pojasnio nam je jedan beogradski advokat, dodajući da je, nažalost, tako, mada se radi i o prevari koja potencijalno može da ugrozi zdravlje onog ko na nju nasedne.
Podsetimo, lekari su više puta upozoravali ljude da ne nasedaju na ovakve priče i da ni slučajno ne koriste bilo kakve neproverene preparate, a zloupotrebljeni su lik i delo dr Milovana Bojića, dr Miljka Ristića i drugih...

Proizvođač "parazola", koji je zloupotrebio lik i delo dr Nestorovića, nije odgovorio na pitanja novinara.

I poznati na meti prevaranata

Pored lekara, u svrhu promocije "parazola" ranije su zloupotrebljena imena poznatih ličnosti. Jedna od njih je TV novinarka Olivera Kovačević, koja je zbog toga najavila tužbu protiv N. N. lica. Naime, objavljen je izmišljen intervju u kome Kovačevićeva navodno priča o svojim problemima koje su izazvali paraziti. Ništa nije bolje prošla ni pevačica Lepa Brena i mnogi drugi.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija