• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

02.10.2022

18:03 >> 18:57

POVUČENE ZBOG BAKTERIJE, ALI TO NIJE SVE! Evo zašto bi trebalo da izbegavate Wudy viršle i kad nisu zaražene!

Zaštitnik potrošača

POVUČENE ZBOG BAKTERIJE, ALI TO NIJE SVE! Evo zašto bi trebalo da izbegavate Wudy viršle i kad nisu zaražene!

Podeli vest

Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja gojaznost, dijabetes, srčani i moždani udar, aterosklerozu...

I bez listerije viršle "Wudy" nikako ne treba da često budu deo vaših obroka. Naime, tri od ukupno četiri aditiva koja sadrže nalaze se na crnoj listi dodataka namirnicama.

Roditelji koji daju deci suvomesnate proizvode često se odlučuju upravo za ovaj proizvod tvrdeći da je kvalitetniji od drugih, da sadrži čisto meso, ali im olakšava i to što je ova viršla oblikovana u prirodno crevo.

Međutim, ono što ove viršle svrstava u nezdrave proizvode pre svega su pojačivač ukusa koji se krije iza oznake E-621 (natrijum glutaminat ili MSG).

Istraživanja

Najpre će oštećenja pretrpeti fetus i deca do tri godine života, ali se posledice vide tek kasnije kada se deca suočavaju sa kompleksnijim intelektualnim zadacima.

Foto: Shutterstock

- Sproveden je mali broj studija koje su ispitivale isključivo efekte konzumiranja namirnica sa aditivom E-621. Rezultati su veoma različiti, jedna studija tvrdi da dva odsto ljudi oseća zdravstvene posledice, a druga da čak 25 procenata ima zdravstvene smetnje. Prehrambenoj industriji ne ide u korist da troši novac na ova istraživanja, koja će joj komplikovati proces proizvodnje. Reč je o pojačivaču ukusa, a samim tim što je proizvod ukusniji više potrošača će ga odabrati i proizvođač će više zaraditi - objašnjava nutricionista Jovana Srejić.

Neželjeni efekti

- Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja gojaznost, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar, aterosklerozu, visok krvni pritisak, povišen holesterol. Sve to uzrokuje MSG, koji stimuliše stvaranje masnih naslaga u abdomenu, ali i povećava količinu štetnih slobodnih radikala. Deca su četiri puta osetljivija od odraslih - kaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Pored E-621, u ovim viršlama nalaze se i stabilizatori ukusa E 450-452 (difosfati i pirofosfati, tripolifosfati, polifosfati) i konzervans E 250 (natrijum nitrit), čija upotreba takođe nije preporučljiva. Istina, nijedan od pomenutih sastojaka nije decidirano zabranila nijedna zdravstvena organizacija, ali za svaki od njih postoji upozorenje da treba biti oprezan prilikom unošenja u organizam. Svaki od njih je potencijalni uzročnik zdravstvenih tegoba i za svaki postoji preporučena maksimalna doza za konzumiranje. Međutim, ni na viršlama "Wudy", kao ni na većini proizvoda dostupnim na rafovima, u deklaraciji ne piše količina ovih aditiva koje sadrže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Pa onda nista ne bi trebali jesti. 99% proizvoda ima te brojeve.

zikasstojan

pre 1 godinu

Sada će proizviđači izbaciti ove aditive iz deklaracija za svoje proizvode i sve po starom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija