• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Jovanović

18.10.2022

16:28

ŠOKANTNO! LITAR ULJA 400 DINARA! Manipulacija cenama u poznatom lancu marketa!

Facebook/Efektiva

Zaštitnik potrošača

ŠOKANTNO! LITAR ULJA 400 DINARA! Manipulacija cenama u poznatom lancu marketa!

Podeli vest

Kupac je u ovom marketu balon od pet litara ulja platio čak 2.000 dinara što je dva puta više nego da je istu količinu kupovao u ambalaži po litar

Trgovci su pronašli rupu u Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kako bi pljačkali potrošače. U konkretnom slučaju reč je o marketima "Metro Cash and Cary" gde litar ulja u boci zapremine pet litara košta čak 400 dinara, dok to isto ulje ako kupujete litarsku flašu košta dva puta manje.

Nezadovoljni kupci žalili su se na društvenim mrežama i upozorili ljude da pažljivo gledaju cene u ovom marketu! Jedan od njih priložio je fotografiju računa na kojoj se jasno vidi razlika u ceni u zavisnosti od ambalaže.

Foto: Facebook/Efektiva

"Pet litara suncokretovog ulja 'sunčica' u 'Metrou' plaćeno skoro 2.000 dinara. U isto vreme, litar tog ulja kod drugih prodavaca košta 200 dinara, kao i ona drugih proizvođača. U čemu je štos nije poznato, ali vodite računa, i ovakve stvari se dešavaju", stoji u objavi uz sliku računa.

Da ironija bude veća, ovaj lanac marketa reklamira se pod sloganom "Kupi više, plati manje", a onda duplira cenu na velikom pakovanju!

Stara fora

A evo u čemu je "štos", sa kojim smo se već susretali prilikom prodaje šećera. Naime, ograničena cena ulja na nivo od 15. novembra 2021. (oko 200 dinara po litru) odnosi se samo na litarsku ambalažu, pa tako ako je zapremina veća, trgovac slobodno formira cenu. Tu prestaje da važi trgovačka i potrošačka logika - da se kupovinom većih pakovanja štedi.

Foto: Facebook/Efektiva

Ranije su trgovci razmeravali šećer iz džakova na licu mesta u radnjama jer im u tom slučaju nije važilo ograničenje cene zato što to pakovanje nije spadalo u ono na koje se odnosi Uredba.
Trgovinski lanac "Metro Cash and Carry" opravdava ovu sramnu cenu "vadeći se" na Uredbu.

Foto: Facebook/Efektiva

- Na osnovu uredbe Vlade koja se odnosi na cene ulja od jednog litra, cena koja je važila na dan 15. novembra mora da važi i danas. Zato su nama cene svih litarskih ulja na nivou cene od tog dana. Ulje od pet litara ne potpada pod tu uredbu. METRO Cash & Carry Srbija u potpunosti poštuje uredbe Vlade Republike Srbije o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica. Kada je reč o pakovanju ulja od 5l, ono nije obuhvaćeno navedenom uredbom, te je proizvođačka cena slobodna i značajno viša, što je i bio slučaj kada je navedeni proizvod nabavljen. Mi kao veletrgovac nemamo uticaj na proizvođačke cene dobavljača i uviđamo cenovno odstupanje, te nudimo pakovanja od 1l i poštujemo sve elemente uredbi, koje se odnose na snabdevenost, a u skladu sa raspoloživim količinama proizvoda na tržištu.

Može im se

Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" objašnjava da je "Metro" iskoristio povećanu potražnju ulja i na taj način se nemoralno i nepošteno poneo prema potrošačima.

Foto: Facebook/Efektiva


- Uredba je ograničila cenu ulja na litarsko pakovanje i oni se toga drže. Dakle nisu prešli propisanu cenu, ali zato za pakovanje od pet litara oni kažu da imaju pravo da formiraju slobodnu cenu. Onda ispadne da je to pakovanje mnogo skuplje nego da se kupuje po litar. To je njihov zvanični odgovor. Dakle, može im se. Ovo nije obmana potošača, ali tu nema ni logike, jer u trenutku kada počne priča da nema ulja, oni mogu veštački da povuku litarska pakovanja i ostave samo balone od pet litara i to vam je što vam je. Potrošač nema izbora.

Naš sagovornik ističe da "Metro" koristi nedovoljnu preciznost Uredbe na nepošten način:
- Trgovci su iskoristili uredbu, prema kojoj je ograničena cena po litarskom pakovanju, a ne po litri ulja, što je dovelo do ovakvih primera - kaže Gavrilović i poručuje potrošačima da pažljivo gledaju cene.

Namirnice sa ograničenim cenama

- šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma - 102,99 dinara
- brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma - 84,7 dinara
- brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma - 78,65 dinara
- Jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra - oko 200 dinara (cena od 15. 11. 2021)
- svinjsko meso - but 750,2 dinara
- svinjska plećka 738,1 dinar
- svinjski vrat - 689,7 dinara
- pileći trup - 319 dinara
- mleko 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra - 119,99 dinara
- hleb "sava" - 53,3 dinara

 

Kazne do 2.000.000 dinara

Ukoliko primetite da neki trgovac krši Uredbu o ograničenim cenama, prijavite ga Tržišnoj inspekciji ili inspekciji Ministarstva poljoprivrede, koji su nadležni za kontrolu.
Ukoliko se utvrdi da je trgovac prekršio Uredbu, kazna za pravno lice je od 100.000 do 2.000.000 dinara. Uz novčanu kaznu, može se izrećii i zaštitna mera zabrane da obavlja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
Kazna za odgovorno lice je od 5.000 do 150.000 dinara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gaga

pre 1 godinu

Država treba da pošalje timove inspekcija u sve velike trgovinske lance, bezobrazno dižu cene svaki dan, mene to izluđuje, ako ovako nastave, vlast neće moći da računa na moj glas. U Maksiju su kase tako formatirane da dok vam kasirka kuca artikle, nigde ne možete da vidite šta vam kuca i koliko košta. Dobije vi na kraju fiskalni, alio je u Maksiju najtanja traka - štede- brojevi su zamućeni i ništa se ne vidi. Država treba da obezbedi da kupac na nekom displeju (koji je odgovarajućeg formata) jasno vidi šta se kuca i po kojoj ceni na kasi. Problem je što su cene na polici i cene u sistemu različite, uvek na štetu kupca. Hoću displej na kasi da vidim šta se kuca i po kojoj ceni, inače smatram da je i vlast u dilu sa ovim derikožama poštenih građana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija