• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Jovanović

26.10.2022

19:14 >> 19:19

MAJSTORI IZ PAKLA! DVA MESECA ŽIVIMO BEZ KUPATILA, UZELI SU MI 140.000... Zoranova ispovest će vas ŠOKIRATI! (FOTO)

Informer

Zaštitnik potrošača

MAJSTORI IZ PAKLA! DVA MESECA ŽIVIMO BEZ KUPATILA, UZELI SU MI 140.000... Zoranova ispovest će vas ŠOKIRATI! (FOTO)

Podeli vest

Zaposleni firme "Volga grup" uzeli klijentu novac za radove i sanitarije, napravili haos i više se ne pojavljuju

Firma "Volga grup", koja obavlja vodoinstalaterske usluge i renovira kupatila na teritoriji Beograda, vara narod. Novac uzmu unapred, a od dogovorenih radova ne dobijete ništa, sem štete koju naprave lažni majstori. Ovako za Zaštitnik potrošača započinje priču prevareni Zoran Filipović iz Beograda, koji je, kako kaže, oštećen za 141.146 dinara.

U želji da renovira svoje staro kupatilo Filipović je preko interneta pronašao sajt "Renoviranje-kupatila", koji daje veoma primamljivu ponudu.

Profesionalni majstori, brz završetak radova i garancija na čak 20 godina ovom Beograđaninu bili su dovoljni da pozove majstore koji su mu, kako će se kasnije ispostaviti, došli glave.

- Na sajtu, koji je lepo urađen, garantuju brz završetak radova, kvalitet i profesionalni tim majstora, a kada ih pozovete, ljubazni su. Ništa ne ukazuje na prevaru. Kada sam odlučio da ih angažujem za renoviranje kupatila, došao je izvesni Aleksandar, sa kojim sam se dogovorio oko radova i potpisao ugovor. Kompletno renoviranje koštalo je 141.146 dinara, a unapred sam dao kaparu od 70.000 dinara za radove i kasnije isto toliko za sanitarije, koje nikad nisam dobio - priča očajni Zoran.

Foto: Informer

Novac na ruke

Naš sagovornik objašnjava da je novac dao na ruke i da je za to dobio priznanicu, što takođe nije budilo sumnju, ali da nešto ne ide po planu, uvideo je već kada radovi nisu počeli u dogovorenom terminu.

Foto: Informer


- Prvo nisu ispoštovali rok. Kupatilo je trebalo da se radi od 10. do 21. avgusta, a oni su ih odložili. Počeli su 11. avgusta, a onda su opet dva-tri puta odlagali. Taj rok je istekao, a oni ništa nisu sredili, osim što su mi demolirali stan. Njihovi majstori dođu, pa odugovlače, donesu alkohol, pa kao čekaju neki materijal. Na kraju su u sudoperi zapušili odvod, sada voda curi i pravi štetu i komšijama - priča naš sagovornik i navodi da on nije jedini kog je ova firma prevarila.

Foto: Informer

Kako varaju

Zoran objašnjava do detalja kako ova firma posluje. Kako kaže, kada kontaktirate sa nekim preko njihovog sajta, oni pošalju čoveka koji dođe da ugovorite posao. Ponude nisku cenu za realizaciju radova i odmah nude ugovore sa pečatom firme. Posle toga nema povratka jer, po "očigledno organizovanoj šemi", šalju lažne radnike koji učestvuju u prevari.

Foto: Informer

- Nakon uplate dogovorene svote novca šalju lažne majstore koji odugovlače, otežu radove provocirajući na taj način ljude da odustanu, a onda se izgube sa parama. Daju nisku cenu da navuku narod, dođu sa ugovorima, a onda nestanu. Nisam ja jedini, poznajem još jednu ženu koja je prošle godine prošla isto kao ja - kaže naš sagovornik.

Foto: Informer

Iako je više puta tražio da mu vrate novac, od direktora firme dobio je odgovor da će pare biti vraćene, ali da trenutno nisu u situaciji da plate. Tako je Zoran već dva meseca bez kupatila i novca. Slučaj je prijavio policiji i Tužilaštvu, kao i tržišnoj i poreskoj inspekciji, budući da, kako kaže, nije dobio nijedan fiskalni račun za sanitarije i materijal za koje je dao pare.

Foto: Informer

Da bi sanirao štetu koju su načinili lažni majstori, mora da izdvoji više od 200.000 dinara.
Iz firme "Volga grup" kažu da priča nije celokupna i tačna.

Foto: Informer

- Iz nekog nama nepoznatog razloga, možda sujete ili očaja zbog situacije, naš klijent ne želi nikakav razgovor, a mi ne želimo da ulazimo u dalje rasprave, sporove i slično. Niko nema nikakve zle namere ili negativne elemente prema bilo kome jer mi kao registrovana zanatska radnja za pružanje usluga imamo pravo i na greške, koje se mogu dogoditi bilo kome u poslu. Raskid ugovora i poravnanje biće rešeni kao što je klijent i obavešten.

Bogosavljević: Raskid ugovora i obeštećenje

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević, komentarišući ovaj slučaj, ističe da bi o svemu ovome trebalo obavestiti tržišnu i građevinsku inspekciju.

- Ako nisu obavili posao koji je ugovoren, klijent ima pravo da odustane od nastavka poslova i da se obavi proračun i nadoknadi šteta. Ako korisnik kao u ovom slučaju nije mogao da koristi sve vreme kupatilo, onda je problem veći, a samim tim i obeštećenje.

Foto: Informer

Tekst potpisa

Bogosavljević savetuje svim potrošačima koji se nađu na meti ovakvih prevara da obaveste inspekcije o problemu kako bi se na adekvatan način rešila situacija, ali i neki od regionalnih savetodavnih potrošačkih centara.

- Potrebno je da se pošalje reklamacija i traži od firme da odgovore u roku od osam dana, kao i da klijenta pismeno obaveste o rešenju reklamacije u roku od 14 dana da bi potrošač nakon toga tražio zaštitu svojih prava od nadležnih organa. Ukoliko bi došlo do sudskog spora, potrošač bi na ovaj način mogao brzo da ga reši u svoju korist jer se to uglavnom rešava po hitnom postupku.

 

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
iskustvo

pre 1 godinu

Zlatno pravilo sa svim majstorima je nikada,ali nikada ne davati novac unapred.Ugovor može sa preciziranom dinamikom radova,penalima za kašnjenje i loše odradjen posao,ali nikada unapred ni dinar.Takodje bez nečije čvrste preporuke ništa. Ali dok je ovaca biće i vune.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija