• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Jovanović

22.11.2022

17:35

(ŠOK VIDEO) UŽASAN PRIZOR! NE KAŽE SE DŽABE "PA ŠTETA DA SE BACI"! Evo šta je kupac zatekao u konzervi

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

(ŠOK VIDEO) UŽASAN PRIZOR! NE KAŽE SE DŽABE "PA ŠTETA DA SE BACI"! Evo šta je kupac zatekao u konzervi

Podeli vest

U pakovanju jetrenog namaza TO, privatne robne marke DTL, kupac zatekao proizvod prekriven želatinastom masom koja liči na sve osim na paštetu

Pašteta TO privatne robne marke DTL dospela je u žižu javnosti zbog sumnjivog izgleda. Zgroženi potrošači postavili su na društvene mreže snimak na kom se vidi kako smesa nalik na želatin prekriva gotovo pola pakovanja jetrenog namaza.

Zbog sumnjivog izgleda ove namirnice među potrošačima je nastala prava zabuna, pa su se mnogi pitali da li je reč o pihtijama ili pašteti.

 

 

Iz želje da rastumače šta se zapravo nalazi u ovom namazu korisnici društvenih mreža kazali su da se najverovatnije radi o želatinu.

- "To su pihtije, svakako je prevara što su zakinuli za paštetu", "Sa svačim, samo ne sa nečim...", "Sa pihtijama", "Malo pihtija ne škodi", "Žalosno je kakvog kvaliteta hranu jedemo"," Dva u jedan... pašteta i pihtije!", "Želatin, jedino zdravo u toj pašteti!", "Masnoća od kožure kad se skuva kao pihtije, a u paštete ionako trpaju svašta", "To je želatin iz raskuvanih koski krava, nije se sjedinilo, inače s tim je pikantna i neutrališe vime krave što meljemo za paštetu" - komentarisali su potrošači.

Za izbegavanje

Nutricionista Milka Raičević kaže da je pašteta zasigurno najnezdravija namirnica, koju treba izbegavati, i da je prava sreća što je odrasla osoba uočila nepravilnost kod namaza TO jer, kako navodi, nikako ne bi bilo dobro da je takvu paštetu pojelo dete.

Foto: Tviter/Efektiva

- Mi ne znamo šta je ta želatinasta smesa koja stoji u konzervi namaza. Ako je reč o želatinu, on nije štetan, ali ako je to neki konzervans koji nije uspeo da se sjedini ili neka veštačka boja ili masnoća, veliki je problem. Hranu uvek treba pogledati, pomirisati, pa ukoliko je nešto problematično i sumnjivo, to ne treba konzumirati.

Foto: Tviter/Efektiva

Ne davati deci

Komentarišući to što u konzervi preovladava nepoznata smesa, Raičevićeva ističe da je verovatno reč o grešci u procesu proizvodnje, odnosno u sjedinjavanju.

- Greška je u doziranju. Sastojci se nisu sjedinili, što je samo pokazatelj da u paštetama nema mesa - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Paštete i slični namazi ne bi trebalo da budu zastupljeni u dečjoj ishrani jer niko ne zna od čega se zapravo prave takvi proizvodi. Mnogi proizvođači se hvale da u njihovim namazima ima proteina, ali kakvih? Mi ne znamo da li su to proteini iz mesa ili kandži.

Foto: Tviter/Efektiva

Naša sagovornica apeluje da sve problematične proizvode treba nositi na analizu kako bi se sprečila eventualna dalja katastrofa.
Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva", koje je i objavilo snimak namaza, poručuje potrošačima da proizvode sumnjivog izgleda vrate prodavcu i traže povraćaj novca.
- Po zakonu imaju pravo da vrate, reklamiraju i da dobiju povraćaj novca. Dakle, ukoliko su se potrošači već odlučili da kupe jetreni namaz, to treba i da dobiju - zaključuje naš sagovornik.
 

DTL: Treba nam i pašteta i račun

Na zahtev da na prokomentarišu snimak paštete koji kruži društvenim mrežama, iz DTL-a kažu da strogo vode računa o svim aspektima poslovanja.
- To se posebno odnosi na oblast kontrole kvaliteta proizvoda, poštovanja standarda kvaliteta svih sa tim povezanih poslovnih procesa, a imajući u vidu da predstavljamo odgovornog člana lanca snabdevanja i jednog od najvećih maloprodajnih sistema na teritoriji Srbije - rekli su nam u ovoj kompaniji, ali i naglasili da konkretan slučaj ne mogu da komentarišu ukoliko im se ne dostavi sporan proizvod, kao i fiskalni račun. 

- To nam je potrebno kako bismo mogli od partnerske firme "Neoplanta", sa kojom imamo dugogodišnju saradnju i koja za naš račun obavlja proizvodnju većeg broja proizvoda, da proverimo o čemu se radi, zatražimo stručno mišljenje i pokrenemo proceduru reklamacije.U "Neoplanti" kažu da su po prijemu reklamacije, u najkraćem mogućem roku, obavili kontrolu samog procesa proizvodnje, zapisa koji nastaju u okviru procesa kontrole kvaliteta i kontrolu reklamiranog proizvoda kod pet nasumično izabranih lotova u prethodnih godinu dana. 
- Provere su pokazale da je proces proizvodnje tekao nesmetano, bez odstupanja, i u skladu sa svim procedurama. Imajući u vidu sve navedeno, zaključujemo da je reč o izolovanom slučaju.

Do neusaglašenosti je moglo doći prilikom izlaganja proizvoda nakon sterilizacije, kada je proizvod verovatno izložen nakrivo, što je moglo prouzrokovati izdvajanje želea u jednom delu posudice. Proizvod je u potpunosti bezbedan za korišćenje, a izdvajanje kolagena, do kog inače dolazi kod pašteta i namaza na dnu posudice, takođe ne utiče ni na miris, ni na ukus proizvoda - kažu u ovoj kompaniji. 

 

Šta sadrži TO jetreni namaz

Ako pročitate sastav ovog jetrenog namaza, i ne treba da vas čudi to što je potrošač u njemu našao čudnu masu nepoznatog porekla. U konzervi ovog proizvoda ima svega osim čistog mesa. Tako se u njemu, između ostalog, nalaze svinjsko masno tkivo, svinjska jetra (10 odsto), mehanički separisano meso pilića (sedam odsto), kao i pojačivač arome mononatrijum-glutaminat, ali i konzervans i karminska kiselina.

Podsetimo, mašinski separisano meso je veoma opasno, naročito ako potiče od pilića. Prema tvrdnjama stručnjaka, MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je u tome što se štetne supstance - teški metali, antibiotici i hormoni - najviše zadržavaju upravo u kostima.
Takođe, aditiv mononatrijum-glutaminat smatra se jednim od naopasnijih dodataka u proizvodnji namirnica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Zašto bi mi kupci njušili i mirisali paštete i ostale proizvode, gde je inspekcija, labalatorije, zašta služe i zašto ti zaposleni primaju plate. Proizvod jači se služe raznim prevarama i nikoga nema da to spreči. Naprimer: trajno pakovanje mleka skinuli masnoću sa 2,8% na 2,5% a cena nije skinuta, 151 din. Ko to lovi u mutnom a država ne reaguje. Ne mislim na Predsednika već na vladu i ministre. Počnite već jednom da radite i kontroliše.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija