• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

09.12.2022

18:28

I LAŽU I PLJAČKAJU! HVALE SE NAJBOLJIM CENAMA, A NAJSKUPLJI NA DOMAĆEM TRŽIŠTU! Za ovu prevaru moraju da budu kažnjeni

Zaštitnik potrošača

I LAŽU I PLJAČKAJU! HVALE SE NAJBOLJIM CENAMA, A NAJSKUPLJI NA DOMAĆEM TRŽIŠTU! Za ovu prevaru moraju da budu kažnjeni

Podeli vest

Poznati trgovac igračkama "Pertini" mami kupce tvrdeći da su najpovoljniji iako isti komadi mogu da se pronađu i upola jeftinije * apeluju stručnjaci

Ako narednih dana planirate da kupujete igračke u "Pertini" radnjama i spremite se za novogodišnje praznike, nikako nemojte da im verujete da se baš kod njih prodaju po "najboljim cenama".
Umesto da svojim potrošačima zaista ponude ono čime se hvale u reklamama, zaposleni u poznatoj prodavnici igračaka vrlo perfidno i lukavo pelješe kupce, prodajući im proizvode znatno skuplje nego u drugim radnjama!

Na ovo nepošteno poslovanje ukazala nam je Beograđanka Dejana K., koja je ostala šokirana kada je videla veliku razliku u cenama i umalo, dodaje ona, nasela na njihovu reklamu.

- Ovih dana glavna zanimacija mi je traženje povoljnih igračaka za predstojeće praznike i pravljenje paketića. Kako mi svake godine ode previše novca na to, ove sam odlučila da poredim cene i nađem najpovoljnije. Iskreno, privukla me je reklama "Pertinija" koja se svuda vrti i na kojoj je glavni slogan da imaju najbolje cene. Otišla sam u radnju, videla svakakve igračke i zaista mislila da su najpovoljniji, ali samo dok nisam krenula u obilazak. Sreća što sam zapisala cene igračaka koje su mi trebale - priča Dejana i nastavlja:

- Obišla sam nekoliko radnji i ostala šokirana razlikom u cenama. Tako je, na primer, montažna perionica u njihovim radnjama 8.500 dinara, a ista takva na drugom mestu skoro 5.000 jeftinija. Istina, nisu sve razlike tako drastične, ali kada kupujete više igračaka, možete da uštedite. Između ostalog, i "plejmobil" policijski auto, koji hoću sinu za paketić, u "Pertiniju" je koštao 3.389, a ja sam ga kupila u drugoj radnji za 3.253 dinara. Jeste mala razlika u ceni, ali onda ne smeju da se hvale da imaju najbolje cene kada je sasvim očigledno da je to laž!

Foto: Shutterstock

Tragom ove priče ekipa Zaštitnika potrošača sprovela je mini-istraživanje kako bi se uverila da li su cene zaista najbolje ili je to ipak samo mamac za lakoverne. Kao što smo mislili - obična obmana.
Zaista, i sami smo se uverili da perionica "hot vils" u "Pertiniju" košta 8.500 dinara, dok se u drugim radnjama kreće od 3.600 do 7.900 dinara. Ukoliko se odlučite za "lego - spajdermen i prijatelji" u "Pertiniju", dobro pazite, jer njihova "najbolja" cena iznosi 9.859, dok u drugoj radnji istu igračku, verovali ili ne, možete kupiti za 7.799 dinara. Ništa bolje nećete proći ni ako kupite "barbi" sklopivu kućicu jer dok u jednoj poznatoj prodavnici ona košta 11.075 dinara, u "Pertiniju" je 920 dinara skuplja (pogledajte tabelu).

Foto: Shutterstock

Kršenje zakona

Potrošački stručnjaci napominju da je ova prodavnica prekršila Zakon o oglašavanju i da nadležni organi moraju više da kontrolišu prodavnice ovakvog tipa, ali i njihove reklame i način poslovanja. Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" kaže za Zaštitnik potrošača da je ovo tipičan primer obmane potrošača i prevarnog oglašavanja! U ovom slučaju, za ovakvo poslovanje "Pertini" rizikuje da plati kaznu od 300.000 do 2.000.000 dinara!

Foto: Shutterstock

- Ako se reklamiraju da imaju najbolje cene, to jasno znači da moraju biti najjeftiniji u odnosu na konkurenciju. Sve drugačije od toga je obmana potrošača, prevara u oglašavanju i ozbiljno kršenje zakona! Za to moraju snositi sankcije i da budu prijavljeni i tuženi za obmanjujuće reklamiranje. Oni sada koriste gužvu i euforiju potrošača pred praznike i kupovinu paketića i takvim oglašavanjem privlače kupce. Baš loša praksa i nedopustiva, jer ide na štetu potrošača - objašnjava Gavrilović.

Poredite cene

Na pitanje koji je najbolji savet za potrošače pri izboru ovakvih stvari ogovara:
- S obzirom na to da ova potrošačka sfera nije toliko uređena i pouzdana, što vidimo i po raznim akcijama i reklamama, ljudi moraju da veruju sebi. Da uprkos istaknutom sniženju ili velikim natpisima, dobro provere svaki iznos, a najbitnije od svega je da porede cene. Sada je to dostupno i na internetu i zaista ne treba da ih mrzi, jer će samo tako izbeći ovakve prevare prilikom kupovine!

U "Pertiniju" kažu da određene proizvode i brendove nabavljaju od zvaničnih distributera za ovaj region.
- Navedeni proizvod je kupljen od zvaničnog distributera "Matela" za Srbiju i nabavna cena za navedeni proizvod je bila viša od maloprodajne cene koju navodite - kažu u "Pertiniju" osvrćući se na enormnu razliku u ceni igračke perionice.
- Kompanije kojima prodaja igračaka nije osnovna delatnost možda imaju specijalne, sporadične nabavke određenih kolekcija iz njima poznatih izvora, u šta mi zaista ne ulazimo. Naša poslovna politika je okrenuta da na tržište donosimo original proizvode, da garantujemo za kvalitet i bezbednost, svi naši proizvodi su atestirani i sertifikovani. Kvalitet nam je na prvom mestu. 





Antrfile/TABELA:
IGRAČKA "PERTINI" DRUGA RADNJA
"barbi" sklopiva kućica 11.999 11.075
"lego - spajdermen i prijatelji" 9.859 7.799
"hot vils" perionica 8.500 3.600
"plejmobil" policijski auto 3.389 3.253
"lol" pidžama set 1.999 1.950
"pilsan dondoloto" 1.349 1.253
* cene su izražene u dinarima


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 1 godinu

Kao pravnik dao bi savet pertiniju da tuzi ko je ovo objavio....druga prodavnica...

PRKI

pre 1 godinu

Pa nje samo Pertini LIDL MAXI,Roda i ostali prodavci i mesare.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Prevare i lazi su danas u svim porama zivota... narocito u sektoru trgovine , tek tu se dogadja 'legalna' pljacka naroda

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija