• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2015

22:00

PO ZAKONU Država zbog poreza može da ugasi "Grand"

Estrada

PO ZAKONU Država zbog poreza može da ugasi "Grand"

Podeli vest

Verovali ili ne, država bi uskoro mogla da zabrani rad "Grand produkcije" čiji su suvlasnici najveći estradni tajkuni Saša Popović, Fahreta Jahić - Lepa Brena i Slobodan Boba Živojinović. Estradnim tajkunima drakonska kazna preti zbog poreske prevare i prodaje firme suprotno rešenju Komisije za zaštitu konkurencije!

Posle pisanja Informera, Komisija za zaštitu konkurencije naložila je hitnu istragu sumnjive prodaje "Granda". Zbog transakcije suprotne rešenju Komisije, "Grandu" preti kazna u visini od 10 odsto ukupnih godišnjih prihoda, a to je najmanje 35,6 miliona dinara (grandovci su 2013. godine prihodovali 356.505.000 dinara).

Preduzećemo sve aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti
Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović kaže za Informer da je posle detaljnog uvida u predmet utvrđeno da u slučaju "Grand produkcije" zaista nije poštovano rešenje Komisije.

- Na osnovu podataka sadržanih u APR, utvrdili smo da je "Grand produkcija" na dan 29. januara 2014. konstituisana kao dvočlano društvo. Broj članova i njihovi udeli u firmi nisu usaglašeni sa sadržajem rešenja Komisije, koja je o koncentraciji vlasništva odlučivala. Zato ćemo preduzeti odgovarajuće aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti, kako bi se dosledno primenjivao Zakon o zaštiti konkurencije - ističe Obradović.

NEMANJA NENADIĆ, TRANSPARENTNOST SRBIJA: PRVO ISTRAGA
 

Informer

Komisija za zaštitu konkurencije treba da načini prvi korak i utvrdi u kojoj meri nisu poštovane njene odluke. Kada ona sprovede istragu i eventualno odredi sankcije, videćemo da li ima posla i za druge nadležne organe.

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: SVE ISPITATI

Dušan Slijepčević iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da je neophodno da nadležni organi ispitaju sve ove navode.
- Potrebno je utvrditi da li je na prodati udeo u "Grandu" plaćen porez. Mada, ako je zaista to išlo preko ofšor zona, to onda nema veze s poreskim sistemom u Srbiji. Izbegavanje plaćanje poreza kod nas je moguće samo zato što institucije sistema nisu izgrađene - zaključuje Slijepčević.

Upitan da prokomentariše zbog čega smo juče od Komisije dobili drugačiji odgovor, Obradović kaže da je to mišljenje proisteklo iz dokumenta koji je im dostavio "Grandov" advokat pre dva i po meseca.

- Oni su nas 7. novembra 2014. obavestili da će odobrenu koncentraciju sprovesti na nešto drugačiji način od onog iz akta Komisije. Međutim, na osnovu činjenica utvrdili smo da u tom slučaju nije postupljeno ni u skladu s rešenjem Komisije od 10. jula 2014, niti u skladu s njihovim naknadnim obaveštenjem - podvlači Obradović.

Iz Poreske uprave juče nismo dobili odgovor šta će i kada preduzeti ukoliko se potvrde sumnje da je sve to urađeno kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

Na naša pitanja zašto su pokušali da obmanu državu i da li to ima veze s porezom, grandovci nisu želeli da odgovore. Saša Popović, Brena i Boba Živojinović bili su "jednoglasno" nedostupni za komentar. Umesto toga, iz njihove pres-službe dobili smo samo šturi komentar:

- Zbog serije izmišljenih i namenski zlonamernih tekstova o "Grand produkciji" ne dajemo izjave za Informer!

Sadašnji većinski vlasnik "Grand produkcije" američka firma "Junajted medija" ističe na drugoj strani da je, što se njih tiče, sve urađeno u skladu s propisima.

- Prilikom transakcije kupovine "Grend slem grupe", čime smo stekli 51 odsto u preduzeću "Grand produkcija", sve aktivnosti su sprovedene u skladu sa zakonima Republike Srbije i rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije. Komisija je uredno obaveštena o promeni strukture - tvrde iz "Junajted medije", koja je ćerka-firma KKR.

 

KAKO JE TEKLA SUMNJIVA PRODAJA "GRANDA"

* Prilikom prodaje "Grand produkcije" traženo je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije
* Komisija je 10. jula 2014. izdala rešenje kojim se Saši Popoviću dozvoljava da proda svojih 25 odsto akcija u "Grandu", dok je Brenina i Bobina ofšor firma "Grend slem grupa" trebalo da proda svojih 26 odsto vlasništva (kako bi KKR dobio većinski paket).
* Međutim, da bi izbegli plaćanje poreza u Srbiji, Saša, Brena i Boba odlučili su da protivno rešenju Amerikancima prodaju celu ofšor firmu "Grend slem grupa" sa 51 odsto akcija i tako izbegnu plaćanje milionskog poreza u Srbiji
* Da je Popović postupio po rešenju Komisije i u Srbiji prodao svojih 25 odsto akcija, morao bi da plati porez na kapitalnu dobit i porez na prihod građana.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marijana

pre 9 godina

Pa necemo valjda i o tome sad u ovoj ogromnoj krizi finansijskoj da razmisljamo.Ljudi,deca umiru od karcinoma,a ona napravila citav lom oko njene osteporeoze.Boze ,ala su nemilosrdni ti kojima mi dajemo novac,kad se samo setim kako je Natasa Bekvalac u Novom Sadu pravila drame sto joj se ne dozvoli da spava u sobi kod Ikodinovica,a majke nemaju gde da spavaju kod bolesne dece.Pa kada je izlazila cerka Balasevica iz Betanije pa citav cirkus majmuna bio da prihvati bebicu.Ponasaju se kao da je sve njihovo,to treba motkom razjuriti.Ja svako jutro srecem oko kontejnera ljude kako prevrcu i traze koricu hleba,a Brena ide da se klanja zajedno sa Bobom deci u Tuzli.Nek ide brate tamo odakle je i dosla pa neka ne placa porez,ako se dokaze da nije placala.Ej zemljo Srbijo svakom si ponizna,a ona kaze ,drzim na dugackom stapu prijatelje koji vide moj novac,Sram da je bude.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija