• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

19.08.2019

10:36

U SLAVU ČUVENOG HARMONIKAŠKOG DUETA! "Dani Radojke i Tineta Živkovića" 21. avgusta u Globoderu

Estrada

U SLAVU ČUVENOG HARMONIKAŠKOG DUETA! "Dani Radojke i Tineta Živkovića" 21. avgusta u Globoderu

Podeli vest

Ovogodišnja manifestacija "Dani Radojke i Tineta Živkovića" u Globoderu kod Kruševca održaće se 21. avgusta, potvrdila nam je portparol Kulturnog centra Kruševac Jelena Đorđević

Ovogodišnja manifestacija poklapa se sa 96 godina od rođenja i 17 od smrti najčuvenije harmonikašice.

Radojka je rođena u Globoderu kod Kruševca 24. avgusta 1923. u muzičkoj porodici. Deda guslar, otac Tika, čuveni harmonikaš i Radojkin prvi učitelj, nisu želeli da se žensko čeljade bavi nesigurnim muškim poslovima. Ostalo je zapisano da je "još od najranijeg detinjstva, nošena talentom i voljom samoukog genija, krišom prebirala po očevoj harmonici"...

Kada je uz očevu pomoć savladala prve note, sa nepunih devet godina pojavila se 1932. na audiciji Radio Beograda. 

Harmonikašica manja od harmonike, kako ju je nazivala ondašnja štampa, počela je da svira uživo na Radio Beogradu, svake subote po petnaestak minuta.

U ČAST LEGENDE HARMONIKE Radojkino kolo 7. i 8. septembra u Globoderu

Tri godine kasnije, na prvom takmičenju harmonikaša Jugoslavije, 1935. godine u Kragujevcu, dvanaestogodišnja harmonikašica je osvojila prvo mesto. Na tom takmičenju je njen kasniji životni i umetnički saputnik, Milutin Tine Živković (26.10.1918. - 16.03.1985.), iz sela Mrmoš kod Aleksandrovca Župskog, osvojio drugu nagradu.

Tako je nastao čuveni harmonikaški duet, u kome Tine nije bio samo druga harmonika, nego i vozač, organizator, šef tehnike.

Tine je često zapostavljan i malo spominjan u široj javnosti, sve do organizovanja prve manifestacije "Radojkino kolo" u njenom rodnom  Globoderu, koje je brzo preraslo u tradicionalnu manifestaciju "Dani Radojke i Tineta Živkovića".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija