• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2015

10:07

12 DANA GLAMURA Poslednje pripreme za filmski festival u Kanu

Kultura

12 DANA GLAMURA Poslednje pripreme za filmski festival u Kanu

Podeli vest

Filmski festival u Kanu, koji počinje iduće sedmice, ponudiće svetu 12 dana glamura, filmova, žurki i dogovora i privućiće filmsku elitu, od holivudskih velikana do autora arthaus filmova

Pod suncem Rivijere i uz veliko obezbeđenje, neka od najvećih imena industrije - zvezde, režiseri i producenti šetaće crvenim tepihom od 13. do 24. maja.

Kejt Blanšet, Metju Mekonahi, Majkl Fasbender, Marion Kotijar, Kolin Farel, Majkl Kejn, Džejn Fonda, Salma Hajek, Žerar Deparđe, Katrin Denev, Rejčel Vajs, Džesi Ajzenberg, Naomi Vots i Runi Mara imaju filmove koji su ove godine u takmičarskom programu festivala i najverovatnije će se pojaviti da ih promovišu u Kanu.


Braća Koen, Džoel i Itan, će definitivno biti tu kao predsednici žirija koji će odlučivati o tome ko će dobiti prestižnu Zlatnu palmu. Među članovima žirija su glumci Džejk Gilenhal, Sijena Miler i Sofi Marso.

Filmovi u takmičarskom programu variraju od holivudskih poput "Sicario" o CIA operaciji protiv meksičkog narko bosa, preko azijskih filmova borilačkih veština "The Ašašin" do mađarskog pogleda na holokaust u vidu ostvarenja "Son of Saul".

Neki od filmova koji nisu u takmičarskom programu su, piše AFP, najiščekivaniji. Među njima je "Pobesneli Maks:Autoput besa" sa Tomom Hardijem i Šarliz Teron koji bi trebalo da oživi franšizu koja je od Mela Gibsona napravila zvezdu.

Najnoviji film Vudija Alena "Irrational Man" takođe se sa nestrpljenjem očekuje kao i animirani "The Little Prince" i "Inside Out" ali i rediteljski debi Natali Portman "A Tale of Love and Darkneš" (filmska adaptacija romana Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami" koju je objavila Laguna).

Gaspar Noe, argentinski režiser poznat po svojim šokantnim filmovima, predstaviće se sa novim ostvarenjem "Love" za koje se priča da je izuzetno pornografsko i za koje je rezervisana ponoćna projekcija.

"Amy", dokumentarac o britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus koja je 2011. prenimula od trovanja alkoholom takođe se prikazuje van konkurencije i u ponoć. Porodica je vec kritikovala film kao netačan i distancirala se od njega.

Ove godine Evropa dominira takmičarskim programo sa 11 od 19 fimova koji se "bore" za Zlatnu palmu. Većina su dela nove generacije filmadžija iz Francuske i Italije.

Jedna od možda najdirektnijih promena u Kanu je dominacija engleskog. Ovaj "lingua franca" koristi se u više produkcija bilo da bi dopro do brojnije publike ili da bi međunarodna ekipa glumaca mogla bolje da se adaptira.


Dva od tri italijanska filma "Youth" i "The Tale of Tales" su na engleskom. Jedini takmičari iz Grčke i Norveške - "The Lobster" i "Louder Than Bombs" su takođe na engleskom.

Ironično, nijedan britanski film ove godine nije u takmičarskom programu iako je direktor Kanskog festivala Tijeri Fermo rekao da "Makbet" - Šekspirova tragedija sa Majklom Fasbenderom i MArion Kotijar - predstavlja ove godine Britaniju u Kanu.

Osim projekcija filmova, najviše aktivnosti ipak će biti na kanskom marketu gde se sklapaju dogovori i kontakti. Na primer, prezentacija predstavnika američke striming kompanije Netfliks Teda Sarandosa 15. maja je rasprodata.

Uz filmove i poslovne dogovore, tu su i žurke. Organizatori najavljuju da će svake večeri biti organizovane manje ili veće žurke a jedna od posećenijih biće večera posvećena prikupljanju sredstava za borbu protiv AIDS-a.

Šeron Stoun će biti domaćica večeri uz Natali Portman i braću Koen a očekuje se prisustvo Gilenhala, Mile Jovović, Dajane Kruger, Izabele Roselini i šampiona Formule jedan Luisa Hamiltona.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija