• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Jovanović

02.01.2017

10:49

EKSKLUZIVNO! AMERIKANKA IZ FILMA "LEPA SELA...": Poljubac s Nikolom Kojom je SMRDEO NA BELI LUK!

Kultura

EKSKLUZIVNO! AMERIKANKA IZ FILMA "LEPA SELA...": Poljubac s Nikolom Kojom je SMRDEO NA BELI LUK!

Podeli vest

Amerikanka Liza Monkjur 20 godina posle premijere "Lepa sela, lepo gore" otkriva da ju je Nikola Kojo na prevaru naterao da pojede češanj luka

Ne mogu da verujem da je Manda umro, bio je tako mlad, to je veoma tužno
Liza Monkjur

Američka glumica Liza Monkjur, koja je svima prirasla za srce ulogom novinarke u kultnom filmu "Lepa sela, lepo gore", ekskluzivno za Informer otkriva da je velika scena poljupca sa Nikolom Kojom smrdela na beli luk! Liza danas živi u Los Anđelesu, ima 55 godina, svira pank muziku, glumi u nezavisnim filmovima i rado se seća ljubljenja sa slavnim srpskim glumcem.

Čak 20 godina posle premijere, glumica otkriva da je ponosna na ulogu u "Lepim selima" Srđana Dragojevića, a da svojim prijateljima često prepričava anegdotu sa Kojom.

- Bila je to važna i velika scena. Trebalo je da se strasno poljubimo, a onda da se njegov lik, Velja, ubije. Kad smo tog dana ručali, pre nego što smo snimali tu scenu, rekao mi je da mu je žao, ali da se najeo belog luka. I meni je dodao češanj. Nisam shvatila da se šali i pojela sam ga. Zamislite taj užas!

Informer

Jeste li odložili snimanje scene?
- Ne. Mi smo svi profesionalci. Tek kada sam pojela luk, rekao je: "Liza, šalio sam se"! Onda sam ga naterala da i on pojede. 

Za vreme Tita vam je bilo najbolje

Dobro poznajete srpsku istoriju, što nije često kad je reč o Amerikancima. Otkud to?
- Mnogo sam čitala o vašoj prošlosti. Za vreme Josipa Broza Tita bilo je sve dobro jer je on držao konce u rukama. Mirio je Istok i Zapad, imao je taktiku. Kad je on otišao, Zapad je došao i rekao vam: "Dugujete nam pare". Počelo je sve ad se raspada. Slovenija se otcepila, Srbija je ostala sama i zbunjena. To je komplikovana situacija, nije jednostavna. 

Kakvog je ukusa bio poljubac?
- Oboje smo smrdeli na beli luk. Veliki poljubac pred njegovu smrt nije bio baš prijatan. Ali je on sjajan lik, uvek mi je bilo lepo s Kojom na snimanjima.

Otkud vi u tom filmu?
- Radila sam Los Anđelesu kao glumica u dva pozorišta. Američki filmski institut je organizovao festival na koji sam bila pozvana. Reditelj Radan Popović i glumac Dragan Bjelogrlić došli su sa filmom "Crni bombarder". Upoznali smo se i postali prijatelji...Bjela mi je tada rekao: "Moji drugari rade zanimljiv film, mogla bi da dođeš da glumiš". Uzela sam kopiju scenarija i mnogo mi se dopao.

Da li ste se plašili što se film snima u BiH, jer je u to vreme tamo bio rat?
- Malo sam oklevala, ali tada nisam imala decu, pa mi je bilo lakše. To mi je bila šansa da okusim nešto novo. Zemlja u ratu je provsetlujuće iskustvo. Srbi su tada bili svetski neprijatelji broj jedan, glavni zlikovci. Vladale su predrasude o vama, posebno u stranoj štampi. 

Niste brinuli što sarađujete sa "divljacima", kako su nas nazivali?
- Nikad nisam imala predrasude o Srbima, jer sam mnogo čitala o vašoj istoriji. Videla sam rat izbliza. On uvek uništi sve strane, nema pobednika. Užasan je. 

Od Bate sam mnogo naučila, bio je pravi džentlmen i uvek je imao osmeh na licu
Liza Monkjur

Da li ste čuli da su Bata Živojinović i Milorad Mandić Manda preminuli ove godine?
- Ne...Ne mogu da verujem. To je veoma tužno. Manda je bio tako mlad. Šta se desilo?

Umro je igrajući Kapetana Kuku na sceni pozorišta "Vuk Karadžić" u Beogradu.
-  Bili smo isto godište. Ako već može da se bira, za glumca je lepo da ode na sceni. Manda je bio mnogo zabavan, ljubazan, divan čovek. Pretužna sam zbog njegove smrti. Takođe, bila mi je velika čast da radim sa tako velikim glumcem kao što je Bata. Mnogo sam naučila od njega. Bio je pravi džentlmen. Uvek je imao osmeh na licu. Zavolela sam ga tokom snimanja. Ma cela ekipa je bila sjajna.

Informer

S kim ste od srpskih glumaca ostali u kontaktu tokom ovih 20 godina?
- Sa rediteljem Srđanom Dragojevićem. Živeo je jedno vreme u Los Anđelesu. Kad se završilo snimnje "Lepih sela" u Americi sam pravila veliku žurku na kojoj su gosti bili uglavnom Srbi. Šalili su se da sam preselila Beograd u Los Anđeles. Imam mnogo prijatelja Srba. Nedavno sam se čula i sa Bjelom, zvao me je na neko otvaranje, ali nisam mogla da dođem.

Znate li srpski?
- Da, malo. Znam: "Dobar dan, dobro veče, kako ste, jeste li dobro?"


Svi se Lise sećaju po dobrom...

Dragan Petrović Pele
Ona je veoma hrabra žena. Došla je u zemlju zahvaćenu ratom, u kinematografiju koja nije ni blizu američke. Mnogi naši glumci su odbili uloge u ovom filmu jer se snimalo na području gde je bilo sukoba. 
Zoran Cvijanović
Imali smo puno sreće što je baš Liz igrala tu ulogu. Izabrana je na kastingu u Los Anđelesu i pokazala se kao odličan izbor. Sretali smo se posle snimanja još nekoliko puta.
Vanja Bulić
Sećam se kada je trebalo da dođe, svi su se spremali da je dočekaju, jer nije bila mala stvar da dolazi strana glumica. Nije tada u Višegradu bilo klope, teška su bila vremena, ali su uspeli da nađu junicku i zakolju. Međutim, svi su se razočarali kada su shvatili da je Lisa vegeterijanac. Obožavala je kučiće i stalno ih je skupljala oko sebe.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija