• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

02.11.2018

22:06

"ZASPANKA ZA VOJNIKE" PREMIJERNO U NOVOM SADU: Film o ljudima koji su vaskrsli Srbiju!

Kultura

"ZASPANKA ZA VOJNIKE" PREMIJERNO U NOVOM SADU: Film o ljudima koji su vaskrsli Srbiju!

Podeli vest

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu večeras je održana premijera filma „Zaspanka za vojnike“, autora Predraga Antonijevića, po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića. Lajt-motiv za film je zaspanka, samonikli cvet, za koji predanje kaže da raste na grobovima vojnika

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je uoči premijere filma da je ogromna bila cena kojom je pre tačno 100 godina plaćena sloboda, ali da ništa manja nije bila ni slava kojom su se tada ovenčali naša vojska i naša zemlja. 

- Slava koja pripada samo najhrabrijima, najistrajnijima i najmoralnijima. To su oni sinovi Srbije sa kojima je ona po ko zna koji put vaskrsla, zaogrnuvši se slavom kakvu nije imala nikada, ni pre, ni posle toga - rekao je Mirović.

Foto: Tanjug

Mirović je istakao da su pobedom srpske vojske stvoreni uslovi za velike, epohalne političke odluke kakva je bila i odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

- Upravo u tom duhu ćemo, krajem novembra, i obeležiti stogodišnjicu prisajedinjenja, nikada ne zaboravljajući one koji su za slobodu žrtvovali sopstvene živote – naglasio je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević je kazao da je ovo je još jedna prilika da se setimo i odamo počast tim velikim ljudima, našim precima, borcima koji su svoje živote dali u Prvom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

- Danas, kada po 100. put slavimo život u slobodi, ovaj film, i ovo sećanje su omaž svima onima koji su za tu slobodu zaslužni: znanim i neznanim junacima, našim oslobodiocima, i onima čiji su grobovi negde tamo daleko, i onima koji su pobedničkim korakom 9. novembra 1918. godine umarširali u Novi Sad. Film će nam oživeti te dane i godine, a oni koji su ga već videli kažu da sav komentar staje u dve reči – patriotska čitanka – rekao je Vučević i dodao:

Foto: Tanjug

- U vremenu u kojem je neke vrednosti zamaglila brzina novog doba, jedna sveopšta komercijalizacija života, želim da nas ovaj film podseti na prave vrednosti, na ono za šta je vredelo boriti se, i da nove generacije nauči o tome šta je istinski patriotizam.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija