• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2019

08:13

TAJNE SLUŽBE SRBIJE! Kreće dokumentarno-igrani serijal od septembra na RTS!

Kultura

TAJNE SLUŽBE SRBIJE! Kreće dokumentarno-igrani serijal od septembra na RTS!

Podeli vest

U serijalu igraju Aleksandar Srećkovic Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski

Dokumentarno-igrani serijal "Tajne službe Srbije", u režiji Ivice Vidanovića, počeće da se prikazuje od septembra na RTS.

Reč je o prvom serijalu o istoriji obaveštajno-bezbednosne službe Srbije, od njenog nastanka do kraja Drugog svetskog rata, rekla je za Tanjug producentkinja Danka Milošević.

Prema njenim rečima, serijal predstavlja analizu istorije tajnih službi koje su delovale na tlu Srbije, a cilj je upoznavanje javnosti sa izazovima sa kojima su se suočavale srpske tajne službe u smeru zaštite i očuvanja srpskog integriteta, državnosti, nacije, identiteta, vrednosti i tradicije.

Foto: Tanjug

Milošević je otkrila da je serija snimana tako da podseća na dokumentarce Bi-Bi-Sija i da su sagovornici u dokumentarnom delu bivši direktori službe, profesori bezbednosti, ali i novinari koji se bave tom tematikom.

- Cilj ovog ostvarenja je podizanje nacionalnog duha i jačanje patriotizma - istakla je Milošević i dodala da je želja bila da se prikaže kako su mnoga tajna zbivanja krojila sudbinu ljudi i srpskog naroda.

Serija je rađena povodom obeležavanja 180 godina od donošenja prvog Vojnog zakona, 12. novembra 1839. u kome je normativno uređena bezbednosna funkcija u Vojsci (nastanak današnje VBA i VOA) i povodom 120 godina od formiranja Posebnog odeljenja za poverljive poslove, 17. decembra 1899. godine, preteče Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Foto: Tanjug

U serijalu, za koji je scenario napisao general Svetko Kovač, igraju Aleksandar Srećkovic Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski, narator je Tihomir Stanić, a kostimografkinja Nena Milovanović.

Kako je istakla Milošević, od 20 epizoda posebno se istakla ona o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki tokom Drugog svetskog rata, u tumačenju glumice Vaje Dujović.

U planu je i igrana TV serija i film o Veri Pešić, prema ideji Danke Milošević, scenario je napisao Nedeljko Kovačić, a stručni konsultant je general Svetko Kovač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
djole

pre 4 godine

Sluzbe najveceg zla. Kradljivci desetina hiljada srpskih beba, liferanti droge, bezosecajne ubice nevinih Srba...Koji normalan Srbin to moze da gleda?

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija