• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.01.2017

08:30

10. KUSTENDORF POČINJE DANAS, otvara ga dobitnik Zlatnog lava

Kultura

10. KUSTENDORF POČINJE DANAS, otvara ga dobitnik Zlatnog lava

Podeli vest

Jubilarni 10. Medjunarodni filmski i muzički festival "Kustendor" svečano će danas u Drvengradu otvoriti filipinski reditelj, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji Lav Dijaz i njegov film "Žena koja je otišla"

 

Na svečanom otvaranju od 23 sata biće prikazan 40-minutni retrospektivni film o svim dosadašnjim gostima Festivala medju kojima su bili glumci Džoni Dep, Monika Beluči, reditelj Nikita Mikhalkov, dok će u ponoć nastupiti Emir Kusturica i "No smoking orkestra" uz Adama Stinga i "Novosadski big bend".

Na festivalu, na Mokroj gori, koji će u trajati do 19. januara, srpsku premijeru imaće i poslednji film Emira Kusturice "Na mliječnom putu" u kome, uz reditelja, glavnu ulogu tumači i Monika Beluči. 

Dijazov četvoročasovni film, pobednik poslednjeg 73. venecijanskog festivala u "Žena koja je otišla", biće prikazan od 16.30 u programu "Savremene tendencije". U čast Dijaza, koji je prema rečima, Kusturice, "autentični komunista i umetnik" koji živi u skladu sa svojom filmskom estetikom, biće prikazan i njegov film "A Lullabay to the sorowful mystery" u trajanju 485 minuta. 

Public

Publika će na festivalu moći da vidi i 22 filma domaćih i inostranih autora, a medju gostima će biti i glumica Viržin Efira, koja će predstaviti film rediteljke Žistin Trije "U krevetu sa Viktorijom".

Pored tog filma u selekciji "Savremene tendencije" biće prikazano i "Cveće zla" finskog reditelja Antija Jokinena (nagrada za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu), "De Lan" kineskog reditelja Djie Liua (pobednika Šangajskog festivala), "Duša na struni" Džanga Janga.

Restrospektiva velikana biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se 22 filma mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Najavljujući jubilarni festival, na koji je pristiglo 500 filmova, Kusturica je istakao da je Kustendorf "uvek težio da nadraste društvo spektakla i zabave", da ih nadjača snagom individualnog kvaliteta, što nije karakteristika drugih festivala, koji teže da budu što više omasovljeni.
Na pitanje novinara da li žali za nečim što nije uspeo tokom prvih devet godina, Kusturica je rekao da mu je žao što u Drvengrad nije doveo Roberta de Nira.

- Ali, pošto sam ja čovek vrlo izoštrenog političkog sluha, posle njegovog nastupa u kome je novog američkog predsednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom, a onda rekao da mu treba dati šansu, i nije mi toliko žao - rekao je Kusturica.

Tanjug

U Drvengradu će nastupiti i gitaristkinja Ana Popović, argentinsko-kolumbijski sastav "Če Sudaka" i "Van Gog", a najavljeno je i specijalno iznenadjenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija