• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.03.2016

14:53

(FOTO) TRAGANJE U IŠČEZLOM VREMENU! Izložba Željke Momirov u KCB

Kultura

(FOTO) TRAGANJE U IŠČEZLOM VREMENU! Izložba Željke Momirov u KCB

Podeli vest

U Galeriji Kulturnog centra Beograda, u ulici Kneza Mihaila broj 6, u četvrtak 10. marta, sa početkom u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba poznate beogradske umetnice Željke Momirov pod nazivom "Sećanje u nestajanju 2"

Naslov izložbe "Sećanje u nestajanju 2" upućuje na prustvosku potrebu Željke Momirov da traga u iščezlom vremenu. Ona je intimnu potrebu da sačuva uspomenu na sebi dragu osobu, inače njenu baku kojoj je bila veoma privržena, pretvorila u traganje za adekvatnim načinom predočavanja sopstvene predstave o nekome koga je volela i poštovala

Promo

Njene fotografije su podvrgnute mnogim korekcijama i izmenama, jer Željka nastoji da istraži pojam sećanja vezan za trenutak za koji se vezuje čovekova svest prilikom gledanja slika, jer se to sećanje vezuje za jedan momenat iz života osobe sa slike, a retko kad reprezentuje osobine koje je ta ličnost imala.

Kao kontraprodukt portretu bake, u ovoj izložbenoj postavci, nalazi se nekolicina autoprtretskih radova. Zapravo, je u pitanju jedna slika, koja je multiplicirana, različito likovno tretirana i vizuelno prezentovana. U tim radovima umetnica pokušava da spozna i analizira samu sebe.

Promo

Ona nije direktan akter tehnološke i digitalne umetnosti, ali su njene fotografije provučene kroz digitalni tehnološki proces. Njena tehnika podrazumeva disciplinovano svedenu formu i čitke plastične objekte.

Inače, ova umetnica je rođena 1962. godine u Novom Sadu.  Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde i danas živi i stvara. 

 

Promo

Imala je mnogobrojne samostalne izložbe, dok su se njeni radovi prikazivali i u mnogim drugim galerijama.

Od 2008. godine Željka ima status istaknutog umetnika Republike Srbije.

Izložba će trajati do 2. aprila.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija