• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.09.2019

18:34

IZLOŽBA O KNEGINJI JELISAVETI! Pred posetiocima uspomene iz burnog života Jelisavete Karađorđević!

Kultura

IZLOŽBA O KNEGINJI JELISAVETI! Pred posetiocima uspomene iz burnog života Jelisavete Karađorđević!

Podeli vest

Izložba "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući" otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu kao svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, ćerki kneza Pavla i kneginje Olge

Kneginja je jedina devojčica i poslednji član vladarskog doma Karađorđevića rođena u Kraljevini Jugoslaviji 1936, nekoliko godina uoči progona dinastije iz zemlje.

Autorka izložbe Tamara Ognjević kaže da je cilj izložbe da osvetli jednu istorijsku ličnost, rođenu u kraljevskom domu, koju su nepredvidivi sticaj društveno-političkih okolnosti i lične osobine naveli da pređe put od kneginje do građanke, od aristokratkinje, do savremene žene koja oblikuje svoj novi status i angažovanje. Utemeljena je, s jedne strane, na istraživanjima kneginjine lične zaostavštine i na sveobuhvatnom uvidu u istorijsku i umetničku građu vezanu za kneginju Jelisavetu i njenu porodicu, a sa druge na kreativnom potencijalu kako same kneginje koja godinama unazad piše, slika i fotografiše, tako i na delima savremenih dizajnera, inspirisanih njome.

Publika će moći da vidi ekskluzivne predmete i dokumente kao što su dnevnici kneginje Olge Karađorđević, lepeza velike kneginje Elene Vladimirovne Romanove, kneginjine bake po majci, "Tomas Gud" porcelanski servis Marije Pavlovne Demidove, tetke kneza Pavla, pismo koje je čuveni francuski slikar Ežen Delakroa uputio princezinom pradedi Anatolu Demidovu, princu od San Donata, Faberžeovu malu svesku sa nacrtima nakita kneginjine prababe Marije Pavlovne Vladimirovne od Rusije...

Mogu se pogledati i pisma kneginjice Kleopatre Karađorđević, Jelisavetine bake, upućena njenim roditeljima knezu Aleksandru i kneginji Persidi, zastava kneza Pavla, koja se nalazila u kapeli Svetog Đorđa u Oksfordu u kome je studirao, ali i lična garderoba i aksesoar kneginje Jelisavete, njeni originalni crteži i knjige za decu, fotografije čuvenih svetskih modnih fotografa...

Kneginja Jelisaveta je rekla da su na izložbi njene uspomene i da verovatno bez izgnanstva ne bi imala tako uzbudljiv život, naglasivši da joj je uvek bio cilj da se vrati u Srbiju, kao i da će postavka otvoriti prozor ka prošlosti. Izložba obuhvata približno 200 eksponata iz kneginjine lične zaostavštine i nekoliko iz Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija