• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.06.2016

12:51

NEGOVANJE NACIONALNOG IDENTITETA! Narodna biblioteka Srbije poklanja 1.800 knjiga Srbima u dijaspori!

Zanimljivosti

NEGOVANJE NACIONALNOG IDENTITETA! Narodna biblioteka Srbije poklanja 1.800 knjiga Srbima u dijaspori!

Podeli vest

Ove godine će bibliotikama Srbije, koje se nalaze izvan matice, biti poklonjeno dodatnih 1.800 knjiga, u vrednosti od oko milion i petstohiljada dinara, zahvaljujuću projektima koje finansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova

Za realizaciju ovog projekta zadužena je Uprava izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Tako su knjižni fondovi srpskih biblioteka izvan naše države obogaćeni sa više od pet hiljada izdanja u poslednjih nekoliko godina.

Dostavljanje darovanih publikacija je već u toku, a u četvrtak će biti otpremljena i pošiljka knjiga srpskim bibliotekama u Temišvaru. Knjige će predati Rastko Janković, član Odbora za koordinaciju projekta i tim povodom će biti održana svečana primopredaja knjiga u prostorijama Saveza Drba u Rumuniji.

SKANDALOZAN OTKUP KNJIGA U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE! Izvisili hit pisci, favorizovani izdavači "prijatelji kuće"!

Svečanosti će prisustvovati poslanik u parlamentu Rumunije i pisac dr Slavomir Gvozdenović, predstavnici saveza, Srpske gimnazije Dositej Obradović, Sprske čitaonice, Katedre srbistike na Zapadnom univerzitetu, kao i gosti iz Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

To će biti prilika za razmatranje mogućnosti za unapređenje rada biblioteka srpskih organizacija u Temišvaru i Rumuniji i jačanje saradnje na tom polju.

NEOBIČNA AKCIJA NOVOSADSKOG FOTO-REPORTERA: Od govornica pravi biblioteke!

Ove godine, knjige će biti poklonjene i bibliotekama Srba u Bosni i Hercegovini ( u Sarajevu, Mostaru i Višegradu), Crnoj Gori (Nikšić), Hrvatskoj (Zagreb, Pijeka i Knin), Mađarskoj (Budimpešta), Makedoniji (Skoplje), Sloveniji (Ljubljana), Austriji (Beč i Linc), Kanadi (Edmonton i Lejkšor), SAD (Belmont) i Švedskoj (Geteborg).

Osim toga, prvi put su projektima obuhvaćene i biblioteke u Pakracu, Albaniji (Fijer), Italiji (Montekio) i Londonu. Uprava će darovati izdanja domaće književnosti i poezije, knjige posvećene sprskoj kulturi, umetnosti, istoriji, geografiji, knjige i udžbenike za učenje srpskog jezika i izdanja za decu i mlade.

SEĆANJE na mesto na kom su gorele knjige!

Ovo je treći put da se uspešno realizuju ove aktivnosti, koje je 2013. godine prvi put iniciralo i realizovalo Udruženje izdavača i knjižara Srbije, uz finansijsku podršku Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu uz značajnu operativno-tehničku pomoć Narodne biblioteke Srbije, kada je poklonjeno 1.500 knjiga, vrednosti od oko milion dinara.

Tokom 2015. godine, zahvaljujući pealizovanim projektima, poklonjeno je oko 2.000 dodatnih knjiga.

Izdanja koja će biti darovana i ove godine su izabrana na osnovu nacionalne tematike, književne i naučne vrednosti, kao i doprinosa, koji mogu da doprinesu korišćenju srpskog jezika i pisma i očuvanju nacionalnog identiteta Srba koji žive izvan naše države i jačanju njihovih veza sa maticom.

DAN SEĆANJA na rušenje Narodne biblioteke Srbije


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija