• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.05.2016

15:18

BELGRADE TO BOWIE: Otvorena izložba u čast preminulog superstara!

Kultura

BELGRADE TO BOWIE: Otvorena izložba u čast preminulog superstara!

Podeli vest

U prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba posvećena nedavno preminuloj globalnoj superzvezdi Dejvidu Bouviju, pod nazivom BELGRADE TO VOWIE. Osnovu izložbe čini stotinak fotografija Brajana Rašića, rođenog Beograđanina i svetski poznatog muzičkog fotograda, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa

Izložbu je otvorio gradski menadžer Goran Vesić, a velikom broju zvanica pre toga obratili su se upravnik Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović i autor fotografija Brajan Rašić.

- Hvala svima što ste došli. Bouvija nije bilo teško voleti, a volimo ga i sada. Srećan sam što ovde vidim mnogo poznatih lica-  rekao je Brajan i istakao da je ideja o ovoj izložbi začeta još pre tri godine, a njeni inicijatori su bili Barbara Garčevič i glumac Sergej Trifunović.

SEĆANJE NA BOUVIJA: Najveći mural na svetu sa likom pevača osvanuo u Sarajevu!

Čarobni Intermeco kvartet izvodio je najveće hitove Dejvida Bouvija, a učenice srednje Baletske škole iz Novog sada plesnu tačku na numeru "Station to Station".

facebook

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su se mogle videti brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života javnosti, muzičari, umetnici i poštovaoci preminule zvezde i Brajana Rašića. Među njima su bili članovi YU Grupe, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Vukašin Marković, Irie FM, Nenad Radujević, Dejan Cukić, Voja Aralica, Uroš Đukić, Pera Janjatović, Ana Stanić, Nikola Vujović, Mihail Milutinović, Branka Pujić, Nebojša Bradić, Biljana Vilimon, Maja Šuša i mnogi drugi.

Sve do 21. avgusta posetioci će imati prilike da vide više od 100 fotografija velikih formata u postavci Jasmine Holbus, na kojima je velika svetska zvezda, a koje je od 1984. pa sve do Bouvijevog poslednjeg nastupa 2006. godine. zabeležio Rašić.

Pored fotografija, na poslednjem nivou Kinoteke, postavljeni su izuzetni radovi beogradskih umetnika, inspirisanih Bouvijem.

Statua vajara Milorada Stajičića koja predstavlja Bouvija iz perioda Ziggy Stardust, u čuvenom kostimu Kansai Yamamota iz 1973., dočekaće vas u potkrovlju Kinoteke.

Odmah iza nje ređaju se izvanredni radovi slikara Mateje Petkovića, Svetlane Ninković, Gorana Vitanovića i Vladimira Vesovića, zatim grafičkog dizajnera Nemanje Jehličke i Gorana Milanovića, ilustracije Nina Maljevića i Duška Stefanovića, kao i skulpture "Life on Mars" umetnika Marka Lađušića i "Gitara" Aleksandra Gligorijevića.

Zahvaljujući velikoj podršci Rajfajzen banke, koja je pokrovitelj izložbe i Gradu Beogradu, posetioci će naredna tri dana moći da da uživaju u Rašićevim fotografijama, ali i vrlo uzbudljivom i bogatom pratećem programu.

FOTOGRAF SLAVNIH, DORĆOLAC BRAJAN RAŠIĆ: Bouvi je moj početak, ali Stounsi su moj DNK!

U saradnji sa izdavačkom kućom Mascom ova izložba je obogaćena i svim Bouvijevim izdanjima na vinilima i CD-ovima, kao i knjigama koje je obezbedila knjižara Vulkan.

Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom DEVT9T, Beograd će dobiti mural posvećen Dejvidu Bouviju, koga će raditi poznati beogradski grafiti umetnici.

BELGRADE TO BOWIE najavljuje repertoar filmova u kojima je Bouvi igrao, snimke njegovih koncerata, posebne muzičke događaje, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku, nastupe domaćih autora, umetničke radionice, strip crtače i mnoge druge aktivnosti.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović. Originalna i zahtevna postavka izložbe je delo Jasmine Holbus, produkciju je radila Maria Jelesijević, a vizuelni identitet DesignBüro iz Beograda,.

Za Bouvijeve fanove, koji budu imali želju da više puta posete ovu izložbu, organiztor je pripremio ograničen broj specijalnih propusnica od 1000 dinara, koje će važiti 15 dana, a sa kojima se obezbeđuje i popust od 15% na sve suvenire, knjige, ploče i diskove.

Izložba BELGRADE TO BOWIE će trajati do 21. avgusta 2016.

NEVEROVATNA SLIČNOST On će glumiti Dejvida Bouvija!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija