• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.09.2016

13:03

FEŠTA U BREZOVCU! Održana manifestacija u čast harmonikaša!

Kultura

FEŠTA U BREZOVCU! Održana manifestacija u čast harmonikaša!

Podeli vest

Na obroncima Venčaca, u pitomom i poznatom šumadijskom selu Brezovac, održana je zanimljiva kulturna manifestacija, pod nazivom "Brezovačka harmonika"

U ovom selu, nadomak Aranđelovca, živelo je tridesetak poznatih harmonikaša i muzičara, koji su svirali na drugim instrumentima, najčešće su to bili bas i frula.

U omažu posvećenom ovim umetnicima u manifestaciji su učestvovali njihovi potomci, koji su krenuli stazom svojih predaka. Do pre dvadesetak godina bez harmonike i basa nije se moglo zamisliti nijedno veselje, svadba i tada popularni ispraćaj u vojsku.

Brezovčanin Darko Pavlović, master muzičke umetnosti, podsetio je na velikane kao što su Miodrag Petrović, Momir Milanović, Dragan i Dragana Pavlović, Preža i Mića Kolarević, Vita Blagojević, Jež i Džarač...

- Ove naše slavne harmonikaše, basadžije, pevače i frulaše i da hoćemo ne možemo da zaboravimo - rekao je Darko i nastavio:

- Ne samo da imamo sreću što je većina njih još uvek sa nama, već je njihova muzika toliko urezana u naša pamćenja. Svi koji se sada time bave pokušavaju da dostignu njihov nivo i naravno, njihovu slavu. Srećom u Brezovcu, ali i susednoj Gornjoj Trepći, koja nam je glavni rival, ima mnogo mladih koji su se odlučili da krenu tim putem.

Organizator sabora, prof. dr. Dobrivoje Mihailović uručio je posebno priznanje legendarnom Momiru Milanoviću za veliki doprinos muzici.

Promo

- Ne znam šta je Momiru bolje ležalo, bas, frula ili saksofon, a podsećam da je on bio prvi koji je uveo saksofon u Šumadiju. Osim svirke Momir je bio i neprevaziđen pevač, još mi odjekuju njegove pesme u glavi, posebno bosanski melos - izjavio je Mihailović prilikom uručenja priznanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59