• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

26.09.2016

10:45

ZAVRŠENA ŽUPSKA BERBA! Aleksandrovac posetilo 400.000 ljubitelja vina!

Kultura

ZAVRŠENA ŽUPSKA BERBA! Aleksandrovac posetilo 400.000 ljubitelja vina!

Podeli vest

Koncertom Vesne Zmijanac, u nedelju uveče u Aleksamndrovcu župskom završena je 53. tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Župska berba"

U prethodna četiri dana Župu je, prema proceni organizatora, posetilo više od 400.000 ljubitelja grožđa i vina, koji su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom program i izložbama blagodordne Župe u Vinskoj ulici, Poljoprivrednoj školi i Muzeju vinarstva i vinogradarstva, napajajući se vinskim čarolijama najstarijeg vinogorja u Srbiji, poznatog još iz doba kneza Lazara.

Nije bez razloga na otvaranju manifestacije, prošle srede, predsednik opštine dr Jugoslav Stajkovac u pozdravnoj reči podsetio goste i izlagače da je ovde „i Lazar knez pio svoje vino” i da je „Župa najveće i najstarije vinogorje u Srbiji, sa blizu 3.000 hektara pod vinovom lozom”, kao i da ovde uspešno radi nekoliko desetina malih vinarija i „Vino Župa”, velika i uspešna i za svetske prilike.

Završnom koncertu Vesne Zmijanac na Vinskom trgu pokraj Fontane vina, prethodili su veličanstveni nastupi Miroslava Ilića, Nede Ukraden, Kerbera,  a glavni događaj Župske berbe svakako, bio  je  trećeg dana, prilikom otvaranja Fontane vina, u koju je kompanija Vino Župa za posetioce besplatno prelila više od dva vagona vinove ružice.

Tu, pokraj Fointane vina,  na Vinskom trgu poletele su ptice lastavice, Igrale se delije, vrteo se od blizu pola tone vo na ražnju, a održana je i trtadicionalna Župsku svadba na kojoj je bosonoga mlada, kao iz vremena srednjeg veka u bačvi muljala groždje.

Radojica Barjaktarević

Ovogodišnja ,,Župska berba,, ostaće zapažena i po 5. Medjunarodnom sajmu vina, ali i po tome što su gotovo svi vozači po izlasku iz Aleksandrovca  imali alko test. Kako nezvaničćno saznajemo, pijanih nije biolo mnogo, iako je samo na Fontani vina ispijeno preko dva vagona vinove ruižice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija