• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

26.10.2016

20:52

NAJVEĆA KNJIŽEVNA PREVARA IKADA! Pesme na kojima se temelji škotska istorija su u stvari irske?!

Kultura

NAJVEĆA KNJIŽEVNA PREVARA IKADA! Pesme na kojima se temelji škotska istorija su u stvari irske?!

Podeli vest

Najnovije istraživanje pokazalo je da pesme koje se smatraju kamenom temeljcem škotske istorije gotovo sigurno predstavljaju veliku prevaru i umesto iz Škotske potiču iz Irske

Osijan - legendarni slepi keltski ratnik i bard iz 3. veka, koji se još naziva i Homerom severa, autor je priče o velikom ratniku Fingalu, koju je polovinom 18. veka preveo škotski pisac Džejms Mekfirson. 

Ponovo otkrivena 1760. godine, Osijanova dela inspirisala su neke od najpoznatijih škotskih bardova, ser Valtera Skota i Roberta Bernsa i nadahnula pokret romantizma u kasnom 18. veku. 

Mnogi kritičari dugo su sumnjali da je Mekfirson sam smislio stihove, zasnovane na hajlendskim foklornim pričama koje je sakupljao, a najnovije istraživanje, zasnovano na matematičkom upoređivanju Osijanovih dela sa primercima novije irske književnosti, pokazalo je književna preklapanja s periodom 800 godina nakon Osijanove smrti. 

POČINJE SAJAM KNJIGA! Od danas "knjige u ruke"!

Iako je Mekfirson mislio da škotske pesme koje je prevodio nemaju ničeg zajedničkog s Irskom, sličnosti između Osijana i Ojsina, pesnika - ratnika iz irskog Fenijskog ciklusa - vrlo su očigledne. 

Do ovog otkrića došli su statistički fizičari sa Univerziteta Koventri Džozef Jose i Ralf Kena u saradnji s kolegama sa Univerziteta u Oksfordu i s Nacionalnog univerziteta u Irskoj. 

Oni su stvorili ''društvene mreže'' za svakog od likova iz irskih priča, koje su zatim uporedili s Osijanovim likovima. Grafikoni su bili gotovo identični. To znači da su pojedina imena izmenjena, ali da su društvene veze među mnogim likovima jednake, što se ne događa slučajno. 

- Kada uzmete sve u obzir, dobijete vrlo snažan osećaj da ova dela najverovatnije potiču od irskih tekstova. Ali, vrlo smo oprezni. Trenutno istražujemo da li su zaista mogla da proisteknu odatle - izjavio je profesor Ralf Kena. 

KULTURA! Slike Milene Pavlović Barili u muzeju u Ćupriji!

Kako su škotske verzije nastale baš onda kada je to za državu bilo najpogodnije, zaključeno je da gotovo sigurno potiču iz Irske. 

Naime, Škotska se u tom trenutku nalazila u agoniji koju je uzrokovalo pripajanje Velikoj Britaniji 1707. godine, a Jakobinski ustanak slomile su britanske snage 1746. godine kada je princ Čarls Edvard Stjuart napustio zemlju. 

Ali, nisu samo Škoti crpeli snagu iz Osijanovih stihova - oni su postali simbol otpora Britanskom kraljevstvu širom sveta. 

Američki predsednik Tomas Džeferson smatrao je Osijana “najvećim pesnikom svih vremena”, a Napoleon je navodno u svakom trenutku sa sobom imao kopiju Osijanovih dela. 

- Volim Osijana iz istog razloga iz kojeg volim da čujem šapat vetra i šum morskih talasa - govorio je Napoleon.

PONOVO POKRENUTA POTRAGA! Španski arheolozi opet pokušavaju da nađu grob poznatog pesnika!

PUTOVANJE U BAJKU: Bratislava, grad uvrnutih spomenika!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija