• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.05.2018

09:03

UMETNIK JE PRISUTAN - ​15. Noć muzeja u Beogradu, u subotu 19. maja!

Kultura

UMETNIK JE PRISUTAN - ​15. Noć muzeja u Beogradu, u subotu 19. maja!

Podeli vest

Miodrag Bata Knežević, Kosta Bunuševac i TKV samo su neki od značajnijih umetnika koje će posetioci ovogodišnje Noći muzeja moći da upoznaju 19. maja u okviru posebno osmišljene ture „Umetnik je prisutan"

Petnaesta Noć muzeja, koja se 19. maja od 17 časova sve do sat iza ponoći održava na više od šezdeset lokacija širom Beograda, donosi jednu sasvim novu turu.

Uz sada već omiljenu Dečju turu, Neispričane priče ili Beograd sa stilom, ove godine posetioce očekuje i tura Umetnik je prisutan.

Na više lokacija u gradu posetioce Noći muzeja dočekivaće umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zaintresovane posetioce novim veštinama i tehnikama. 

Informer


Na ovaj način Noć muzeja nastavlja da produbljuje iskustvo koje posetioci muzeja i galerija stiču tokom ove večeri, pružajući im jedinstvenu priliku da dobiju sasvim nove i znatno ličnije uspomene na najlepšu noć u muzejima.

Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas.

Njegovi radovi, deo izložbe „Uspomene i grafički dizajn - Budi umetnik" biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije tokom Noći muzeja, sa početkom u 21, 22 i 23 časa.

- Uspomene su tu glavne, a grafički dizajn je samo sredstvo da se ta memorija sačuva - navodi Knežević. 

Informer

- Protok vremena čini svoje, pa period od pedeset godina stvaralaštva mi deluje kao jedan tren. U Noći muzeja ću pred vama taj tren pokušati da približim i razotkrijem kao neku veliku tajnu u kojoj postoji samo jedno, a to je istina. A istina je da je sve počelo sa rokenrolom!

Galerija ULUS za ovogodišnju Noć muzeja priprema izložbu „Licem u lice sa pobednikom" koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija.

Čak je i Meštrovićev „Pobednik", simbol Beograda naručen od strane gradskih vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan.

- Spomenik posvećen pobedi srpske vojske u balkanskim ratovima odstupao je od opšteprihvaćenog načina prezentacije pobede koji se još od antike prikazuju u ženskom obliku. Tako je ovaj izuzetni umetnički podvig koji slavi hrabrost i čvrstinu srpskog naroda, uzdignut daleko od pogleda moralnih građana - objašnjava autorka izložbe Katarina Stanković Bjegović.

Informer


Ovom zložbom beogradska publika dobija priliku za revanš sa Pobednikom - 90 godina kasnije!

Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom. 

Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans „Ideal je pobedio" u Galeriji SULUJ. 

U okviru izložbe „Retrospektiva - Cite!", Bunuševac će od 21 sat podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni. 

Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao. 

Informer

Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, autorke projekta, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović ove noći žele da skrenu pažnju posetilaca i na hrabre pobednice bez kojih naša prošlost, a ni sadašnjost, ne bi bile iste!

U Ustanovi kulture Parobrod one će posetioce na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa našim prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitekticama. 

Kroz inspirativnu postavku "Hrabre žene putuju kroz vreme" posetioci će moći da se pridruže razgovoru autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.  

Art komuna Dorćol Platz u Noći muzeja ugostiće brojne ulične (street art) umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske, koje će zajedničkim snagama tokom trajanja manifestacije raditi na oslikavanju fasade Dorćol Platz-a.

- Na All Girls Street Art Jam-u imaćete priliku da vidite proces stvaranja zajedničkog murala pet umetnica. Posebno me raduje to što će u fokusu biti žensko stvaralaštvo, zbog toga što me često pitaju kako je to biti žena koja se bavi uličnom umetnošću - otkriva naša poznata ulična umetnica TKV. 

Informer

U okviru Noći muzeja, pored oslikavanja fasade kulturnog centra Dorćol Platz, publika će od 19 časova moći da učestvuje i u razgovoru sa umetnicama.

Galerija Singidunum biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju svilenu lepotu ćirilice. Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i potpuno novo pisano ćiriličko pismo. 

-Stvorila sam i kreirala srpsku dekorativnu ćirilicu koristeći ornamente sa zidne dekoracije iz manastira Žiče, a kao glavni simbol ove novonastale ćirilice izdvaja se grb porodice Nemanjić, u godini kada obeležavamo osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog - objašnjava Milunović. 

Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi „Limes - Razgraničenje" u galeriji Haos. Kroz različite forme i likovni rukopis, njihovi radovi preispitivaće granice koje razdvajaju ljude, prostore i ideje. Jedna od umetnica, Fransoaz Emenegerod 18 časova štampaće i potpisivaće grafike.

Sa publikom će se u Noći muzeja družiti i Mikan Ančić, naš slavni slikar koji je osvojio domaću i svetsku scenu jedinstvenim umetničkim izrazom, a njegovo remek-delo „Otmica Evrope" nagrađeno je prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine. Uz izložbu njegovih radova, u Galeriji RTS-a od 18 časova biće predstavljena monografija o Aničiću, koju potpisuje likovni kritičar Dejan Đorić. 

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova pa sve do ponoći.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59