• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.09.2018

15:24

ISTINA O "MEZIMICI" i priči Dimitrija Vojinova da "fašisti" zabranjuju filmove!

Kultura

ISTINA O "MEZIMICI" i priči Dimitrija Vojinova da "fašisti" zabranjuju filmove!

Podeli vest

Dimitrije Vojinov, scenarista filma "Mezimica" čije snimanje nije ni počelo zbog sporazumnog raskida ugovora između producenata i Filmskog centra Srbije, optužio je aktuelnu vlast u Srbiji za "cenzuru" i zabranu "zbog prikupljanja jeftinih političkih poena". Na drugoj strani iz FCS poručuju da nije bilo zabrane snimanja filma, navodeći da je Srbija "demokratska zemlja u kojoj nema cenzure", a evo šta je prava istina:

 

Kako Informer saznaje, film "Mezimica" je prema odredbama ugovora trebalo da bude snimljen u maju. U junu, kada je navodno već snimljen, Vojinov traži zaštitu od FCS jer je čuo da je izmenjen scenario. Zatim se javlja producentska kuća i traži odobrenje izmene scenarija jer je "antisrpski i iskrivljuje činjenice"?!?

"Dimitrije Vojinov koji traži da komisija reaguje jer je to izmena scenarija koji je zapravo pobedio, u avgustu potpisuje dogovor da ga potpišu kao Kostu Popovića i više ne traži da komisija proceni da li može da se snima sa drugim scenarijom koji nije učestvovao na konkursu! U septembru producent obaveštava FCS da nije ni započeo snimanje i da je prekršio ugovor i da traži produženje rokova", navodi naš izvor dobro upućen u dešavanja oko filma "Mezimica".

Očito, ističe naš izvor, da u produkciji od početka postoji problem sa Vojinovim.

"FCS je imao pravni osnov da raskine ugovor zbog kršenja ugovornih odredbi i nije morao nikoga da pita za sporazumni raskid. Inače, "Mezimica" je odluka starog Upravnog odbora, a kao tema se pojavljuje u FCS posle godinu dana zbog zahteva Vojinova da se spreči snimanje! A Vojinov je dobio pare za šest svojih projekata u vrednosti više od 100 miliona dinara, a osam puta je bio u komisijama. Biće da izmišljena afera o zabrani filma koji niko nije zabranio ide iz straha da ce novi UO raskinuti klanovske veze i privilegije", objašnjava naš sagovornik i pita se ako je istina da je stari UO tražio izmenu scenarija što se Vojinov nije tad oglasio i tražio zaštitu svojih prava.

"Da nije zato što je tada još bio u komisijama? Da li tabloidi i "fašistička vlast" crtaju Vojinovu metu, a da niko nije dao ocenu njegovog scenarija ili njegovi saradnici koji u pismu FSC traže odobrenje za izmenu scenarija jer film “iskrivljuje istorijske činjenice, Srbe predstavlja kao počinioce dela vađenja organa, a ne žrtve i stvara negativnu sliku o srpskom narodu?"

"Zašto producenti, navodi naš izvor, kažu ako je reč o sjajnom scenariju u dopisu da nijedna producentska kuća neće da sarađuje s njima zbog scenarija.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije demantovao je navode Dimitrija Vojinova da je zabranio snimanje filma "Mezimica", navodeći da je Srbija "demokratska zemlja u kojoj nema cenzure".

Iz Filmskog centra su naveli da nije bilo nikakvog pritiska na bilo kog autora kao i da Upravni odbor nema "bilo kakvu nadležnost" da zabrani snimanje nekog filma.

"Upravni odbor Filmskog centra Srbija nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma 'Mezimica', niti je odbor imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu, jer je u međuvremenu sporazumno raskinut ugovor između producenta i Filmskog centra", navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mole

pre 5 godina

Po svaku cenu namestiti Srbima ono sto su im drugi radili nadju jadnika iz tito i ja plate mu i eto scenarija u korist svih SRBSKIH neprijatelja.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija