• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2018

13:06

IZLOŽBA U DISELDORFU! Mi kod vas, suživot dug pola veka

Kultura

IZLOŽBA U DISELDORFU! Mi kod vas, suživot dug pola veka

Podeli vest

U Diseldorfu je sinoć otvorena izložba povodom 50 godina od potpisivanja Sporazuma o zapošljavanju građana tadašnje Jugoslavije u Saveznoj Republici Nemačkoj, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog života nemačke pokrajine Severna Rajna - Vestfalija i Srbije, diplomatskog kora, članovi srpske dijaspore i drugi gosti

Izložbu su otvorili gradonačelnik Diseldorfa Fridrih Koncen i državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova zadužen za dijasporu Ivica Tončev, koji je ukazao da visokom nivou saradnje sa Nemačkom i njenim pokrajinama poseban doprinos daje međusobno poverenje i stalni dijalog kancelara Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tončev je, takođe, podsetio da Srbija održava izuzetno dobru saradnju i s nemačkim saveznim pokrajinama na svim nivoima i da značaj koji Srbija pridaje ovom vidu saradnje, potvrđuje i uspešna Vučićeva poseta Severnoj Rajni - Vestfaliji u maju i njegov susret sa šefom vlade te pokrajine Arminom Lašetom.

Kada je reč o izložbi, Tončev je ocenio da je potpisivanje sporazuma o zapošljavanju pre pola veka bio početak jednog zajedničkog, uspešnog suživota.

 - Izložba fotografija koja nosi u sebi istorijsku vrednost, ističe značaj koji su gostujućii radnici sa naših prostora imali za napredak i jačanje sveukupnih odnosa i postali neraskidiva spona saradnje Srbije i Nemčke -  rekao je Tončev.

On je podsetio da je Nemačka postala država u kojoj su mnogi Srbi i drugi narodi tadašnje Jugoslavije našli zaposlenje i tako osigurali sopstvenu agzistenciju i egzistenciju svoje rodbine u matici. 

 - Nemačka je postala mesto zajedničkog života, mesto u kome se sada rađa četvrta generacija naših sunarodnika. Značajno je istaći da je prisustvo srpskih gostujućih radnika u Nemačkoj, odnosno, Severnoj Rajni - Vestfaliji, proširilo znanje nemačkih građana o našem narodu i našoj zemlji, što ih je navelo da sve više posećuju Srbiju i upoznaju naš narod -  rekao je Tončev. 

On je ukazao na to da podaci nemačkih institucija potvrđuju da su građani poreklom iz Srbije uspešno integrisani u nemačko društvo.

 - U tom smislu poseben značaj pridajemo tome šta sve prethodne generacije, ili i poslednja generacija ovde rođenih građana našeg porekla, koji nose i dalje imena svojih pradedova, govore nemački jezik bez akcenta, pohađaju nemačke škole, ali ne zaboravljaju svoje korene, svoje poreklo, poznaju i uče i srpski jezik i kulturu i raduju se pobedama i nemačkih i srpskih fudbalskih reprezentacija -  rekao je Tončev. 

On je ukazao i da su se mnogi građani Srbije vratili u zemlju i da iskazuju interes da u Srbiji nastave većinu svojih životnih aktivnosti.

Ocenjujući da unapređenju bilateralnih odnosa u velikom delu doprinosi stalni uspon privredne saradnje, Tončev je naveo da veliki deo nemačkih investitora dolazi upravo iz Severne Rajne - Vestfalije, pokrajine u kojoj živi i najveći broj građana ''''našeg porekla i uspešno doprinosi napretku i razvoju nemačkog drustsva i boljeg, međusobnog poznavanja naših naroda''''.

Tončev je ukazao na to da je danas i Srbija postala domaćin određenom broju nemačkih građana ''''koji sa dolaskom nemačkih kompanija borave na privremenom radu u Srbiji i ističu zadovoljstvo životom i radom u našoj zemlji''''.

On je rekao da je važno ponoviti i uvek istaći da građani našeg porekla koji žive i rade u Nemačkoj, ''''predstavljaju svojevrsni ''''most'''' saradnje naših država, danas povezanih dobrim bilateralnim odnosima u svim sferama, političkim odnosima na visokom i najvišem nivou i odličnim privrednim vezama''''.

Tončev je pozvao na dalje negovanje unapređenja saradnje sa Severnom Rajnom - Vestfalijom, odnosno Nemačkom, ''''koju obeležava sve veći stepen razumevanja i poverenja'''' i ocenio da tako visokom nivou saradnje poseban doprinos daje međusobno poverenje i stalni dijalog Merkelove i Vučića.

 - Građani našeg porekla koji borave ovde znaju da će Srbija uvek biti njihova otadžbina. Svim građanima Nemačke poručujem da među ljudima našeg porekla koji ovde žive, ali i u narodu u Srbiji, imaju iskrenog prijatelja - rekao je Tončev i naglasio da su Beograd i Diseldorf ostvarili dobre kontakte i razvijaju prijateljske i partnerske odnose.

Tončev je istakao da će poseta gradonačelnika Diseldorfa Tomasa Gajzela, koja se očekuje u narednom periodu, dati dodatni impuls i ovom vidu sarađnje. 

On je zahvalio posetiocima izložbe, Generalnom konzulatu Republike Srbije u Diseldorfu koji je inicirao i organizovao izložbu, autorima fotografija i gradu Diseldorfu, kao domaćinu, na gostoprimstvu.

Otvaranju izložbe u Diseldorfu prisustvovali su, između ostalih, generalni konzul Srbije u Diseldorfu Branislava Perin-Jarić, konzularni predstavnici iz država nekadašnjih jugoslovenskih republika, kao i eksperti za Balkan, poput Boda Hombaha, koji se povukao iz aktivne politike, ali i dalje važi za jednog od najuticajnijih ljudi u Severnoj Rajni - Vestfaliji i Nemačkoj i vrhunskog poznavaoca srpskih i prilika i neprilika, čiji javni nastupi ukazuju na podršku politici Srbije.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i novoizabrani episkop frankfurtski i cele Nemačke Grigorije. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija