• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.10.2018

23:37

DANI ZORANA RADMILOVIĆA:Najglumac Borko Perić,a predstava "Balkanski špijun"

Kultura

DANI ZORANA RADMILOVIĆA:Najglumac Borko Perić,a predstava "Balkanski špijun"

Podeli vest

Na 27.pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“, koji je večeras završen u Zaječaru, za najboljeg glumca proglašen je Borko Perić iz Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, a najbolja predstava po izboru publike je "Balkanski špijun" beogradskog Narodnog pozorišta

Žiri 27. Festivala "Dani Zorana Radmilovića", u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, dr Miroslav Radonjić, član i dr Nenad Novaković, član, doneo je odluku da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu većinom glasova dodeli Borku Periću, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

Kako stoji u obrazloženju žirija koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija dr Miroslav Radonjić, "u pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim „Danima" izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava". 

-Borko Perić i ansambl predstave „Ustav Republike Hrvatske“ još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena -, naveo je žiri.

Zahvaljujući na nagradi, Perić je istakao da je počašćen i dirnut što je dobio nagradu. 

Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta „Kerempuh“ u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ većinom glasova dodeli predstavi „NAŠI DANI“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. 

„Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,80, dobila je predstava „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda. 

Nagradu je primio Željko Hubač, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je podsetio da je prvo izvođenje „Balkanskog špijuna“ posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival i u ovom trenutku nagrada Narodnom pozorištu puno znači, navedeno je u saopštenju.

Odlukom žirija, kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev, pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi je Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami „Ispovest Dimitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog. 

U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog „Braća Karamazovi“, ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama. 

Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima, naveo je žiri.

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi „Brevrovizija“, dramske družine A, koju je predstavio Vladimir Cvejić i predstavi „Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića“, teatra „Moruzgva“ iz Zagreba, a u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija