• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. B.

18.12.2018

23:22

OTKRIVAMO ŠTA NAS OČEKUJE U POSLEDNJOJ EPIZODI "KORENA"  Aćim sve ostavlja Adamu Simka ni na samrti ne priznaje da je dete Tolino

Kultura

OTKRIVAMO ŠTA NAS OČEKUJE U POSLEDNJOJ EPIZODI "KORENA" Aćim sve ostavlja Adamu Simka ni na samrti ne priznaje da je dete Tolino

Podeli vest

Glava porodice Katić će za svog naslednika proglasiti Simkinog sina. Sluga Nikola će novom gazdi u pismu otkriti istinu o poreklu

Aćim Katić, koga u "Korenima" igra Žarko Laušević, ostaviće svoje bogatstvo malom Adamu (Damjan Ćorluka) iako zna da mu on nije unuk. Sve one koji su davno čitali remek-delo Dobrice Ćosića podsećamo šta ih očekuje u nedelju na RTS, u poslednjoj, 10. epizodi istoimene serije.

Sila i veliki gazda

Bez obzira na to što ima dva naslednika, Đorđa i Vukašina, Aćim odlučuje da svu imovinu ostavi Simkinom (Sloboda Mićalović) detetu. Novom gazdi porodice Katić pismom se obraća sluga Nikola (Goran Šušljik), koji je narator u romanu.

- Ti ćeš biti veliki gazda. Pored Morave neće ti biti ravnog. Možeš biti i poslanik, jer će Aćim poverenje seljačko da ti ostavi. Svi će te slušati i pokoravati se. I ti s njima mislićeš da si najpametniji. Bićeš sila i sve ćeš moći. Uz to ćeš se i bogatom devojkom oženiti jer se dukati, kao one crvene bubice u proleće, hvataju jedan za drugi - piše Nikola i dalje u poruci otkriva Adamu čiji je on zapravo sin:
- Tvoja deca će biti Katići, unuci nadaleko čuvenog radikalskog vođe Aćima i sina mu trgovca Đorđa. Tako će da ih zapišu u crkvene knjige. E to je greška! Sitan manjak: prezime. Samo prezime. Ali, sve je ono, Adame. Ja hoću samo da ispravim grešku u tvom prezimenu: Tvoje prezime, nasledniče Adame, jeste Dačić. Dačići će biti tvoji nadničari i sluge. A razlika između vas samo je u prezimenu...

SLOBODA MIĆALOVIĆ O ULOZI U HIT SERIJI RTS: Simka iz "Korena" je protitip svih žena!

Foto: Informer DN

 

Verni sluga Katića opominje novog gazdu da nikada ne zaboravi svoje korene. Potpisuje se na kraju pisma kao Nikola, prvi rudar Srbijice koji jedini zna svoje prezime, ali neće da ga otkrije nikome.

Na samrtnoj postelji

Za razliku od njega, Simka ni na samrti nije želela da se obelodani istina o Adamovom poreklu. U poslednjoj epizodi je Đorđe (Igor Đorđević) pored nje na samrtnoj postelji i ubeđuje je da mu kaže ko je otac njenog deteta "da bi na onaj svet otišla mirne duše".

Foto: Informer DN

 

- Kaži mi sad, pred Boga ćeš, crkvu ću da ti podignem, čiji je? - govori Đorđe svojoj ženi, a od nje dobije uvek isti odgovor "Tvoj je." Kada od nje zatraži da se zakune u to, Simka mu odgovara:
- Hoćeš da se kunem u Boga ili u Adama? Tvoj je. Kunem se! - izgovara ona i zauvek zatvara oči.

RADOJE ČUPIĆ O ULOZI UČITELJA ANDRE U SERIJI "KORENI": Najteže mi je pala scena svađe sa Žarkom Lauševićem

 

Aćim i Đorđe izbegli vešanje

 

Foto: Informer DN

 

Aćim i Đorđe Katić izbegli su vešanje! Osim oca i sina, u poslednjoj epizodi "Korena" i učitelj Andra i mnogi drugi radikali iz Prerova i Palanke čekali su vešanje zbog veza Radikalne stranke sa Ivanjdanskim atentatom na kralja Milana. Ipak, svi koji su kralja molili za milost redom su oslobođeni, pa je u ćeliji Aćim na kraju ostao sam. I njega su oslobodili iz zatvora, pošto je i Nikola Pašić zatražio od kralja milost. Kad se vratio kući, Aćim je odlučio da preuzme brigu o Adamu kao o svom unuku.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija