• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.03.2019

15:39

(FOTO) POSLE ZNAČKE - DEKUPAŽ OPANCI! Upoznajte umetničku stranu bivše načelnice užičke policije!

Kultura

(FOTO) POSLE ZNAČKE - DEKUPAŽ OPANCI! Upoznajte umetničku stranu bivše načelnice užičke policije!

Podeli vest

Dragica Jevtović profesionalni vek provela je na ozbiljnim rukovodećim mestima MUP-a Srbije, pa zato njen hobi privlači podjednaku pažnju javnosti

Nekada je bila prva žena na čelu užičke policije, a danas u penziji razvija skriveni talenat za svoju dušu. Dragica Jevtović kao pravi umetnik oslikava stare predmete, vraća ih u život dajući im nov, živopisan izgled. Tako i stari gumeni opanci, kad prođu kroz njene ruke i malo boje, postaju atraktivan eksponat, baš kao i iznošene sandale ili drvene stolice, čime Dragica zadivljuje sugrađane.

Za njene radove neretko sa čuđenjem pričaju, jer je od 1995. godine bila na ozbiljnim rukovodećim mestima u užičkoj policiji. U istoriji srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova zapisano je da je bila i prva žena načelnica jedne policijske uprave koja je ovu funkciju obavljala duže od šest godina.

Foto: Informer DN

Simbolika

Atraktivno dekorisani opanci su suvenir, ali za našu sagovornicu imaju posebnu simboliku.
- Opanak označava pripadnost našem podneblju i on je najstabilnija obuća. U njemu su i mnogi ratnici prešli do Krfa. Stalno je prisutan kroz istoriju. Ja sam ga sada samo malo modernizovala. Ovi moji opanci nisu za njivu, ali su lepi suveniri. Mnoge sam poklonila prijateljima - kaže Dragica.

Značaj je utoliko veći jer je kao šef uprave brinula o bezbednosti i javnom redu i miru u Užicu, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću i Čajetini. Sve komentare prima sa osmehom.

- I dok sam bila načelnica Policijske uprave Užice, na poslu koji je pun odgovornosti, obaveza, odricanja, pa i puno stresa, u slobodnim trenucima davala sam sebi oduška crtanjem. Umetnost i porodica su bili izvor energije koji mi je davao snagu za dalje - kaže Dragica.

Još u osnovnoj školi, tvrdi, pokazivala je sklonost ka crtanju, a kako kaže, umetničku žicu u njoj, ali i u drugoj deci, razvijali su njeni učitelji i nastavnici.

(FOTO) BIKOVIĆ ODUŠEVLJEN POSLE PREMIJERE U RUSIJI: "Balkanska međa" rasplakala moskovsku publiku!

Foto: Informer DN

Dragica Jevtović

- Prvo sam počela da oslikavam staklo, flaše, vaze, pa onda krenula i na stolove i druge predmete. Opanke sam počela da radim pre skoro dve godine. To je tehnika dekupaž. Bilo je malo u početku teško naći lepak koji može da salvetu spoji sa gumom, ali i to sam uspela. Iz salveta odvajam svaki delić, jagodu, cvetić i slično, i spajam ih u kombinaciju koju zamislim. Muž mi se često čudi koliko imam strpljenja za to. Ali kada se nešto voli, ništa nije teško - tvrdi Dragica.

Foto: Informer DN

Njeni umetnički radovi su izloženi u užičkom Gradskom kulturnom centru u sklopu izložbe Zavičajnog udruženja "Užičani u Beogradu".

"BASTIJEN I BASTIJENA" PREMIJERNA OBNOVA INTERAKTIVNE OPERSKE PREDSTAVE ZA DECU! Izvodi se povodom svetskog dana pozorišta za decu i mlade

Foto: Informer DN

Foto: Informer DN


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija