• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.05.2019

12:47

SKRIVENI DRAGULJI NOĆI MUZEJA! Priče koje ne bi trebalo propustiti!

Kultura

SKRIVENI DRAGULJI NOĆI MUZEJA! Priče koje ne bi trebalo propustiti!

Podeli vest

Od starog Teatra na Đumruku do dalekih predela Afrike, preko sada već istorijskih fudbalskih mečeva, ali i novih umetničkih praksi inspirisanih starim dečjim igrama, 16. Noć muzeja ove subote krije nekoliko skrivenih dragulja širom Beograda koje ne bi trebalo propustiti!

Ovogodišnja Noć muzeja spremna je da 18. maja posetioce provede na jedinstvenu avanturu kroz više od šezdeset lokacija širom Beograda sve od 16 časova do ponoći. Druženje u muzejima proći će u znaku sloboda, pre svega onih umetničkih, pa će tako veliku pažnju zasigurno privući najšarenija i najglasnija izložba o Vudstoku u galeriji ULUS-a, kultnom muzičom festivalu održanom pre pola veka.

Savršeno mesto za selfije ili pak neka zanimljiva priča iza ogledala tražiće se u Etnografskom muzeju gde posetioce čeka raskošna postavka o velikim, malim, raskošnim i onim nešto skromnijim, ali istorijom bogatim ogledalima.

Foto: Promo/Noć muzeja

Ljubitelji pozorišnih performansa moći će da uživaju u plesnom, svetlosnom spektaklu reditelja Nikole Zavišića uPaviljonu Cvijeta Zuzorić, dok će oni znatiželjniji u Bitef teatru moći da provere kako jedno pozorište kuca i diše „iza zavese“. Po ukusu poštovalaca dobrih kriminalističkih priča svakako će biti izložba „Granice (ne)mogućeg – priče sa carine“ koja će bez sumnje oduševiti sve posetioce Ustanove kulture Stari grad.

Foto: Promo/Noć muzeja

Međutim, program ovogodišnje Noći muzeja krije i nekoliko više nego zanimljivih postavki čije priče sadrže uzbudljive zaplete, ništa manje zanimljive preokrete i neke važne lekcije o kojima se dugo razmišlja! Druženje u kultnoj diskoteci kod Laze Šećera, koja se nalazi u okviru Doma Jevrema Grujića, biće u znaku pola veka od beogradske premijere kultnog mjuzikla „Kosa“, koja je održana u Ateljeu 212. Manakova kuća tako će na jedno veče oživeti čuveni duh beogradskog noćnog života osamdesetih godina prošlog veka uz izložbu fotografija Miladina Jeličića. Njegov„Noćni šetač“, hit izložba iz 1985. godine, vraća se u Manakovu kuću sa brojnim uspomenama na sada već kultne muzičare i zvezde beogradske rok scene.

Foto: Promo/Noć muzeja

S druge strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svoje posetioce prošetaće kroz posve jedinstvene spomenike kulture – nadaleko poznate beogradske kafane koje su pod zaštitom kao važna zdanja bogata istorijom i kulturom! Doktorova kula ove Noći muzeja, pre nego što uđe u veliku rekonstrukciju, predstaviće veliku izložbu koja će biti okosnica budućeg Muzeja psihijatrije!

 

KULTNI KOMAD "Borilački klub" i na daskama koje život znače!


Tako će u čast sto pedeset godina od osnivanja našeg nacionalnog teatra i ulaska u stalnu zgradu, premijerno u Noći muzeja posetioci Muzeja Narodnog pozorišta moći da se otisnu u dane s kraja XIX veka i saznaju kako je izgledala borba za slobodu na daskama koje život znače! Uz duvanje rođendanskih svećica, biće upriličeno putovanje kroz različite domove pozorišta, sve dok se ono nije smestilo na današnjoj adresi, u srcu grada.

Foto: Promo/Noć muzeja

Zbog čega je prva školovana doktorka radila kao pomoćnica svojih kolega, ko je izvršio prvi carski rez u Srbiji i za kakve je to zahvate upotrebljivan džinovski elektromagnet zainteresovani će moći da saznaju u Muzeju srpskog lekarskog društva, gde ih čeka priča o Prvoj varoškoj bolnici. Najstarija sazidana bolnička zgrada u Beogradu danas je spomenik kulture od nacionalnog značaja u kojem se nalazi muzej prepun neverovatnih priča.

 

NE PROPUSTITE! Izložba litografija u Arhivu Vojvodine!


Obožavaoci najvažnije sporedne stvari na svetu svoj kutak pronaći će u Muzeju FK Crvena Zvezda, gde će celo veče biti posvećeno do tada najvećem izazovu kako u istoriji kluba, tako i u istoriji jugoslovenske fudbalske lige. Ove Noći muzeja posetioci će moći da se podsete na maj 1979. godine kada su crveno-beli heroji igrali veliko finale Kupa UEFA!

Foto: Promo/Noć muzeja

Ljubitelji putovanja i društvenih mreža tokom Noći muzeja otkriće sasvim novo lice Afrike. Kroz izložbu najlepših fotografija sa instagrama, koje otkrivaju sve čari svakodnevnog života Istočne Afrike, Muzej afričke umetnosti poziva svoje posetioce da se pridruže velikoj instagramizacije Afrike.

ALEN DELON dobitnik počasne Zlatne palme za životno delo!


Po uzoru na svetske metropole i beogradsko Novo groblje otvoriće svoje kapije u Noći muzeja, a vođene ture ovom jedinstvenom muzejskom postavkom na otvorenom ove godine biće posvećene našim nadrealistima i njihovim nadrealnim mislima, podvizima i delima, od Rastka Petrovića, preko Miloša Crnjanskog i Oskara Daviča, Marka Ristića i njegove supruge Ševe Ristić, pa sve do Koče Popovića.

Foto: Promo/Noć muzeja

Znatiželjni posetioci raskošnog zdanja Beogradske zadruge, prodajnog centra Belgrade Waterfront-a (Geozavod), moći će da se upoznaju sa jednim od najbogatijih ljudi s početka 20. veka u Srbiji, predsednikom same Beogradske zadruge, kontroverznim dobrotvorom Lukom Ćelovićem.

Foto: Promo/Noć muzeja

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 RSD dok će na dan manifestacije karta koštati 500 RSD. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a (bivši Eventim).

Foto: Promo/Noć muzeja

Desetu, jubilarnu godinu zaredom kanal Viasat History je ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja. On se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima preko 172 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od dvadeset dokumentarnih, filmskih i sportskih kanala, u preko 50 zemalja širom sveta. Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu prisutna i sa kanalima Epic Drama, TV1000, Viasat Explore i Viasat Nature.

Kako prava prijateljstva treba negovati, tako je i ove godine, 14. put zaredom, mts prijatelj manifestacije. Kao i prethodnih godina, nesebičnu podršku pružaju kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix kao sponzori Noći muzeja.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija